Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerek dün Hopa'da meydana gelen olayların, gerek BDP ve terör örgütü tarafından ortaya konan eylemlerin AK Parti'yi şiddet tuzağına çekmek için yapılan açık tahrikler olduğunu belirterek, ''MHP Genel Başkanı'nın, CHP Genel Başkanı'nın, BDP'lilerin, öfke ve nefret dili, kışkırtıcı üslupları, hakaret ve tahrikleri, maalesef bu tür olaylara zemin hazırlamıştır. Biz bu şiddet tuzağına asla düşmeyiz ve düşmeyeceğiz'' dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' adlı toplantıda, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini açıkladı.

Toplantıda dün Hopa'da yaşananlara da değinen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Gerek dün Hopa'da meydana gelen olaylar, gerek BDP ve terör örgütü tarafından ortaya konan eylemler, açık söylüyorum, AK Parti'yi şiddet tuzağına çekmek için yapılan açık tahriklerdir. MHP Genel Başkanı'nın, CHP Genel Başkanı'nın, BDP'lilerin, öfke ve nefret dili, kışkırtıcı üslupları, hakaret ve tahrikleri, maalesef bu tür olaylara zemin hazırlamıştır. Bunu son 10 gün içinde de devam ettireceklerdir. Biz bu şiddet tuzağına asla düşmeyiz ve düşmeyeceğiz.

Bugüne kadar sabırla, metanetle, sağduyuyla hareket ettik, aynı şekilde hareket etmeye devam edeceğiz. Biz, ülkeyi kaosa sürüklemek için elinden geleni yapan, CHP-MHP-BDP ittifakına karşı, millet iradesini var gücümüzle savunmaya devam edeceğiz. Söz, karar, yetki milletindir. Son sözü millet sandıkta söyleyecektir. Sandığa giden yolu biz, şiddet, öfke ve nefret taşlarıyla kirletmeyecek, sabır, sağduyu, hoşgörü ilmikleriyle örmeye devam edeceğiz.''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, ''Diyarbakır için ilk projemiz, Suriçi yenileme projesi. 5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır'ın tarihi surları iki yerden yıkılmış durumda. Bu iki yerde onarım yapacak, Suriçi'ne, o eski zamanlarda olduğu gibi bugün de yine kapılardan girilmesini sağlayacağız. Suriçi'ndeki 500 civarında sivil mimari örneği yapıyı aslına uygun şekilde yeniden inşa edeceğiz. Suriçi'ni, burada yaşayan hiç kimseyi mağdur etmeden, kimsenin hakkına halel getirmeden, çirkin yapılaşmadan ve çirkin görüntüden kurtarıyoruz'' dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' proje tanıtım toplantısında, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini açıkladı.

Türkiye için hizmet, eser ürettiklerini ve aynı şekilde yollarına devam ettiklerini ifade eden Erdoğan, bugüne kadar açıkladıkları ve bugün açıklayacakları projelerin yerel projeler olmadığını, başta ''Kanal İstanbul'' olmak üzere, belirledikleri her projenin, öncelikle bulundukları şehre katkı sağlayacak, ama genel anlamda tüm Türkiye'ye fayda sağlayan projeler olacağını kaydetti.

Recep Tayyip Erdoğan, ''Kazanan, sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır değil, bölgedeki tüm iller olacak, tüm Türkiye olacaktır. İstihdam, bütün projelerimizin odak noktasını oluşturuyor. 12 Haziran seçimleri sonrasında başlatacağımız tüm bu projelerle, yüz binlerce kişiye iş imkanı sağlamayı hedefliyoruz. Projelerin inşası sırasında çalışanlara ek olarak, projeler tamamlandığında da on binlerce, yüz binlerce kişi iş ve ekmek imkanına kavuşmuş olacak. GAP, DAP, KOP gibi projeleri de eklediğimizde, önümüzdeki dönemde Türkiye'de işsizliğin çok büyük oranda düşeceğine biz artık kesin gözüyle bakıyoruz. İstihdamla birlikte, yüzlerce sektör bu projelerden istifade edecek, ticarette, sanayide, ihracatta, turizmde kayda değer bir canlanma yaşanacak'' dedi.

Diyarbakır'ın çehresini değiştireceğini ifade ettiği projeleri açıklayan Erdoğan, bu toplantının hemen ardından Diyarbakır'a gidecek ve orada partisince düzenlenen mitingi gerçekleştireceklerini söyledi.

Erdoğan, tüm Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde olduğu gibi, Diyarbakır'da da terör örgütü ve onun uzantıları başta olmak üzere çeşitli kesimler tarafından, yatırımlarının engellenmek istendiğini ifade eden Erdoğan, ''Terör örgütü ve ona sırtını dayayan BDP, adeta bölgeye yatırım gelmemesi, okul, hastane gelmemesi, yol yapılmaması için yoğun bir gayret içindeler. Biz bu engellemelere rağmen, demokrasi-güvenlik dengesini sarsmadan, sabırla, kararlılıkla, bölgeye yatırım yapmaya, bölgenin sorunlarını çözmek için samimiyetle çaba harcamaya devam ediyoruz. Çünkü biz tüm insanımızı seviyoruz. Ayırt etmeksizin seviyoruz. 780 bin metrekarelik vatan toprağı hepimizin ayrım olmayacak'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır için hazırladıkları projelerin esasında Diyarbakır'ı, tarihteki o önemli konumuna yeniden yükseltecek projeler olduğunu, tarihiyle, kültürüyle, eşsiz medeniyet birikimiyle sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Diyarbakır'ın, bu projelerle farklı bir çehreye kavuşacağını ve farklı bir sürece gireceğini kaydetti.

Diyarbakır'a önemli ölçüde istihdam sağlayacak bu projeleri tamamladıklarında Diyarbakır'ı uluslararası bir turizm destinasyonu haline getirmiş olacaklarını ifade eden Erdoğan, projelere ilişkin şu bilgileri verdi.

''Diyarbakır için ilk projemiz, Suriçi yenileme projesi. 5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır'ın tarihi surları iki yerden yıkılmış durumda. Bu iki yerde onarım yapacak, Suriçi'ne, o eski zamanlarda olduğu gibi bugün de yine kapılardan girilmesini sağlayacağız. Suriçi'ndeki 500 civarında sivil mimari örneği yapıyı aslına uygun şekilde yeniden inşa edeceğiz.

Suriçi'ni, burada yaşayan hiç kimseyi mağdur etmeden, kimsenin hakkına halel getirmeden, çirkin yapılaşmadan ve çirkin görüntüden kurtarıyoruz. Yeni çehresiyle Suriçi, tarihi eserlerin görünür hale geldiği, tarihin gelecekle kucaklaştığı, dünyadan birçok insanın görmek için can atacağı bir manzaraya kavuşacak. Bu projeyle, Diyarbakır'da çok büyük bir kentsel dönüşüm gerçekleştiriyoruz. TOKİ, bu kentsel dönüşüm için kolları sıvadı ve ilk planda, sur içinde, Hazreti Süleyman Camii ve çevresini de kapsayan, yoğun gecekondulaşmanın olduğu bölgede, hak sahipleriyle görüşmeleri başlattı.

1272 yeni konut yapılarak, hiç kimsenin hakkı gaspedilmeden, bu sürecin tamamlanması için çalışmalarımız devam ediyor.''



