Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, seçim beklentilerinin bitmesinin ardından satışlarla karşılaşıyor.

Piyasa uzmanları, seçim öncesi piyasanın olumlu beklentiler ile pozisyon aldığını ve seçim beklentisinin bitmesi ile birlikte satışların geldiğini kaydediyorlar. Öte yandan Suriye sınırındaki gelişmeler ve Kürt sorununa bağlı endişelerin de satışlara bir miktar katkısı olduğu belirtiliyor.

İşlem hacminin düşük olduğunu ve biraz yabancı satışının da olduğunu vurgulayan uzmanlar, cari açık sorununa kısa vadede çözüm getirilmeyeceğine yönelik algının da olumsuz havayı desteklediğini belirtiyorlar.

İMKB'deki düşüşün yanında, Dolar/TL 1.5800 seviyesine doğru yükselirken, her iki piyasadaki satışlar tahvillere de yansıdı. Gösterge tahvilin faizi yüzde 8.91'e çıktı.

Bu olumsuz seyir etkisi CDS'lere de yansıdı ve Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 170 seviyesine doğru hareketlendi.

İMKB Ulusal 100 Endeksi yüzde 2.'lik bir düşüş göstererek, 15:42 itibariyle 62,249.87 puana indi.

"Seçim sonrası ekonomik karar alma boşluğu algılaması var"

BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Arma Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gürkan, piyasayı aşağı çeken asıl unsurun, seçim sonrası ekonomi yönetimi ve karar alma konusunda boşluk doğacağı algısının olduğunu söyledi.

Gürkan, "Doğu kaynaklı siyasi gerginliğin fazla etkisi olduğunu düşünmüyorum. Türkiye bundan daha ciddi siyasi gerginlikleri aştı. Sözde 15 Haziran ültimatomunun etkisi olacağını sanmıyorum. Seçim sonuçları bunu aşmayı sağlayacak" dedi.

Gürkan, seçimden önce piyasada, hükümetin seçim sonrası ekonomiye konsantre olacağı beklentisinin olduğunu, ancak öncelikle takvimin buna izin vermediğini, zira Meclis'in tatile gireceğini söyledi ve ekonomi kurmaylarının da Ekim ayına kadar bir hareket beklenmemesi gerektiği yolunda açıklamalarının olduğunu sözlerine ekledi.

Gürkan, "Bu dönemde, bürokratlardan bazı adımlar gelebilir. Bankaların özkaynaklarına yönelik önlemler alınacağı yolunda haberler var. Bu önlemler bankaların karlarını düşürebilir. O nedenle İMKB'nin en önemli sektörlerinden biri olan finans sektörüne satışlar geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Gürkan, "Dengeli önlemler yerine, bankacılık sektörüne yükleniliyor intibası var. Ayrıca seçim sonrası ekonomik boşluk doğacağı algılaması da olumsuz etkiliyor" dedi.