Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'la ilgili kaygıların doruğa ulaşması ve 5 yıllık Yunanistan CDS oranlarının L+1850 seviyesine çıkması piyasalarda "İkinci bir Lehman Krizi yaşanacak mı?" algısını öne çıkardı.

Diğer taraftan ekonomi çevrelerinde ABD'de arka arkaya kötü gelen ekonomik verilerin arkasından stagflasyon riski  konuşuluyor.

İçeride ise bir yandan bu gelişmeler takip edilirken diğer taraftan cari açıkla ilgili kaygılar ve alınan önlemelerin yeterliliği tartışılmaya devam ediyor. Yabancı kuruluşların Türk piyasalarıyla ilgili olumsuz raporlarına bugün RBS de katıldı. RBS yazılı açıklamasında dünya piyasalarındaki risk iştahının azalması ve Türkiye'deki cari açık kaygılarıyla yatırımcılarına TÜRK tahvillerini satıp CDS almalarını önerdi.

Bu gelişmelerin ışığında dolar / TL 1,62 seviyesiyle son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bankacılar yabancı yatırımcının Döviz satmadığını, aksine bir miktar alım yaptığını yurttaşın da DTH( Döviz Tevdiat Hesabı) bozdurmak için acele etmediğini vurguladı. TL'de 1,62 seviyesi kırılırsa gözler Merkez Bankası'nda olacak. Piyasalarda MB'nin döviz alım ihalellerini kaldırabileceği konuşuluyor.

"Seçim sonrası piyasalar için işler beklendiği gibi gitmiyor." diyen Bloomberg HT.com Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran, "İki yıllık gösterge tahvilde daha önce test ettiğimiz 9.10 seviyesi bugün bir kez daha görüldü. Bankalar oran yüksek olmasına rağmen portföylerine Türk tahvili alma konusunda çok istekli değiller. Özellikle TL'nin 1.62'yi kırma ihtimali piyasalarda tedirginliği artırıyor." yorumunda bulundu.