-HAVAALANI PROJESİ-



Başbakan Erdoğan, Diyarbakır için ikinci projelerinin de Diyarbakır Havaalanı Projesi olduğunu belirterek, ''Askeri ve Sivil havaalanını birbirinden ayırıyoruz. Yeni ve modern bir terminal binası ile Diyarbakır'a yaraşan sivil bir havaalanını Diyarbakır'a kazandırıyoruz'' dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir için projelerinden birinin Körfez geçişi, ikincisinin Konak tüneli, üçüncüsünün de İzmir-Ankara ve İzmir-Bursa-İstanbul yüksek hızlı tren projesi olduğunu bildirdi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' adlı toplantıda, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini tanıttı.

Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir'in, Ege'nin ve Akdeniz'in incisi; bulunulan coğrafyanın en önemli liman kentlerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, İzmir'in ticaret, sanayi, turizm noktasında çok büyük bir potansiyel barındırdığını söyledi.

İzmir'in bu potansiyelini açığa çıkarmak, İzmir'in ihmal edilen bu yanını ortaya koyabilmek, uluslararası bir marka şehir haline dönüştürmek için 12 Haziran'ın hemen ardından çok yoğun bir planlamanın içine gireceklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''İzmir için ilk projemiz, Körfez geçişi projesi, diğer adıyla, İZKARAY. Bu projeyle, İzmir Körfezi'nin iki ucunu birbirine bağlıyoruz. Bostanlı ile İnciraltı'nı, 4,5 kilometre köprü ve 1,5 kilometre batırma tüp tünelle birbirine kavuşturuyoruz. Böylece Bostanlı ve Karşıyaka başta olmak üzere şehrin kuzeyinden gelenler, en kısa yoldan şehrin güneyine ulaşacaklar. İzmir kent merkezini, Körfez geçiş projesi ile kuzeyden gelecek transit trafikten arındırmış olacağız. Mevcut durumda 30-35 kilometre yol katedilerek ulaşılan noktaya, 10 kilometrede varmak mümkün hale gelecek.

İzmir için ikinci projemiz Konak tüneli. İzmir'in uzun yıllardır kent içi trafiğinin can damarlarından olan, çok yoğun bir trafik taşıyan Mürselpaşa Bulvarı üstünden sahil yoluna kadar trafiği yer altına alıyoruz. Çift tüp delme tünel olarak inşa edeceğimiz bu yolun toplam uzunluğu yaklaşık 2,5 kilometre. Bu tünelle, İzmir'in kent içi trafiğini rahatlatacak, gürültü ve çevre kirliliğini azaltacak, seyahat sürelerini kısaltacağız. İstanbul'da Kadir Bey bunları yaptı. Ondan sonra diyorlar ki; ayrım mayrım, buyrun. İstanbul'da bütün metroları büyükşehir belediyesi yaptı. İzmir'de Egeray Ulaştırma Bakanlığı devreye girmeseydi yarıda kalacaktı.''

Başbakan Erdoğan, İzmir için üçüncü projenin İzmir-Ankara ve İzmir-Bursa-İstanbul yüksek hızlı tren projesi olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin AK Parti döneminde başlattığı demiryolu ve yüksek hızlı tren hatları projelerinin Ege'deki kalbi İzmir olacak. Ege ve İç Anadolu Bölgesi'ni birbirine bağlayacak bu hat, Ankara'dan devam eden diğer hızlı tren hatları ile tüm Türkiye'ye açılan bir kapı olacaktır. Ankara-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir güzergahında 583 kilometre uzunluğunda çift hatlı yüksek hızlı tren hattını iki etap halinde inşa edeceğiz. Bu hattın tamamlanmasıyla İzmir-Ankara arası seyahat süresi 3,5 saate inecek. Bu hatla, Ankara-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa ve İzmir birbirine kapı komşusu kadar yakın hale gelecek. İzmir-Bandırma hızlı tren hattını, Karacabey'de Osmaneli-Bursa hızlı tren hattına bağlıyoruz. İzmir'i böylece, Ankara-İstanbul hızlı tren hattı ile doğrudan İstanbul'a bağlamış oluyoruz. Bu hatla İzmir, Balıkesir, Bursa, İzmit ve İstanbul birbirinin adeta kapı komşusu haline gelecek.''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hopa'daki olaylarla ilgili olarak ''CHP Genel Başkanının söylediği şu, 'Rüzgar eken fırtına biçer'. Ya böyle bir siyasetçi olur mu, böyle bir genel başkan olur mu? Neyin rüzgarını ektik ki fırtına biçeceğiz? Yani sen şu anda miting yapmaya giderken, yani birileri sana bunu yaptığı zaman kalkıp aynı şeyi ben mi söyleyeceğim? Ama ben bu bu kadar edepsiz bu kadar ahlaksız değilim'' dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' adlı toplantıda, İstanbul-İzmir-Diyarbakır projelerini açıkladı.

Dün Hopa'da önce Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan Cumhurbaşkanı ile açılışını yaptığını ardından Trabzon ve Ordu mitinglerine yetişebilmek için Artvin mitingini Hopa'da gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, ''Bir gün önceden CHP, CHP yanlıları ve müşterek hareket ettikleri Halk Evleri gibi illegal legal tüm örgütlerin orada, kendilerine göre bize pres yapma veya bizi Hopa'ya adeta sokmama gibi bir gayretin cüretin içine girdiler'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bu ülkenin 74 milyon olduğunu ifade ederek, ''Eğer düşüncene inanıyorsan düşünce özgürlüğünden korkmayacaksın, ama bunlar düşüncelerine inanmıyorlar, çünkü bunlarda düşünce yok, bunlarda fikir yok. Bunlar eli sopalı taşlı, maalesef şehir eşkıyaları'' şeklinde konuştu.

Emniyet teşkilatına bütün tedbirleri almalarını ve geleceklerini söylediklerini anlatan Erdoğan ve sonuçta geldiklerini ve meydanda binlerce insanın toplanmış vaziyette olduğunu on bini aşkın vatandaşın orada bulunduğunu belirtti.

Erdoğan, sabahtan itibaren bunların sokaklarda Emniyet Teşkilatı ile jandarma karşı taşlarla adeta mücadele içinde olduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz konuşmamızı yaptıktan sonra artık döneceğiz. Dönüş esnasında sokaklarda çıkıyorlar taş atıyorlar. Bu arada bir bölümde 100-150 kişilik grup bizim araçlarımıza yönelik taşlarını atmaya başladılar. Önümüzdeki araçlar olsun, otobüsümüz olsun ciddi isabetler aldı. Bu arada bizim otobüsümüzdeki bir koruma polisimiz aldığı isabetle otobüsten düşerek maalesef şu anda yoğun bakımda. Allah kendisine şifalar versin. Rize'de beyin ameliyatını geçirdi. Yoğun bakımda şu anda. 72 saat uyutulması gerekiyor. Bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, şu anda kimliğini bilmiyorum üzerinde de fazla durmak istemiyorum, kalp krizi neticesinde öldüğü söyleniyor. Tabii bu bize karşı yapılmış ilk saldırı değil. Çok enteresan CHP'nin büyük bir pankartı büyük bir inşatta asılı.''

Buradan CHP'yi gönül vermiş olanlara da seslendiğini dile getiren Erdoğan, iyi bir muhasebe yapmalarını istedi.

Erdoğan, MHP, BDP'ye gönül vermiş olanlara da aynı şekilde seslendiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan ''Oradaki devasa CHP'nin pankartı asılı. Aynı inşaatta CHP'nin pankartının yanında anında devamlı illegal eylemler içerisinde olan legal yapı içerisinde gizlenen pankart şu. 'Tek yol sokak, Tek yol devrim'' altında halkevleri. Bununla ne demek istendiği zaten belli ortada'' diye konuştu.

