Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD KAPANIŞLARI KUVVETLİ
 
Yunanistan’ın yarattığı iyimserlik ABD seansına da taşındı. Gün boyu gelen ve önem derecesi düşük ABD verileri yatırımcıları mutlu etmese de, global risk iştahı hisselere alım getirdi. ABD S&P 500 Endeksi % 1.05 yükselişle günü 1.345 puandan tamamlarken, Dow Jones Sanayi Endeksi ise % 1.03 artışla 12.569 puandan günü tamamladı. Yükselişin genele yayıldığı günde likiditenin galip geldiği bir seans oldu. Chicago PMI ve Tüketici Güveni gibi verilerin yükselişi desteklememesine rağmen piyasalardaki yükselme iştahının endeksleri taşıdığı görüldü. Bugün de ABD’den gelecek veriler dikkatle takip ediliyor olacak ancak Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi bu haftaya damgasını vurması beklenen veri olarak bekleniyor. Dolar Endeksi, oyuncuların Dolar satıp risk almalarına bağlı olarak son 3 haftanın en düşüğüne gerilerken ABD 10 yıllık tahvilinin faizi ise % 3.07 ile yılın en düşülerine yakın seyretmeye devam ediyor.
 
ASYA’DA KARIŞIK SEYİR HAKİM
 
ABD’deki pozitif kapanışın izlerini Asya’da bulmak mümkün değil. ABD’den gelen verilerin moral vermeye yetmemesi ve diğer Asya verileri bölgede hakim durumda. Çin’den gelen PMI (Satın alma yöneticileri endeksi) rakamlarının yavaşlamaya işaret etmesi ve Japonya’daki bazı elektrik üreticilerinin Merrill Lynch tarafından tavsiyelerinin düşürülmesi sonucunda hisseler çok az değişim gösteriyorlar. MSCI Asya Endeksi % 0.3 primliyken, Japonya’da kuvvetlenen Yen’in de etkisiyle Nikkei 225 Endeksi % 0.04 yukarıda. Dolar / Yen ise 81.27’de. Çin’de yavaşlayan PMI rakamına rağmen bu verinin beklentileri aşması acaba yeni sıkılaştırmaya yol açar mı beklentisi yaratıyor, diğer yandan ülkedeki elektrik sıkıntısı devam ediyor. İhtiyaç duyulan elektriğin ülkede bulunmaması sebebiyle üreticiler ve ev kullanıcıları kısa vadede bir kesintiyle karşı  karşıya. ADXY Asya para birimleri endeksi Dolar’a karşı % 0.10 primli. Bölgenin farklı bir ülkesi olan Avustralya’da ise Gayri Safi Yurt İçi Hasıla geçen 3 aylık dönem için % 1.2 küçülmeye işaret etse de beklentilerden kuvvetli gelerek Avustralya Doları’nı % 0.70 yukarı taşıdı. Ülkede meydana gelen sel baskınları ve depremler ülkenin daralmasına sebep oldu.
 
AVRUPA’DA OLUMLU BEKLENTİLER
 
Dün, günü yükselişlerle tamamlayan endeksler bugün de risk iştahını ve borçlu ülkeleri izlemeye devam ediyorlar. Yunanistan için yeniden yapılandırmanın olası seçeneklerden biri olmadığını açıklayan yetkililerin beyanları sonrasında olumlu havanın devam etmesi bekleniyor. Euro / Dolar 1.4430’u geçerek son 3 ayın zirvesine yükselirken, gelişen Avrupa ülkelerinin kurları da Dolar’a karşı ortalama % 0.20 ile % 0.30 primliler. Bu grupta Polonya, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan gibi ülkeler yer alıyor. Bugün üretim verisine gözlerini çevirecek Avrupalı oyuncular, dün gelen TÜFE rakamları sonrasında kısa vadeli iyimserlik yaşamışlardı. Bugün gelecek veri de ekonomik toparlanmanın sağlığı hakkında bilgi verecek.
 
EMTİA FİYATLARINDA REALİZASYON HAKİM
 
Ekonomik verilerin beklentileri karşılayamaması sonucunda büyümede yavaşlama olabileceği tahmini ile emtia grubunda kısa vadeli bir geri çekilme yaşanıyor. ABD tipi ham petrol fiyatı varil başına 103 Dolar’ın altına gerilerken, Brent petrol ise 116.71 Dolar’da ve dün kapanışa göre % 0.02 düşüş sergiliyor. Borç sorunun kısa vadede çözüme kavuşacağı beklentisi ile barındırdığı bir miktar risk primini geri veren spot altın fiyatı 1.531 Dolar’a geriledi. Gümüşte geri çekilme % 1’I bulurken diğer değerli metallerde de küçük çaplı gevşemeler görülüyor. Bir zamanlar dünyanın en büyük ihracatçııs olan Rusya’nın 10 ay sonra buğday ihracı yasağını kaldırmasının ardından piyasaya daha çok buğday sürüleceğini düşünen katılımcılar buğday fiyatlarını % 5’ten fazla aşağı çektiler. Bugün de toparlanma gelmediği ve bunun da diğer tarım maddelerini olumsuz etkilediği görülüyor.
 
RİSK İŞTAHI DIŞ TİCARETLE BİRLEŞİNCE İMKB ZIPLADI
 
Global risk iştahı, 9.8 milyar Dolar olarak beklenen dış ticaret açığının 9.05 gelmesiyle oluşan iyimserlikle birleşince hisseler tırmanışa geçti. 63 bin seviyesini geöen endeksin kısa vadeli dirençleri olarak 63.500, 64.200 ve 65.500 öne çıkıyor. Teknik analizcilerin beklediği destek seviyeleri ise 62.500 ve 61.500 şeklinde.

Sabah saatlerinde gelen Goldman Sachs'ın Türk bankalarına ilişkin yatırım tavsiyesini düşürdüğü raporun etkileri de bugün dikkatle izlenecekler arasında olacak.

Gösterge tahvilde kapanış % 8.94’ten gerçekleşirken Asya seansında Dolar / TL 1.5925, Euro / TL 2.2977 ve tüm iyimserliğe rağmen gevşemeyen Sepet Ku rise 1.9451 düzeyindeki seyrine devam ediyor.

 

Bugün beklenen veri akışı ise şu şekilde :
 
- TÜRKİYE MAYIS PMI 10.00
- FRANSA PMI 10.50
- ALMANYA PMI 10.55
- İTO enflasyon 12.00
- ABD MORTGAGE BAŞVURULARI 14.00
-  ABD CHALLENGER İSTİHDAM ENDEKSİ  14.30
- ABD ADP İSTİHDAM ENDEKSİ 15.15
- ABD ISM İMALAT SANAYİ ENDEKSİ 17.00
 
Twitter.com/Gokhan_Sen
 
Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü