Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin distribütörlerine ve bayilerine yönelik uygulamalarının 4054 sayılı Rekabet Kanununu ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla Rekabet Kurulunca başlatılan soruşturma kapsamında şirketin sözlü savunması alındı.

Rekabet Kurumunda yapılan sözlü savunma toplantısında Turkcell adına konuşan avukat Zeynep Ergün, Turkcell'in iddialarındaki gibi yeniden satış fiyatı belirlemesinin ürün fiyatlarının artması ve rekabet avantajının kaybolması anlamına geldiğine işaret etti. Ergün böyle bir durumun söz konusu olmadığını, Turkcell'in böyle bir uygulama yapmasının beklenemeyeceğini bildirdi.

Satışların seyri dikkate alındığında münhasırlaştırmanın olmadığının görüldüğünü belirten Ergün, şunları belirtti:

''İhlallerin iddia edildiği dönemde dakika başına ortalama gelir neredeyse yarı yarıya düştü. Böyle bir ortamda Turkcell'in fiyatların artışına neden olacağı, Turkcell'in hakim durumunu kötüye kullandığı varsayımı doğru değildir. Son üç yılda pazardaki gelişmeler Turkcell'in hakim durumda olmadığını gösteriyor. Tüm teşebbüslerce her yöne rahatlıkla tarife uygulanıyor. Mobil numara taşınabilirliği ile de rakipler hep bir numara oldu. Dakika başına ortalama gelir düşüyor. Aynı zamanda daha önce abone başına ortalama sunulan hizmet de çok daha düşen fiyatlara yapılıyor. Turkcell'in tüketicilerden, rakiplerden bağımsız hareket ederek, piyasada hakim durumda olduğunu söylemek zor.''

Yetkili Turkcell Satış Noktalarının (YTSN) toplam satış noktalarını içerisindeki payının yüzde 10 olduğuna işaret eden Ergün, iddia edildiği gibi münhasırlık olsa dahi bunun yüzdelik payının pazarda çok düşük olduğunu söyledi.

TURKCELL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI AKIN

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ümit Akın da, bayilerin iddialarının çok sağlıklı olmadığını ve özgür iradelerine dayanmadığını ileri sürdü. Akın, Türkiye'nin iki farklı ucundan iki bayinin aynı ifadelerle rekabet uzmanı gibi şikayetlerini dile getirmelerinin iddiaların sağlıksız olduğunu gösterdiğini söyledi.

Vodafone temsilcisinin de Turkcell tarafından bayilere gidilerek bir takım etiketler yapıştırılıp, kaldırıldığı iddiasının da bir gerçekçiliğinin olmadığını savunan Akın, bu iddiaları talihsiz ve yakışıksız bulduklarını belirtti.

Akın, Turkcell'in rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasına ilişkin olarak da, Turkcell'in Yetkili Turkcell Satış Noktası (YTSN)olarak adlandırılan bayilerle imzaladığı taahhütnamelerin yine Kurul tarafından çıkarılan grup muafiyeti tebliği kapsamında olduğunu hatırlattı. Akın, bu nedenle bir an için münhasırlaştırma kabul edilse bile bunların grup muafiyetinden yararlanması gerektiğini ifade etti.

YTSN'lerin toplam sim kart satış pazarındaki payının yüzde 8, toplam satış noktalarına oranının da yüzde 10 olduğu dikkate alındığında bunların hiç de kritik satış noktaları olmadığını belirten Akın, şöyle devam etti:

''Bu, evinden çıkan kararını vermiş herhangi bir abonenin, herhangi bir işletmecinin satış kanalına erişmek için diğerinden daha fazla zahmete katlanmayacağını, herkes için eşit, hatta İngiltere'de yaşayan bir tüketiciye göre dört kata daha fazla imkana sahip olduğu gösteriyor.

Aslında pazar görüntüsü öyle bir durumdadır ki Turkcell bugün çetin bir rekabeti içinde faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalmaktadır. Buna bir itirazı olduğu için değil ama aksi iddia edildiği için bundan söz etmek istiyoruz. Bu pazar da gösterdi ki, rakipler numara taşımada her biri de ayrı ayrı bir numara olduğu iddia edebilecek kadar başarılı olmuşlardır. Yine Turkcell'in gelirlerinde düşüş yaşandığı bir dönemde gelirlerinde artış yaşanmıştır, pazar paylarını artırmışlardır, nokta sayısını da artırmışlardır.''

Smile pazarı girişinin engellemesi yönünde iddialara ilişkin olarak da Akın, kurulun aynı iddialarla ve delillerle, aynı tartışmalarla önüne gelen bir konuda 2008 yılında bir karar vererek ihlalin gerçekleşmediğini tespit ettiğini hatırlattı. Bunun kendileri için önemli olduğunu anlatan Akın, kurulun 2008'de aldığı bu kararı geri almadığı sürece yeniden farklı bir sonucu karara bağlanmasının, çelişkili bir karar anlamına geldiğini söyledi.

Akın, ''Sonuç olarak Sayın Kuruldan şirketimizin alt bayilerini münhasırlığa zorlamadığı, aksi yönde iddialar kabul edilse dahi bu uygulamanın rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırmadığını, şirketimizin fiziksel kontör ve sim kart ürünlerinin yeniden satış fiyatları belirlemediğini tespit ederek, Turkcell hakkında herhangi bir idari yaptırım uygulanmamasını karar verilmesini talep ediyoruz'' dedi.

NİHAİ KARAR 9 HAZİRAN'DA

Savunmaların ardından Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı da soruşturmaya ilişkin nihai kararın 9 Haziran Perşembe günü saat 14.00'de açıklanacağını bildirdi.