Terör örgütü yandaşları tarafından sadece İstanbul'da ne kadar seçim bürosuna, seçim araçlarına saldırılarda bulunulduğunun ortada olduğunu, bu saldırıların taşlı molotoflu saldırılar olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ''Biz bütün bunlara karşı sadece düşüncemizle, sabırla demokratik olarak sandıkta gereken cevabı vereceğimizi söyledik'' dedi.

CHP Genel Başkanı'nın dün yaptığı açıklamada ölen kişiyi ziyaret edeceğini ailesine başsağlığı dileyeceğini söylediğini, bunun yanı sıra kendisiyle alakalı çok önemli bir şey daha söylediğini anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

''CHP Genel Başkanı'nın söylediği şu: 'Rüzgar eken fırtına biçer'. Ya böyle bir siyasetçi olur mu, böyle bir genel başkan olur mu? Neyin rüzgarını ektik ki fırtına biçeceğiz? Yani sen şu anda miting yapmaya giderken, yani birileri sana bunu yaptığı zaman kalkıp aynı şeyi ben mi söyleyeceğim? Ama ben bu bu kadar edepsiz bu kadar ahlaksız değilim. Siyasette bu zat çırak bile olamadı ve insanlıktan da nasibini almış değil. Utanmadan, sıkılmadan hala gerilimin faturasını bize çekmeye gayret eden bazı medya grupları var. Biz mi geriyoruz ortalığı, yoksa beraber olduğunuz yandaşlarınız mı geriyor?' Hakkari'daki tablo ortada. Hakkarı'de BDP'nin eline CHP'nin bayrağını tutuşturan kim? Sensin. Niye eline bir tane Türk bayrağı koyamıyorsun? Çünkü anlaşmayı öyle yaptı. Yoksa benim CHP'li vatandaşım eline Türk bayrağını alır ama BDP'linin eline Türk bayrağını veremezsin. Onun için orada bu tuzağa düştü. Çünkü beraber çalışıyorsunuz.''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İzmir'de, şehir bir felaket. İzmir'de bu dönem çok ciddi bir sıçrama yaparak, halkın da desteğiyle şehir yenileme projesi ile ekonomik ömrünü doldurmuş, depreme dayanıksız, altyapı ve fiziki koşulları uygun olmayan yapılardan şehri arındırarak, yeni, modern, sağlıklı bir kentleşmeyi başlatacağız'' dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' adlı toplantıda İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini tanıttı.

Başbakan Erdoğan, İzmir için bir başka projenin Sabuncubeli tüneli olduğunu belirterek, İzmir-Manisa arası ulaşımın uzun yıllardır riskli bir bölgesi olan Sabuncubeli geçişinde bir tünel inşa ettiklerini söyledi.

Sabuncubeli Tüneli'ni, 3 kilometresi çift tüp tünel, 1,2 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 4 kilometre uzunluğunda, 2 geliş-2 gidiş olarak planladıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bir başka projemiz, İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara otoyolları. İzmir-Ankara ve İzmir-İstanbul otoyolları ile Türkiye'nin 3 büyük ilini birbirine kesintisiz, konforlu, güvenli şekilde bağlıyoruz. İzmir-Ankara otoyolu ile İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi'ni otoyol ağı ile birbirine bağlamış oluyoruz. Bu otobanı tamamladığımızda Ankara'dan İzmir'e karayoluyla ulaşım 5 saate inecek. İzmir-İstanbul otoyolunun temellerini attık. İzmit Körfezi'ne yapacağımız asma köprü ve buradan devamla inşa edeceğimiz otoyolla, İstanbul-Bursa arasını 3,5-4 saate indiriyoruz. Bu yolun çalışmaları devam ediyor. İzmir'de metro hattını da artık metro ağı haline getiriyoruz. İzmir şehir merkezini, şehir içindeki diğer semtlere ve çevre ilçelere, inşa edeceğimiz 4 metro hattı ile bağlayacağız. Üçyol-Bornova Merkez İstasyonu. Üçyol-Otogar, Altay-Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi ve Üçyol-Dokuz Eylül Üniversitesi arasında 4 hattan oluşan toplam 27 kilometre metro hattı inşa edeceğiz.''

Başbakan Erdoğan, Egeray, diğer adıyla İzban Projesi'nin devam ettiğini anımsatarak, 30 kilometre uzunluğundaki yeni demiryolu hattıyla Bergama'nın Aliağa istasyonu üzerinden Menemen'e bağlantısını sağladıklarını, bu hattı oradan da İzmir ve Manisa'ya, demiryolu vasıtasıyla entegre ettiklerini söyledi.

Erdoğan, ''Yine 30 kilometrelik ikinci hattı yaptığımızda, banliyö sisteminin güzergahını Tepeköy'den Selçuk'a kadar uzatmış olacağız. Turistler, bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olan Selçuk ve Bergama'ya, Menderes Havaalanından direkt olarak hızlı, güvenli ve ekonomik bir şekilde ulaşım imkanına kavuşacaklar. Ayrıca, bu proje tarım ve hayvancılık yönünden de gelişmiş olan Selçuk ve Bergama'nın ekonomisine önemli katkı sağlayacak'' diye konuştu.



-İZMİR'İN DURUMU-



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir için bir başka ve önemli projenin, şehir yenileme projesi olduğunu belirterek, ''İzmir'de, şehir bir felaket. Yakışır mı? İnanın kaçak binalar var, tamamen gecekondu, salaş yapılarla İzmir bir felaket'' dedi.

Erdoğan, İzmir'de bu dönem çok ciddi bir sıçrama yaparak, halkın da desteğiyle şehir yenileme projesi ile ekonomik ömrünü doldurmuş, depreme dayanıksız, altyapı ve fiziki koşulları uygun olmayan yapılardan şehri arındırarak, yeni, modern, sağlıklı bir kentleşmeyi başlatacaklarını anlattı.

Proje kapsamında yeni evlenenlere, dar gelir gurubuna, düşük taksitli uzun vadeli ödeme planları ile ev edinme imkanı sağladıklarını belirten Erdoğan, bunu yaparken, hak sahiplerinin de hiçbir kayba uğramadan daha konforlu konut sahibi olmalarını temin edeceklerini söyledi.

Erdoğan, şehri yenilerken kimseyi mağdur etmeyeceklerini, en uygun, daha konforlu konut sahibi olmalarını temin edeceklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, 2020 EXPO'ya aday olan İzmir'i, yeni çehresi, tarihi, doğası, insanı ve şehir planı ile zihinlerde iz bırakacak konuma getireceklerini ifade ederek, ''İzmir'deki 1 milyon konutun 150 bini sağlıksız, güvensiz ve ruhsatsız konutlardan oluşuyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2023'te ruhsatsız ve sağlıksız yapı bırakmayalım istiyoruz İzmir'de ve Türkiye'de'' dedi.



-''KUZEY EGE LİMANI DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 LİMANI ARASINA GİRECEK''-



Bir başka önemli projeleri olan kuzey Ege, yani Çandarlı Limanı'nın yapımına başladıklarını ifade eden Erdoğan, bu proje ile Kuzey Ege Limanı'nı, İzmir'i, Türkiye'nin en önemli lojistik üslerinden birisi haline getireceklerini kaydetti.

