Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün açıklanacak olan ve olumsuz gelmesi beklenen özel sektör istihdamı ve imalat sanayi verileri öncesinde ABD doları değer kaybetti. Dolar, euro karşısında 3 haftanın en düşük seviyesine düştü.

Özel sektörde beklentinin altında işe alım yapıldığına işaret etmesi beklenen ADP İşveren Hizmetleri raporu öncesinde dolar, 16 önemli para biriminin 11'i karşısında geri çekildi. ABD'de Çalışma Bakanlığı'nın istihdam verileri de 3 Haziran'da açıklanacak.

Avustralya doları, ülke ekonomisinin analistlerin beklentisinden daha az küçülmesi üzerine tüm önemli paralar karşısında değer kazandı.

Zayıf bir istihdam raporunun ABD'nin ekonomik görünümüne ilişkin endişeleri artırabileceğine ve doları baskılayabileceğine dikkat çeken St. George Bank Ltd.'ın başekonomisti Besa Deda, "Cuma günü açıklanacak olan resmi istihdam rakamları oldukça önemli olacak ve ADP'nin raporu da o verilerin öncü göstergesi olması bakımından önem taşıyor" dedi.

ABD doları, euro karşısında 1.4396'dan 1.4428 seviyesine geri çekilerek, 9 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

Dolar, Japon yeni karşısında ise yüzde 0.4 değer kaybetti ve 81.19'dan işlem gördü. Euro/Yen paritesi ise 117.37'den 117.16'ya geriledi. Euro/Yen, dün 117.80 seviyesinden, 5 Mayıs'tan bu yana en yüksek düzeyini test etmişti.

ABD'nin en çok ticari işlem yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi önce 11 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesi olan 74.44 düzeyine geriledi; ardından bir miktar toparlanarak 74.50'ye çıktı.

ABD'deki şirketlerin Mayıs'ya 175 bin kişilik işe alım yapmış olması bekleniyor. Bu oran bir önceki ayda ise 179 bin kişi olarak gerçekleşmişti. 3 Haziran'da açıklanacak olan Çalışma Bakanlığı'nın resmi verilerinin ise Mayıs ayında istihdamda 180 bin kişilik artışa işaret edeceği tahmin ediliyor. ABD'de istihdam Nisan ayında 244 bin kişi artmıştı.