Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Hüsamettin Onanç, bu yılın ilk dönemini çok başarılı şekilde geçirdiklerini belirterek, ''Geçen seneye göre büyüme oranlarımız yüzde 17 civarında. Hem Türkiye'de hem de yurt dışında büyümemiz devam ediyor'' dedi.

Onanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada tek çatı altında bulunan en büyük üretim tesislerine sahip olan Eczacıbaşı Yapı'nın seramik kaplama ürünleri, seramik sağlık gereçleri, banyo mobilyaları, akrilik küvetler ve duş sistemleri ile tamamlayıcı ürünleri kapsayan üretim gamı olduğunu söyledi.

2011 yılının ilk dönemini çok başarılı şekilde geçirdiklerini, hedeflerine ulaştıklarını ve hatta belli yerlerde hedeflerinin daha üstünde olduklarını belirten Onanç, ''Türkiye çok başarılı bir şekilde gelişiyor, biz de burada çok ciddi büyüyoruz. Geçen seneye göre büyüme oranlarımız yüzde 17 civarında. Hem Türkiye'de hem de yurt dışında büyümemiz devam ediyor. Sadece Kuzey Afrika ve bazı Ortadoğu ülkelerindeki karışıklıklar nedeniyle orada biraz duraklama var ama bunun dışındaki tüm ülkelerde çok pozitif gelişme var'' diye konuştu.

Onanç, 75 ülkeye ihracat yaptıklarını ve buna yeni pazarların eklendiğini ifade ederken, girdikleri pazarlarda daha güçlü olmak ve marka olarak ürün satmak için gayret sarf ettiklerini vurguladı.

Hüsamettin Onanç, yeni pazar hedeflerine ilişkin şunları söyledi:

''Bizim Rusya'da çok ciddi yatırımımız var. O yatırımlarımız devam ediyor, bir tanesi üretime başladı. İkincisinin de üretime geçmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Oradaki mağaza sayımızı bu sene 2 yeni mağazayla da çoğaltıyoruz, depolarımızı artırıyoruz. Bunun dışında da Türk cumhuriyetlerde ciddi bir çalışmamız var. Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Ortadoğu pazarlarında çalışmamız var. Daha sonra Uzakdoğu, orası da bizim için önemli bir çalışma alanı.''



-''RUSYA'DA 50 MİLYON AVRONUN ÜZERİNDE YATIRIM PLANLIYORUZ''-



Stratejik olarak gördükleri yerlerde muhakkak yatırım da yaptıklarına işaret eden Onanç, ''Stratejik gördüğümüz büyük pazarlarda muhakkak önümüzdeki dönemde de yatırım yapacağız'' dedi.

Türkiye'de 8, Almanya'da 6 ve Fransa'da 2 fabrikaları bulunduğunu hatırlatan Hüsamettin Onanç, şunları kaydetti:

''Rusya'da 35 milyon avro yatırım tutarı olan fabrikamız iki hafta önce üretime başladı. Burada 3,5 milyon metrekare karo seramik üretimi yapılacak. Bu Rusya'daki ilk fabrikamız. İkinci fabrikamızın üretime geçmesi konusunda başlangıçta zaman vermek istemiyorum. Çünkü ilk fabrikamız temeli atıldığından üretime geçene kadarki süre bizi biraz yordu. Bürokratik izinler, işlemler çok vakit alıyor. Fabrikayı daha evvelden bitirmemize rağmen üretime yeni geçebildik. Rusya'da toplam 50 milyon avronun üzerinde yatırım planlıyoruz. Bu önümüzdeki ilk dönemdeki yatırım tutarımız. Bunu daha sonra büyüteceğiz.''



-''AVRUPA'DA YATIRIM İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR''-



Bu yıl yurtdışında başka yatırımlar için de bütçe ayırdıklarını bildiren Onanç, ''Avrupa'daki büyümemize yönelik bir yatırım bütçemiz daha var. Görüşmeleri süren ve gizlilik anlaşmaları olan firmalar ve ülkeler olduğu için şu an bilgi veremem'' dedi.

Ortadoğu ülkelerinde kendi ofisleri ve depoları olduğunu anlatan Onanç, bu ülkelerde yatırım yapabilmeleri için politik istikrarın ve güvenin oluşması gerektiğini vurguladı. Onanç, ''İstikrara kavuştuğu zaman oralarda da muhakkak yatırım düşünüyoruz'' diye konuştu.

Yapı Ürünleri Grubu olarak 2011 yılı sonunda yüzde 10'un üzerinde büyüme hedeflediklerini, bunu da gerçekleştireceklerini kaydeden Hüsamettin Onanç, toplam gelirlerinin üçte ikisinden fazlasını ihracat ve yurtdışındaki yatırımlarından gelen gelirlerin oluşturacağını kaydetti.

Kriz döneminde duran istihdamı büyüttüklerini, şu anda 5 bin 600 çalışanları olduğunu belirten Onanç, Türkiye'de ve yurtdışında istihdama katkıda bulunacaklarını sözlerine ekledi.