İzmir'i, Ege ve Akdeniz'in ticaret üssü konumuna yükseltmekte kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Kuzey Ege Limanı'nı, dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek şekilde, bölgedeki diğer limanların tümünden büyük olarak inşa ediyoruz. Bu liman, demiryolu ve otoyol bağlantıları ile Türkiye'nin dünyaya açılan önemli bir kapısı, İzmir'in markasını taşıyacak hayati bir altyapısı olacak. İzmir'e bir kruvaziyer limanı inşa edeceğiz. 3 aşamadan oluşacak bu limanın ilk aşamasını 2015 yılında tamamlıyoruz. Her aşamada kapasiteyi yıllık 1 milyon 300 bin yolcu olarak tasarladık. 2023'te 3. aşamayı da tamamladığımızda, İzmir Kruvaziyer Limanı'nın kapasitesi yılda 3 milyon 800 bin yolcuya çıkacak. Türkiye'nin en eski limanlarından olan İzmir Limanı'nı modernize ediyoruz. Çalışma sahası ve depolama alanlarını yenileyerek, İzmir Limanı'nın şehre katkısını daha da artıracağız. İzmir Limanı'nın geri sahasını genişleterek oluşturacağımız alanları konteyner kara terminali olarak kullanacağız. Şu anda o da rezalet, berbat, pislik. Bunu da daha modern hale getireceğiz. Proje tamamlandığında, Pire Limanı'na yanaşan yüksek tonajlı gemilerin İzmir Limanı'na da yanaşması mümkün hale gelecek. Böylece İzmir Limanı'nın gelirinde önemli artış olacak. ''

Başbakan Erdoğan, tarihte dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Efes'in antik limanını yeniden inşa ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Efes Antik Limanını ve Limana Ulaşım Yolunu Canlandırma Projesi ile Efes tarihi limanını tarihte kullanıldığı şekliyle yeniden canlandırıyoruz. Bu çerçevede bölgedeki antik yapıları da restore ediyoruz. Deniz yolu ile doğrudan Efes antik limanına ulaşımı sağlarken, liman çevresinde de tarihte olduğu gibi yaşam alanları oluşturacağız. Tarihi ve tabii altyapılara dokunulmadan, mevcut altyapıların imkanları kullanılarak, Efes tarihi limanına denizden teknelerle ulaşılmasını sağlayacağız.''



-9 YENİ YAT LİMANI-



Başbakan Erdoğan, İzmir için son projenin yat limanları olduğunu belirterek, turizmde sıçrama olacağı için bu yat limanlarına şiddetle ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çeşme, Urla, İnciraltı, Pasaport, Karşıyaka, Bayraklı, Aliağa, Yeni Şakran ve Dikili'de olmak üzere 9 yeni yat limanı kurmayı planladıklarını bildiren Erdoğan, yeni yat limanlarıyla İzmir'e toplam 3 bin 150 ilave yat kapasitesi kazandırmış olacaklarını, bütün bu projelerle, İzmir'i çok farklı bir kent konumuna yükselttiklerini söyledi.

Bu projelerden bazılarına başladıklarını, diğerlerinin de 12 Haziran sonrasında başlayacağını bildiren Erdoğan, ''İzmir'i Ege ve Akdeniz'in, hatta dünyanın önemli bir ticaret, sanayi kenti, önemli bir turizm noktası haline getireceğiz'' dedi.



-''EXPO 2020 ADAYLIĞI İZMİR İÇİN TARİHİ FIRSAT''-



Türkiye'nin, geçen yıllarda esas olarak kitle turizmi yaptığını ve bunun da Antalya merkez olmak üzere güneyde yoğunlaştığını belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şimdi, dünyanın önde gelen ve deneyimli bir turizm ülkesi olarak, daha yüksek kültür ve gelir gruplarını hedefleyen yeni bir hamle yapmak zorundayız. Türkiye'nin turizmde bu yeni hamlesinin merkezi, tarihsel, tabii birikimi ve termal zenginlikleriyle, İzmir ve Ege Bölgesi olacak. EXPO 2020 adaylığı İzmir için tarihi bir fırsattır. Bu süreçte İzmir'in bütün özellikli yapılarını ve kentsel SİT alanlarını hızla tamir edip, gerekli restorasyonları hızla tamamlayarak, kültür hayatımıza katacağız. Yine bu süreçte, İzmir'in nitelikli konaklama merkezi ve turistik yatak kapasitesini tabiata saygılı bir anlayışla artırarak, 2023'e kadar 100 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Böylece İzmir, dünya çapında yüksek nitelikli bir kültür ve termal turizm merkezi olurken, 10 binlerce gencimiz de bu alanda iş sahibi olacak. Bu projelerin de İzmir'e hayırlı olmasını diliyorum.''

Erdoğan, bunları 4 yıl içinde değil, 12 yıl içinde tamamlayacaklarını bildirdi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ın, İzmir projelerini açıklamasının ardından projeler için hazırlanan kısa film sunuldu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Milletim, sandık görününce demokrat olanlara inanmasın. Milletim, bunların suratındaki maskeyi, özellikle fark etsin ve maskenin ardındaki statükocu yüzü görsün. Ben inanıyorum ki 12 Haziran'da bu maske düşecek, inanıyorum ki milletimiz, siyaseti içten içe kemiren popülizm hastalığının yeniden nüksetmesine asla izin vermeyecektir'' dedi

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' adlı toplantıda, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini açıkladı.

Diyarbakır, İzmir ve İstanbul projelerinin hem şehirlere, hem de ülkeye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bunun kendilerinin 4'üncü proje açıklama toplantısı olduğunu söyledi.

Önce Kanal İstanbul ile ilgili bir sunum yaptıklarını, ardından, ''İstanbul'a 2 Şehir Projesi''ni kamuoyuna duyurduklarını, üçüncü olarak Ankara'da, Ankara projelerini açıkladıklarını anımsatan Erdoğan, bugün de İstanbul için diğer projeleri, İzmir ve Diyarbakır projelerini tanıtacaklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan, projelerin ana başlıklarına gelmeden önce birkaç önemli hususu paylaşmak istediğini vurgulayarak, bütün projeleri, üzerinde uzun süre çalışarak, en ince ayrıntısına kadar düşünerek, hesaplayarak, Türkiye'nin imkanlarını hesaba katarak hazırladıklarını kaydetti.

Erdoğan, ''Bu imkanları şu anda en iyi bilen biziz. Sırtımızda bizim yumurta küfesi var ama birileri hesap kitap bilmeden sırtında yumurta küfesi olmadan sallayıp duruyorlar. Bizse bütün sorumluluğu taşıyarak bütün adımlarımızı atıyoruz, bilerek atıyoruz. Gücümüzün ne olduğunu biliyoruz. Onun için de 2023 kadar olan 12 yılı biz iyi hesapladık'' diye konuştu.



