Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın iflasa sürüklenmeden borça krizini aşabileceği spekülasyonu ile benzin talebinin artması beklentisiyle petrol New York'ta yükselişini üçüncü gününe taşıdı.

Petrol vadelileri dün yüzde 2.1 yükseldikten sonra yüzde 0.5 kadar tırmanış gösterdi. Lüksemburg Başbakanı ve Euro Bölgesi Başkanı Jean Claude Junker Avrupa Birliği liderlerinin Yunanistan'a bu ayın sonunda ek yardımda bulunmayı kabul ettiklerini açıkladı. ABD Enerji Bakanlığı'ndan bugün yayınlanacak rapor ham petrol arzının düştüğünü gösterebilir. 

Commodity Broking Services Pty yöneticisi Jonathan Barratt konuyla ilgili "Şu aralar Yunan tarafında biraz da olsa bir rahatlama söz konusu. Bu da talebi az da olsa destekliyor." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki temmuz teslimli ham petrolün varili 52 sent kadar yükselerek 103. 22 dolar oldu, Singapur'da ise 12.21'de 102.92 dolardan işlem gördü. Petrol kontratı ise dün 2.11 dolar tırmanarak 10 mayıstan beri en yüksek seviye olan 102.70 doları gördü. 9 ayın ilk aylık düşüşünü mayıs ayında göstren fiyatlar yüzde 9.9 geriledi; bir yıl öncesine göreyse yüzde 42 yükseliş gösterdi.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ında işlem gören temmuz vadeli brent petrolün varili 1 sent yükselerek 116.74 dolara ulaştı. Kontrat dün ise yüzde 1.8 ya da 2.05 dolar gerileyerek 116.73 dolardan günü kapadı. Fiyatlar mayıs ayında yüzde 7.3 gerilerekn bir yıl öncesine göreyse yüzde 61 yüksleiş kaydetti.