Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(A.A) - Suudi Arabistan Çalışma Bakanı Adil Faki'nin, ülkesinde 6 yıldan fazla çalışan yabancı işçilere artık çalışma izni verilmeyeceği ve bu süreyi dolduran işçilerin sınır dışı edileceğini açıklaması ve Libya'da yaşanan olaylar, her iki ülkede 3 milyonun üzerine işçisi bulunan Mısır'ı endişelendirdi.

Mısır'da yayımlanan El Masri El Yovm gazetesinin haberine göre, Suudi Arabistan Çalışma Bakanı Adil Faki Cidde'de işadamları ile yaptığı bir toplantıda, yarım milyon Suudi Arabistan vatandaşının işe ihtiyacı olduğunu belirterek, Suudi Arabistan hükümetinin, bu ülkede 6 yıl ve üzerinde çalışan yabancı işçileri ülkelerine göndermeyi planladığını söyledi. Faki'nin açıklaması Mısır'da kaygı ile karşılandı.

Mısır Ticaret Odası üyesi Salah Nasır, Suudi Arabistan'da 2,5 milyon Mısırlının çalıştığını kaydederek, 2.5 milyon işçiden yüzde 70'nin bu ülkede 6 yıldan fazla bir süredir bulunduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan'daki Mısırlı işçilerin dönmesi durumunda işsizliğin artacağı uyarısında bulunan Nasır, yetkililerden önlem almasını istedi. Mısır Çalışma Bakanı Ahmet Hasan Borai ise Suudi yetkililerin bu şekilde bir planlama yaptıklarına dair kendilerine bir bilgi ulaşmadığını açıkladı.

Mısır resmi televizyonu Nil TV ise Libya'daki olaylardan dolayı bu ülkede bulunan 1 milyon kadar Mısırlının işsiz kaldığını duyurdu. Haberde, Libya'da bulunan Mısırlıların ülkelerine dönmeye devam ettikleri belirtilerek, "Şu ana kadar 180 bin kadar Mısırlı ülkeye döndü. Libya'da kalanlar da çalışamıyor ve fırsat bulduklarında Mısır'a dönmeyi planlıyorlar. Mısır'da zaten yüzde 20 seviyesinde seyreden işsizlik oranları, bu işçilerin geri dönmesi ile yüzde 30 seviyelerine çıkabilir" tespitinde bulunuldu.

Mısır ekonomisi, başta diğer Arap ülkeleri olmak üzere Avrupa ve Afrika'da çalışan işçilerden yılda 8 milyar dolar tutarında bir girdi sağlıyor. Libya'da yaşanan olayların ardından bu girdinin 1,5 milyar dolar düzeyinde azaldığı belirtiliyor.