-''BİZ, HİÇBİR ZAMAN YAPAMAYACAKLARIMIZI SÖYLEMEDİK''-



AK Parti iktidarı olarak 8,5 yıl boyunca Türkiye'ye kazandırdıkları dikkate alındığında, alt alta sıralandığında açıkladıkları bütün bu projelerin hayali olmadığının daha net görüleceğine işaret eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şunu özellikle ifade ediyorum değerli arkadaşlarım. Biz, hiçbir zaman yapamayacaklarımızı söylemedik. Hep ne ifade ettik? Ne aldatan olacağız, ne aldanan olacağız? Biz popülizmi, siyaseti ve siyasete güveni içten içe kemiren bir hastalık olarak gördük ve popülizme hiçbir dönemde asla tevessül etmedik. Milletimizle her zaman açık, yalın gerçekleri paylaştık. Neyi neden yaptığımızı, neden yapamadığımızı çok samimi bir şekilde, çok şeffaf bir şekilde milletimize izah ettik. 8,5 yılda onlarca hayali, hedefi, projeyi gerçeğe dönüştürmemizin altında işte bu samimiyet yatıyor. Milletin tek kuruşunu dahi popülizm uğruna heba etmedik. Oy kazanmak, milleti kandırmak amacıyla hiçbir zaman bol keseden dağıtmadık. Bol keseden dağıtan, herkese iki anahtar, ev, araba, iş, karşılıksız para vaadeden siyasetçiler, geçmişte bu ülkeye ve bu millete çok ağır bedeller ödettiler. Bugün o eski siyasetçilerin izinden giden, o eski siyasetçileri kendilerine akıl hocası yapanlar; eski bir siyaset hastalığını da yeniden canlandırmanın peşindeler. Bunlar tarihleri boyunca, yalnızca sandık göründüğünde demokrat olmuşlardır. Bunlar bütün siyasi tarihleri boyunca, yalnızca sandık göründüğünde milleti hatırlamışlardır. Bunlar, siyasi tarihleri boyunca milleti aşağılamış, milletin tercihlerini aşağılamış, kendilerine oy vermeyenlere 'beyinsiz' diyecek kadar da edebi, adabı, terbiyeyi bir kenara bırakmış siyasetçilerdir. CHP Genel Başkanı, seçim kampanyasının ilk anından itibaren bizlere, milli ve manevi değerlerimize, hatta Allah-u Teala'nın yüce zatına hakaretler etmiştir. En son da Bursa'da, içindeki gerçek öfke ve nefreti kusmuş; AK Parti'ye oy verenleri beyinsiz olarak tanımlayacak kadar içindeki millet düşmanlığını ortaya dökmüştür. Her türlü kutsalı, her türlü değeri istismar etmekten hiç kaçınmamıştır. Her gün bir yalan söylemiş, yarım saat geçmeden yalanlarından çark etmiş, bundan da en küçük bir ar duymamıştır.''

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir taraftan YÖK'ü kaldıracağını, diğer taraftan da bedelliden alınacak parayı YÖK'e aktaracağını söylediğini dile getirerek, ''Ortada olmayan bir kuruma para aktarılır mı?'' dedi.

Kılıçdaroğlu'nun ''Başbakan Anayasayı bilmez'' dediğini belirten Erdoğan, ''Ben bilmezsem gel oturalım YÖK ile ilgili nasıl bir reform yapacaksam beraber yapalım'' şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun aynı şeyi başörtüsü meselesinde de yaptığını kaydeden Erdoğan, 12 Eylül akşamı kendisine çağrıda bulunduğunu, hemen müraacatını yapma teklifinde bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Ne oldu? Aman Allahım bu nasıl kaçıyor, nasıl manevralar? 'Ama sizin dediğiniz gibi olmaz' dedi. Ben de 'Sen nasıl bilirsin onu söyle. Kimi istiyorsun onları görevlendirelim. Bu ülkede bu işin yetkilisi şu anda diyanettir. Gel ona verelim yetkiyi, diyanet ne diyorsa o şekilde yapalım' dedim. Yanaşmadı. Niye? Bunlar dürüst değil, samimi değil. Yanında bir tane şaklabanı var gelirler, çarşaflı kardeşimi kandırırlar sonra da Mersin'de çarşaflı kardeşlerimi otobüsten aşağı atarlar. İnsanların, kameralar aracılığıyla bütün milletin yüzüne baka baka, bu kadar rahat yalan söyleyen bir siyasetçiyi, Türk siyasi tarihi ilk kez görmüştür. Ne yazık ki CHP'li yandaş medya, bu ilkesiz ve tutarsız siyasetin üzerine gitmek yerine, bunu sorgulamak yerine, bu iftira ve yalanların üzerini örtmeyi tercih etmiştir. Çünkü acaba biz CHP'yi biraz daha güçlü kılar mıyız, biraz daha öne çıkarabilir miyiz? Çünkü bunlar AK Parti iktidarında devleti istedikleri gibi sömüremiyor.''



-MİLLETE ÇAĞRI-



Erdoğan, ''Milletim bu yalanlara inanmasın. Milletim, sandık görününce demokrat olanlara inanmasın. Milletim, bunların suratındaki maskeyi, özellikle farketsin ve maskenin, ardındaki statükocu yüzü görsün. Ben inanıyorum ki 12 Haziran'da bu maske düşecek, inanıyorum ki milletimiz, siyaseti içten içe kemiren popülizm hastalığının yeniden nüksetmesine asla izin vermeyecektir'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yerel özerlikten bahsettiğini, zaten bütün yerel yönetimlerin belediyelerin özerk olduğunu vurgulayan Erdoğan, Belediyeler Yasası'na ters bir şey varsa oraya müdahale edildiğini, yoksa oradaki tasarrufun yönetime ait olduğunu, gelen paranın istenildiği gibi tasarruf edildiğini kaydetti.

Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun özerlikten kastının ne olduğunu bile açıklamayamadığını dile getirerek, ''Diyorum ya çırak bile değil'' dedi.

Kılıçdaroğlu'nun Türkiye için bir hedefi olmadığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Ne dedim ben? 'Partim birinci parti olmazsa ben genel başkanlığı bırakırım. Siz de var mısınız?' dedim. Verdikleri cevap ne? 'Kimin oyu eksilirse o bıraksın.' Bu ne demek? 'Aldığımın üzerine 1 tane koyarsam kendimi kurtarırım.' Hani sen hesap uzmanıydın? Başa oyna. Siyasette asolan iktidar olmaktır. Böyle bir hedefi yok sıkıntısı burada. Onun için 12 Haziran'da bunlara en güzel cevabı demokratik bir şekilde vereceğiz. Ne diyoruz biz? Demokrasi de istikrar da sürsün. Türkiye büyüsün.''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Dicle Vadisi Projesi, Diyarbakır için bir başka projemiz. Dicle Nehri'ne rağmen yeşil alan miktarının oldukça düşük olduğu Diyarbakır'a, yeşil ile mimarinin uyum içinde yükseldiği yeni bir yaşam alanı kazandırıyoruz'' dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' adlı toplantıda İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini açıklarken Ahmet Arif'in Diyarbakır'ı anlatan bir şiirini okudu.

''Dicle Vadisi Projesi, Diyarbakır için bir başka projemiz'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dicle Nehri'ne rağmen yeşil alan miktarının oldukça düşük olduğu Diyarbakır'a, yeşil ile mimarinin uyum içinde yükseldiği yeni bir yaşam alanı kazandırıyoruz. Dicle kenarında kuracağımız bu yaşam merkezi, günlük yaşamın, ticaretin, eğitimin, sporun tabii bir bütünlük içinde kucaklaştığı çok farklı bir alan olacak. Yapılarda yöresel Diyarbakır bazalt taşı kullanılacak. Tek ve iki katlı olarak düşünülen yapılarda Diyarbakır iklimi dikkate alınacak. Yamaçları ise piknik alanları olarak tasarlıyoruz. Piknik alanlarına taşıtın yanı sıra yürüyerek ve bisikletli olarak da ulaşmak mümkün olacak.''

Bu proje ile Diyarbakır'daki insanların yaşam kalitesini artırarak, güvenli, rahat ve kucaklayıcı modern bir yaşam alanı inşa edeceklerini ifade eden Erdoğan, bugüne kadar Dicle için çok proje üretildiğini, ancak hiçbirisinin uygulanmadığını söyledi.

Erdoğan, ''Biz bu projeye hızla başlayacak, tamamlayacak ve Diyarbakır'a farklı bir tarz, farklı bir hava kazandırmış olacağız. Ama şimdi Bay Kemal'e sorarsan burada insan yok. Bu defa arkadaşlarımıza dedim ki geciktirmeyin projeye insanları koyun ki onları görsün hiç olmazsa'' dedi.



