Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan'a Haziran ayının sonunda ek yardım kararı alınacağını kaydetmelerinin güvenli varlıklara talebi düşürmesinin ardından değer kaybetti. Bu düşüş, tahvillerin Ağustos'tan bu yana gösterdiği en büyük çaplı aylık yükselişin biraz azalmasına neden oldu.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi, Lüksemburg Başbakanı ve Ecofin olarak bilinen Euro Bölgesi maliye bakanları topluluğunun başı Jean-Claude Juncker'in dün, yetkililerin Yunanistan'ın borçlarına "toptan yeniden yapılandırma"yı gözardı ettiğini söylemesinin ardından, ikinci günde de yükseldi. Juncker, dün Paris'te basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın sorununu Haziran sonuna kadar çözmeye çalışacağız" dedi. Hazine kağıtları, Euro Bölgesi borç krizinin, Fed'in ekonomiyi desteklemek için faizi bir süre daha sıfra yakın tutacağını işaret etmesi ile birlikte, güvenli varlıklara olan talebi artırması sonrası, son iki ayda hızlı yükselişler gösterdi.

Helaba Landesbank Hessen-Thueringen'in Frankfurt ofisinden sabit getirili menkul kıymetler analisti Viola Stork, "Piyasanın Yunanistan sorununa çözüm bulunacağına inanması ile birlikte, güvenli liman varlıklarına talep şimdilik azalmış görünüyor" dedi ve "Yunanistan büyük bir güven sorunu. AB'nin yeni yardım paketi üzerinde çalışması ile birlikte, şimdi daha fazla risk iştahı görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli Hazine kağıdının faizi 3 baz puan artarak, Londra saati ile 10:55'te yüzde 3.10'a çıktı. Mayıs 2021 yüzde 3.125 faizli kağıdın fiyatı 7/32 ya da 1,000 dolarlık nominal değerli beher kağıt için 2.19 dolar düşerek 100 5/32'ye geriledi. 10 yıl vadeli kağıdın faizi bugün erken saatlerde, Asya seansında, yüzde 3.0516'ya kadar indi ve bu yılın en düşük seviyesini gördü.