Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Yunanistan'ın Avrupa'da ilk iflas eden euro ülkesi olacağına dair endişelerinin geveşeyerek güvenli liman olan kıymetli metallerden uzaklaşmaları ile altın mayıs ayındaki aylık düşüşünü genişleterek değer kaybetti. Aynı şekilde gümüş de geriledi.

Sinagpur'da daha önce 11.24'te 1,530.50 dolardan işlem gören spot altının onsu ikinci gününde de değer kaybederek yüzde 0.4 düşüşle 1,529.85 dolardan işlem gördü. Altın dün 4 mayıstan beri en yüksek seviye olan 1,540.78 doları gördü.değdi. Spot gümüşün onsu yüzde 1 kadar zayıflayarak 38.1275 dolar oldu.

Fitch'in dün yaptığı açıklamaya göre Yunanistan iflastan kurtulmak için gerekli olan yardımı elde edecek. Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası'nın karşı çıktığı adım olan Yunanistan'ı vadeler konusunda zorlamayacak ve önümüzdeki yıl 30 milyar euroluk finansal boşluğu dolduracak.

"Bazı yatırımcılar Yunanistan'ın iflasın kıyısından geri döndüğü güveni ile ellerindeki altını sattılar" diyen KEB Futures uzman traderı Hwang Il Doo, "Küçük kayıplar altının yükseliş trendini sürdürmesi için kaçınılmazdır" yorumunda bulundu.

Avrupa'nın borç krizi ile boğuşmaya başlaması yatırımcıyı alternatif yatırım araçlarına yöneltti, böylece külçe altın 10 yıllık rallisini 2 mayısta 1,577.57 dolar rekorunu kırdıktan sonra 11. yıla taşıdı. Merkez banklarının altın alımı da ayrıca bu trendi destekledi.