-DİYARBAKIR İÇİN DİĞER PROJELER-



Diyarbakır için bir başka projenin de Diyarbakır-Şanlıurfa Otoyolu Projesi olduğunu belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:

''Edirne'den başlayarak Ankara'ya kadar kesintisiz ulaşan otoyol, Ankara-Niğde ve Şanlıurfa-Habur kesimini de tamamladığımızda Türkiye'yi boydan boya geçecek bir hat olacak. Ankara projelerimizi açıklarken de belirttiğimiz gibi Ankara-Niğde etabını başlatıyor ve en kısa sürede bitiriyoruz. Şanlıurfa-Habur kesimiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. İşte bu otoyola, Diyarbakır'ı da dahil ediyoruz. Böylece Diyarbakır'ı hem Habur'a, hem de Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Niğde, Ankara, Bolu, Düzce, İstanbul ve Edirne'ye kesintisiz bağlıyoruz. Diyarbakır–Erzurum–Trabzon yolunu da inşa ederek, Karadeniz'i Diyarbakır üzerinden Akdeniz'e, Ortadoğu'ya bağlamış olacağız. Diyarbakır çevre yolunun çalışmaları da devam ediyor. Bu yola da hız veriyoruz, en kısa sürede bitireceğiz.''

Başbakan Erdoğan, bir başka projenin ''Silvan Barajı'' projesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Silvan Projesi ile 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisinin sulanabilmesini sağlıyoruz. Bu projeyle hayata geçecek sulama sistemi sayesinde çiftçilerimize, yılda 735 milyon lira ilave gelir elde etme imkanı getiriyoruz. Burada insan yok çiftçi var bunu da hatırlatıyorum. Projenin enerji alanındaki faydası ise yılda 102 milyon lira enerji geliri olacak. Silvan Projesi ile 318 bin kişiye iş imkanı oluşturuyoruz. Ülke ekonomisine de toplamda yılda 837 milyon lira katkı sağlayacağız.''

Diyarbakır'a 2 tane de şehir hastanesi kazandıracaklarını ifade eden Erdoğan, ''Kayapınar Şehir Hastanesi, 1 genel ve 7 ihtisas hastanesinden oluşacak. Genel hastane şu anda 500 yatakla faaliyette. Buna, 7 ihtisas hastanesi daha ekliyoruz. Toplam yatak sayısını 1630'a çıkarıyoruz. Bu şehir hastanesinde 120 yoğun bakım yatağı, 30 ameliyathane, kemik iliği nakil merkezi ve organ nakil merkezi bulunacak. Bu projenin Yüksek Planlama Kurulu onayı alındı, ihale ilanına çıkıldı, süreç devam ediyor. İkinci şehir hastanesi ise Yenişehir'de kurulacak. 200 yataklı bir genel hastane ve 400 yataklı bir kadın doğum ve çocuk hastanesi, bu ikinci şehir hastanesinin içinde olacak. Toplam 600 yataklı bu hastane için arsa temini çalışmaları devam ediyor'' dedi.

Diyarbakır için tasarladıkları son projenin ise 30 bin kişilik bir stat olduğunu belirten Erdoğan, ''Diyarbakır'a, Diyarbakırspor'a yakışan, modern, 30 bin kişilik bir stadın inşasına en kısa sürede başlayacak, bitirip gençlerimizin hizmetine sunacağız. Bütün bu projeler, başta da ifade ettiğim gibi Diyarbakır'da istihdama çok önemli katkı sağlayacak. İnşa aşamasında on binlerce kişi iş imkanı bulurken, projelerin tamamlanmasının ardından da Diyarbakır ticarette, turizmde farklı bir döneme girecek'' diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Dicle Vadisi Projesi, Diyarbakır için bir başka projemiz. Dicle Nehri'ne rağmen yeşil alan miktarının oldukça düşük olduğu Diyarbakır'a, yeşil ile mimarinin uyum içinde yükseldiği yeni bir yaşam alanı kazandırıyoruz'' dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' adlı toplantıda İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini açıklarken Ahmet Arif'in Diyarbakır'ı anlatan bir şiirini okudu.

''Dicle Vadisi Projesi, Diyarbakır için bir başka projemiz'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dicle Nehri'ne rağmen yeşil alan miktarının oldukça düşük olduğu Diyarbakır'a, yeşil ile mimarinin uyum içinde yükseldiği yeni bir yaşam alanı kazandırıyoruz. Dicle kenarında kuracağımız bu yaşam merkezi, günlük yaşamın, ticaretin, eğitimin, sporun tabii bir bütünlük içinde kucaklaştığı çok farklı bir alan olacak. Yapılarda yöresel Diyarbakır bazalt taşı kullanılacak. Tek ve iki katlı olarak düşünülen yapılarda Diyarbakır iklimi dikkate alınacak. Yamaçları ise piknik alanları olarak tasarlıyoruz. Piknik alanlarına taşıtın yanı sıra yürüyerek ve bisikletli olarak da ulaşmak mümkün olacak.''

Bu proje ile Diyarbakır'daki insanların yaşam kalitesini artırarak, güvenli, rahat ve kucaklayıcı modern bir yaşam alanı inşa edeceklerini ifade eden Erdoğan, bugüne kadar Dicle için çok proje üretildiğini, ancak hiçbirisinin uygulanmadığını söyledi.

Erdoğan, ''Biz bu projeye hızla başlayacak, tamamlayacak ve Diyarbakır'a farklı bir tarz, farklı bir hava kazandırmış olacağız. Ama şimdi Bay Kemal'e sorarsan burada insan yok. Bu defa arkadaşlarımıza dedim ki geciktirmeyin projeye insanları koyun ki onları görsün hiç olmazsa'' dedi.



-DİYARBAKIR İÇİN DİĞER PROJELER-



Diyarbakır için bir başka projenin de Diyarbakır-Şanlıurfa Otoyolu Projesi olduğunu belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:

''Edirne'den başlayarak Ankara'ya kadar kesintisiz ulaşan otoyol, Ankara-Niğde ve Şanlıurfa-Habur kesimini de tamamladığımızda Türkiye'yi boydan boya geçecek bir hat olacak. Ankara projelerimizi açıklarken de belirttiğimiz gibi Ankara-Niğde etabını başlatıyor ve en kısa sürede bitiriyoruz. Şanlıurfa-Habur kesimiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. İşte bu otoyola, Diyarbakır'ı da dahil ediyoruz. Böylece Diyarbakır'ı hem Habur'a, hem de Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Niğde, Ankara, Bolu, Düzce, İstanbul ve Edirne'ye kesintisiz bağlıyoruz. Diyarbakır–Erzurum–Trabzon yolunu da inşa ederek, Karadeniz'i Diyarbakır üzerinden Akdeniz'e, Ortadoğu'ya bağlamış olacağız. Diyarbakır çevre yolunun çalışmaları da devam ediyor. Bu yola da hız veriyoruz, en kısa sürede bitireceğiz.''

Başbakan Erdoğan, bir başka projenin ''Silvan Barajı'' projesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Silvan Projesi ile 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisinin sulanabilmesini sağlıyoruz. Bu projeyle hayata geçecek sulama sistemi sayesinde çiftçilerimize, yılda 735 milyon lira ilave gelir elde etme imkanı getiriyoruz. Burada insan yok çiftçi var bunu da hatırlatıyorum. Projenin enerji alanındaki faydası ise yılda 102 milyon lira enerji geliri olacak. Silvan Projesi ile 318 bin kişiye iş imkanı oluşturuyoruz. Ülke ekonomisine de toplamda yılda 837 milyon lira katkı sağlayacağız.''

