Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İspanya, Almanya, İngiltere, Rusya, İtalya gibi ülkelerden gençlerin çalışmak için istikrarlı yapısı nedeniyle artık Türkiye'deki firmalara da başvuru yapmaya başladıkları bildirildi.

Tekstil başta olmak üzere, enerji ve kargo taşımacılığı alanlarında hizmet veren Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, tekstil şirketleri bünyesine dış ticaret uzmanı almak için açtıkları sınava 800'ün üzerinde başvuru olduğunu söyledi.

6 dış ticaret uzmanı almak için açtıkları bu sınava yurt dışından da 40 gencin müracaat ettiğini vurgulayan Arslan, ''İspanya ağırlıklı olmak üzere başvuranlar arasında Almanya, Rusya, İtalya gibi ülkelerden gençler müracaat etti. 4 dil bilen gençler ekonomik istikrar nedeniyle Türkiye'deki firmalarda çalışmak istiyor. Uluslararası Hukuk ve Dış Ticaret okumuş yabancı gençlerin Türkiye'de çalışmak istemesi bizi şaşırttı. Daha önce yabancı ülkelerden iş başvurusu olmuyordu. Bu gençlerin kurslara giderek Türkçe öğrenmiş olması da memnuniyet verici'' dedi.

İspanya'da yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle gençlerin Türkiye'yi sığınacak bir liman olarak gördüklerini vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

''Ana faaliyet alanımız tekstil. Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Dış ticaret şirketimizde eleman ihtiyacımız vardı. Açtığımız sınava başvurmak isteyen yabancı gençlere 'Neden Türkiye'de çalışmak istiyorsunuz' diye sorduğumuzda, Türkiye'yi ekonomik yapısı ve istikrarı sebebiyle tercih ettiklerini söylediler. İspanyol gençler, ülkelerindeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle geleceklerini görememe karamsarlığına kapılmış. 3 dil bilen Avrupalı gençler Türk şirketlerinden artık iş istiyor. Bunu ekonomimizdeki istikrarın dışa yansıması olarak kabul ediyoruz.''



-TERSİNE GÖÇ BAŞLADI-

50 yıl önce çalışmak için Türk işçilerin Avrupa ülkelerine göç ettiğini hatırlatan Arslan, ''Bu işçi göçü yıllarca sürdü. Ekonomik durumumuz iyi değildi. Bugün artık tersine bir göçün başlamak üzere olması mutluluk verici. Almanya'da yetişen üçüncü kuşak Türk gençleri de Türkiye'de çalışmak için iş başvurusunda bulunuyor. Türk gençlerine Türkiye cazip gelmeye başladı. Türkiye'yi, güçlü ekonomik yapısıyla Ortadoğu'nun Avrupa'ya açılan kapısı olarak görüyorlar'' diye konuştu.

27 yıldır iş hayatında olduğunu vurgulayan Arslan, ''Türkiye'nin geldiği noktayı görünce gururlanmamak elde değil. İşim gereği çok sayıda uluslararası ticari bağlantılarım oldu. Geçmişte Türkiye'nin adını dahi bilmiyorlardı. Artık Türk olmanın gururuyla Avrupa'da dolaşıyoruz. Türkiye'nin özellikle Ortadoğu'da güzel bir imajı oluştu. Ülkemiz itibar ve güven açısından önemli bir noktaya geldi'' ifadesini kullandı.

Tekstil sektöründe istikrarlı bir yapıları olduğunu ifade eden Arslan, ''Bu sektörde aza kanaat ederek istikrarlı bir şekilde büyüdük. Krediyle dönmüyoruz. Özsermaye ile çalışıyoruz. Ar-Ge'ye ağırlık veriyoruz. Maalesef Türkiye'de işçilik maliyeti rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Bangladeş'te bir işçinin maliyeti 50 dolarken Türkiye'de bin dolar. Ancak son yıllarda Türkiye olarak kaliteli, katma değeri yüksek ve marka ürünler üretiyoruz. Markalaşmaya önem verip katma değeri yüksek ürünler üretirsek, her şeyi başarırız. İhracatımızdaki 2023 hedefi olan 500 milyar doları da rahat bir şekilde yakalarız'' diye konuştu.