Diyarbakır'a 2 tane de şehir hastanesi kazandıracaklarını ifade eden Erdoğan, ''Kayapınar Şehir Hastanesi, 1 genel ve 7 ihtisas hastanesinden oluşacak. Genel hastane şu anda 500 yatakla faaliyette. Buna, 7 ihtisas hastanesi daha ekliyoruz. Toplam yatak sayısını 1630'a çıkarıyoruz. Bu şehir hastanesinde 120 yoğun bakım yatağı, 30 ameliyathane, kemik iliği nakil merkezi ve organ nakil merkezi bulunacak. Bu projenin Yüksek Planlama Kurulu onayı alındı, ihale ilanına çıkıldı, süreç devam ediyor. İkinci şehir hastanesi ise Yenişehir'de kurulacak. 200 yataklı bir genel hastane ve 400 yataklı bir kadın doğum ve çocuk hastanesi, bu ikinci şehir hastanesinin içinde olacak. Toplam 600 yataklı bu hastane için arsa temini çalışmaları devam ediyor'' dedi.

Diyarbakır için tasarladıkları son projenin ise 30 bin kişilik bir stat olduğunu belirten Erdoğan, ''Diyarbakır'a, Diyarbakırspor'a yakışan, modern, 30 bin kişilik bir stadın inşasına en kısa sürede başlayacak, bitirip gençlerimizin hizmetine sunacağız. Bütün bu projeler, başta da ifade ettiğim gibi Diyarbakır'da istihdama çok önemli katkı sağlayacak. İnşa aşamasında on binlerce kişi iş imkanı bulurken, projelerin tamamlanmasının ardından da Diyarbakır ticarette, turizmde farklı bir döneme girecek'' diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul için ilk projelerinin ''İki Şehir Hastanesi'' ikinci projelerinin de Taksim Meydan Projesi olduğunu belirterek, ''Taksim'de, Tarlabaşı Bulvarı–Cumhuriyet Bulvarı araç trafiğini yer altına alıyoruz. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi Önü ve Taksim Anıtı çevresinde bulunan araç yollarını da yeraltına alıyoruz. Böylece tüm Taksim Meydanı'nı yayalara tahsis etmiş oluyoruz'' dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' proje tanıtım toplantısında, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini açıkladı.

İstanbul için 3 yeni projeleri bulunduğunu, ilk projelerinin Avrupa ve Anadolu yakasında iki adet şehir hastanesi olduğunu belirten Erdoğan, Avrupa yakasındaki şehir hastanesini İkitelli'ye inşa ettiklerini, bu şehir hastanesinde, 1 genel, 7 tane de ihtisas hastanesi bulunacağını belirtti.

Erdoğan, toplamda 2 bin yataktan oluşan bu şehir hastanesinin ön yeterlilik ihalesinin 18 Mart'ta sonuçlandığını ve en kısa sürede sözleşme imzalanarak inşaatın başlayacağını bildirdi.



-TAKSİM MEYDAN PROJESİ-



Anadolu yakasında da aynı tarzda bir şehir hastanesini inşa edeceklerini ifade eden Erdoğan, ''İstanbul için ikinci projemiz Taksim Meydanı Projesi'' olduğunu belirterek, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

''Taksim'de, Tarlabaşı Bulvarı–Cumhuriyet Bulvarı araç trafiğini yer altına alıyoruz. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi Önü ve Taksim Anıtı çevresinde bulunan araç yollarını da yeraltına alıyoruz. Cumhuriyet Caddesi'nde Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Bey ile Beyoğlu Belediye Başkanımızdan cephe giydirme sistemleriyle bu binaların süratle aslına uygun olarak restorasyonunun yapılması lazım. Bunu halletmemiz lazım ki burası bambaşka olsun. Çünkü 100. yıla hazırlanıyoruz. Böylece tüm Taksim Meydanı'nı yayalara tahsis etmiş oluyoruz. Cumhuriyet Caddesi üzerinde 312 metre, Anıt ve Atatürk Kültür Merkezi tarafından 819 metre uzunluğunda olmak üzere toplamda 1.131 metre uzunlukta yer altı araç yolu inşa edeceğiz.

Böylece, Taksim Gezi Parkı ve Atatürk Kültür Merkezi önünü, araç trafiğinden arındırılmış olarak, İstiklal Caddesi'ne kesintisiz şekilde bağlıyoruz. Alttaki araç trafiğini, her yöne ulaşmayı mümkün kılacak şekilde tasarladık.

Günün belli saatlerinde, Taksim Meydan'ındaki servis yollarına, sadece bölgedeki iş yeri ve konutların ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla araç girişi olacak. Bu proje yapılırken, 41 adet ağaç taşınmak zorunda kalacaktır. 15 ayda tamamlanması planlanan bu projenin inşası sırasında, trafiğin aksamaması için gerekli planları da yaptık. Toplu taşımayı aksatmayacak, alt geçitlerde otobüs duraklarının faaliyetini devam ettireceğiz. Bilindiği gibi Gezi Parkı'nın bulunduğu yer aslında Taksim Topçu Kışlası idi. Bu binayı yıkan zihniyet hangi zihniyet biliyor musunuz? Bu kışlanın inşa tarihi Sultan III. Selim dönemine kadar uzanıyor. Kışla, Kapıkulu askerlerinin topçu sınıfı için 1806'da inşa edilmiş, defalarca tahribat ve onarım yaşamıştır. Taksim Topçu Kışlası, 1940 yılında tek parti (CHP) döneminde, İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar döneminde, mimari ve tarihi değerine bakılmaksızın yıktırılmıştı. İşte CHP bu. CHP yıkıyor ve bu hale getiriyor. Yıkılan bu alana da Gezi Parkı inşa edilmişti. Şimdi, biz, aslına uygun hale getiriyoruz. Taksim Topçu Kışlası'nı yeniden inşa ediyoruz. Binaların orta bölümü yine park olarak kullanılacak, alt bölüm ise otoparka dönüştürülecek. Taksim'e çok farklı bir çehre kazandıracak bu büyük projenin İstanbul'a hayırlı olmasını diliyorum. Fakat burada, bu geçiş döneminde de ne oldu biliyor musunuz? Burası eski Taksim Stadı olarak kullanıldı. Dolmabahçe Stadı'ndan önce burası meşhur Taksim Stadı idi. Baktılar ki biz buradan çok darbe yiyeceğiz, ondan sonra, aşağıda alelacele Dolmabahçe Stadı inşa edildi. İşte CHP zihniyetini öğrenmek istiyorsanız bu sizlere gösterdiğim tablolara bakın ve bunu bilmeyenlere de anlatın. CHP tarihi yıkan bir zihniyettir. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve bu tarihi de geleceğe taşıyoruz.''



-İSTANBUL İÇİN ÜÇÜNCÜ PROJEMİZ ADALAR-



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul için üçüncü projenin Adalar Projesi olduğunu belirterek, ''Yassıada ve Sivriada'yı yeniden ele alıyor, farklı bir çehreye kavuşturuyoruz'' dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu iki adayı, İstanbul'un, Türkiye'nin, dünyanın önemli iki sembol adası haline getirmeyi planlıyoruz. Bu konuda Genelkurmay Başkanı'mıza özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü TSK adına tahsis edilmişti Yassıada. Oradan tekrar devraldık. Hazine'ye devri yapıldı. Şimdi, Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmek suretiyle Yassıada'yı 'yaslı ada'' olmaktan çıkarıyoruz. Şu anda ön proje çalışmalarını yaptırdık. Burada, her iki adayı müşterek olarak uluslararası kongre merkezlerinin yapılacağı, burada gerek idam edilen merhum Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, bıraktığı gerek objeler ve eserler noktasında neler varsa bunların sergilenebileceği müzeler, bunun dışında, eğer varislerinden alabileceğimiz kitaplar vesaireleri, kütaphaneleri varsa, bunları sergileyebileceğimiz kütüphaneler kuracağız. Büyük bir kongre merkezi, otelller kuracağız. Gördüğünüz binalar, bunların bütün çalışmaları yapıldı. Sivriada'da, bu gördüğünüz yerde, şimdi inşallah gördüğünüz modern kongre merkezini yerleştirmiş oluyoruz. Gayet güzel, yat limanı her iki tarafta olacak. Birbirine yakın adalar olması hasebiyle de müşterek olarak projelendiriyoruz. Bu Yassı adayı da yaslı ada olmaktan çıkartıp, demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz. Hedefimiz bu. İnanıyorum ki bu tabii bir tarihi yanlışın giderilmesi olacaktır. Yani, 'Bize verilen emir yerine gelmiştir', diyenlere karşı, millet, 'Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir' diyerek bu tarihi yanlışı ortadan kaldırmıştır. Bu iki adayı, farklı bir konseptte İstanbul'a kazandırarak, hem demokrasi adına bir vefa borcumuzu yerine getirecek hem de İstanbul'un kongre ve turizm kenti olmasına farklı bir güç katmış olacağız.''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptıkları yatırımları Türkiye'ye dönüştürdüğünü ve değiştirdiğini belirterek, ''Devrim bu. Devrim taşla sopayla can almak, can yaralamak değil. Cam çerçeve kırmak değil. Yapabiliyorsan devrimi böyle yap. Milliyetçilik, milliyetçilik diyorsun. Milliyetçilik bu. Yapabiliyorsan, milliyetçiliği böyle yap'' dedi.

Başbakan Erdoğan, ''Türkiye Hazır Hedef 2023'' adlı İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini tanıtacağı toplantının yapıldığı Haliç Kongre Merkezi'ndeki salona girişinde ''Büyük Usta'' sloganları ve alkışlarla karşılandı.

Erdoğan'ın, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul'a ilişkin projelerini açıklaması 1 saat 45 dakika sürdü.

Recep Tayyip Erdoğan'ın, her ilin projelerini açıklamasının ardından sahneye kurulan iki dev ekrandan projeler için hazırlanan kısa film sunuldu. Erdoğan'ın projelere ilişkin anlatımları dev ekranlardan yansıyan görüntülerle de desteklendi.

Partililer sunum sırasında Erdoğan'ın sözlerini sık sık alkışlarla keserken, ''Büyük usta'' ve ''Başbakan Erdoğan'' sloganları atıldı.

Erdoğan'ın konuşmasında Kılıçdaroğlu'nu eleştirdiği bölümlerde de bir kişi ''12 Haziran'da sandığa gömeceğiz'' diye bağırdı.



-TOPLAM 22 PROJE AÇIKLANDI-



Başbakan Erdoğan İstanbul için 3, İzmir için 13 ve Diyarbakır için 6 proje açıkladı.

- İstanbul projeleri şöyle:

1 - Avrupa ve Anadolu yakasında iki adet şehir hastanesi.

2 - Taksim Meydan Projesi

3 - Adalar Projesi



- İzmir projeleri şöyle:

1 - Körfez Geçişi Projesi, diğer adıyla, İZKARAY.

2 - Konak Tüneli

3 - İzmir-Ankara ve İzmir-Burs-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi

4 - Sabuncubeli Tüneli

5 - İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara otoyolları

6 - Metro hattı metro ağı haline getirilecek

7 - Egeray, diğer adıyla İzban Projesi (devam ediyor)

8 - Şehir yenileme projesi.

9 - Kuzey Ege, yani Çandarlı Limanı (yapımına başlandı)

10 - Kruvaziyer Limanı (inşa edilecek)

11 - İzmir Limanı (modernize edilecek)

12 - Efes'in Antik Limanı (yeniden inşa edilecek)

13 - 9 yeni yat limanı inşa edilecek



- Diyarbakır projeleri:

1 - Suriçi Yenileme Projesi

2 - Havaalanı

3 - Dicle Vadisi Projesi

4 - Diyarbakır-Şanlıurfa Otoyolu

5 - Silvan Barajı

6 - Biri Kayapınar'da biri Yenişehir'de olmak üzere 2 şehir hastanesi

7 - 30 bin kişilik bir stad.



-''BALÇIKLARDAN DEĞİL, DAĞLARI DELMEKTEN BAHSEDİYORUM''-



AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, İzmir yatırımlarına ilişkin sunumu izlerken, ''Biz merkezi yönetim olarak, Türkiye'nin dört bir yanını, dağları delerek geçiyoruz. Yerel yönetim olarak da İstanbul Büyükşehir Belediyesi 7 tepenin altından dağları delerek, İstanbul'da aynı şekilde metroları yapıyor. Yerelde de merkezde de biz bunları ispatlamış bir partiyiz. CHP nerede bir tane tünel açmış, bunu söylesin. Bir tane tünel. Balçıklardan değil, dağları delmekten bahsediyorum'' dedi.

Türkiye'de huzurlu ulaşımı sağlamak için dağları deldiklerini, viyadükler yaptıklarını, yerel yönetim olarak İstanbul'un metroda çok güzel örnekler verdiğini anlatan Erdoğan, Beşitaş'tan Kağıthaneye'ye geçişi 3-5 dakikaya düşürdüklerini söyledi.

Üsküdar'dan Çekmeköy'e kadar metro ile geçileceğini ifade eden Erdoğan, CHP ve MHP'nin böyle bir tünel yapamadıklarını dile getirdi. Erdoğan, bunlar aşk meselesi, aşk. Kabiliyet ister'' dedi.

İstanbul'u kendilerinin de muhalif bir iktidar döneminde aldıklarını, iktidarın paralarını doğru dürüst göndermediğini anlatan Erdoğan, İstanbul'a yaptıkları yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Başbakan Erdoğan, ''Bunlar, Türkiye'yi dönüştürüyor, değiştiriyor. Devrim bu. Devrim taşla sopayla can almak, can yaralamak değil. Cam çerçeve kırmak değil. Yapabiliyorsan devrimi böyle yap. Milliyetçilik, milliyetçilik diyorsun. Milliyetçilik bu. Yapabiliyorsan milliyetçiliği böyle yap. Öyle mi?'' diye konuştu.



-''PROJELER 12 HAZİRAN'DAN SONRA BAŞLAYACAK''-



Erdoğan, proje sunumlarının tamamlanmasının ardından yaptığı konuşmada, her 3 kentteki projelere 12 Haziran seçimlerinin hemen ardından başlayacaklarını, başlayan projelere hız vererek en kısa sürede bitireceklerini söyledi.

Projelerin hazırlanmasında emeği geçenleri kutlayan ve şükranlarını sunan Erdoğan, projelerin her 3 şehirde de yaşayan vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, projelerin hayata geçirilmesinin Türkiye'nin değişim ve dönüşümüne de büyük katkılar sağlayacağını vurgulayarak, ''Buna inanıyorum ve kalan 11 günü gece gündüz demeden yoğun bir şekilde çalışarak tamamlayacağız ve 11 Haziran akşamını da inşallah başarıyla, zaferle taçlandıracağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, toplantıya katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ile toplantıya katılanları selamladı.