Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Google Dünya Başkanı Eric Schmidt, Bloomberg HT Ekonomi Müdürü Özlem Dalga'nın sorularını yanıtladı. İnternete yatırım yapmanın önemine dikkat çeken Schmidt, Türk hükümetinin internete filtre uygulama kararını ise 'hata' olarak niteledi. Schmidt, bundan sonraki projelerinin ne olacağına dair soruya ise "Ses ile tercüme yapmak gibi önemli uygulamalar olacak" yanıtını verdi.

- Türkiye'ye beşinci ziyaretiniz...

- Daha önce turist olarak gelmiştim. Çok güzel bir ülke.

- İnternet girişimcileriyle birlikteydiniz bu sabah... Size neler soruldu?

- Global büyüme ve ekonomik düzelmenin durumuyla ilgili, internet yaptırım ve
düzenlemeleriyle ilgili sorular sordular.

- Türkiye'nin Google haritasında global konumu nedir?

- Türkiye, büyük bir gelişme yaşayan bir ülke. Çok ciddi bir nüfus avantajınız var. İnternette çevrimiçi etkin genç insan sayısı yüksek, internet penetrasyon oranı yüksek. Bu, yeni işlerin yaratılmasına ve gelişmesine imkan veriyor. Bu veriler ve yüksek potansiyel, Türkiye'nin gelecek 5-10 yılda çok önemli ilerleme sağlayacağını gösteriyor.

- Türkiye'ye ilişkin planlarınız nedir?

- Biz burada satış operasyonumuzu geliştiriyoruz, küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli girişmerimiz var. Ciddi yatırım planlarımız var. Rakamlarımızı açıklayamıyoruz. Ama reklâmlar ve reklâm destekli küçük işletmeler anlamında ciddi bir işlem hacmi var. İnternet işi kuranların hizmetlerimizden son derece iyi yararlanacağını öngörüyoruz.

-Google Türkiye'nin gelişen ülkeler içindeki sıralaması nedir?

- En başta gelen büyüme pazarlarımızdan ilk 10'da yer almasa dahi, hemen sonrasındaki grup içinde yer alıyor. Büyüme hızının da artacağına inanıyoruz. Yeni hükümet, ekonomik büyüme ve istikrar anlamına geliyor.

- Microsoft HP gibi uluslararası firmalar Türkiye'yi bölgede merkez olarak
seçiyorlar. Google'ın böyle bir niyeti var mı?

- Orta ölçekli birçok firmanın İstanbul'a geldiğini görüyoruz, burası iyi bir lokasyon. Biz de medya işimizi İstanbul'dan yönetiyoruz.

- Avrupa operasyonlarını neden İrlanda'dan yönetmeyi seçtiniz?

- Bu çok önce alınmış karar çünkü oradaki vergi sistemi teşvikleri iyi, avantajlı, eğitimli İrlandalı gençleri kullanıyoruz.

- Google Türkiye'ye gelen vergi cezası ile ilgili ne diyeceksiniz?

- Biz Google olarak yasaların bize yaptırımlarını, cezaları ödedik. Umarız temyize başvurduktan sonra sorun çözülecek. Son durum bu.

-Yarın Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül ile yapılacak toplantıda ne söyleyeceksiniz?

- Cumhurbaşkanı'na mesajımız: Bence demokrasilerde en önemli nokta istihdam yaratmaktır. Yeni dönemde bu en iyi şekilde internete yatırım yaparak olur. İnternete yatırım yapmak otoyol yapmak gibidir. Böylece insanlar burada örgütleniyor. İnternet üzerinde kaybedilen her iş için 2.6 iş yaratılıyor. Bu da Türkiye'nin genç nüfusu için işsizlikle savaş için büyük avantaj. Geçen ay yayınlanan MacKenzie çalışması gösterdi ki, internet üzerinde her iş için 2.6 kişilik iş yaratılabiliyor.

- Türkiye'deki internet altyapısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Geniş bant için, kablosuz geniş ağ için çok ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Fiber optik kablolar şehirlerde var. Türkiye'nin genel durumu iyi ama çok da muhteşem değil. Singapur, Kore gibi ülkelerin yüzlerce megabitin üzerinde trafiği varken, Türkiye bunun altında. Buraya odaklanmak lazım. Bu eğitim, eğlence ve istihdam için en önemli yatırım olur.

- Türk hükümetinin yapması gereken yatırım ne kadar olmalı?

- En basit kural şudur: düşük maliyetli finansman bulmak lazım. Türkiye'de üç tane kablolu kara bağlantısıyla internet sağlayan firma var. Bunu artırmak lazım.

"FİLTRE KARARI İNTERNET ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI"

- Türk hükümetinin internete filtreleme uygulama niyetine ne diyorsunuz?

Bunun bir hata olduğunu düşünüyoruz. Filtreleme sistemleri belki anlamlı olabilir. Ama bunlar şeffaf olmazsa, istismar edilirse, önemli kötü sonuçlar doğurur. Vatandaşta güven kaybına neden olur. Bizce yanlıştır, internet denetimi için başka yöntemler uygulanabilir. Mesela uygunsuz içerik varsa vatandaşlar bunu bildirebilir. Filtre koymak yerine, bir şey gayri ahlaki ise kullanıcılar tarafından ihbar edilebilir. Aktif filtreleme koyduğunuz zaman, bu Çin'in yaptığı gibi bir sistem olur ve bu çok kötü bir hizmet anlayışı. Bence bu istismar da edilebilecek bir konu. Altında yatan iyi niyet olabilir, ama size neyi filtrelediklerini söylemedikleri zaman, hangi bilgiyi alamadığınızdan emin de olamazsınız. Bu bizce bir hata.

- İnternet özgürlüğüne aykırı mıdır?

- Evet, kesinlikle.

- Peki Amerika nasıl yapıyor? Orası da muhafazakar.

- Amerika da muhafazakar, ama bunu dediğim gibi bir denetlemeyle yapıyor. Kullanıcıların ihbarı üzerine çalışılıyor.

- Nortell teklifinizle ilgili ne diyeceksiniz? Apple'in çok nakti
var.

- Google'ın da çok nakti var bilgisayar sektöründe, biz patentlere değil hızlı hareket eden gruplara güveniyoruz. Bizim sektörümüz giderek patent odaklı oluyor, bu maalesef çok iyi bir şey değil. Ama Google'ın da portföy yaratması lazım. Patent kullandığımız zaman tüketicinin yararına olmuyor. Biz patentlere değil hızlı, iyi çalışan ekiplere inanıyoruz.

- Patent sistemlerini inovasyon için kullanacak mısınız?

- Patent sistemleri çok hızlı ve geniş kullanılıyor. Gördüğümüz davalarda, yargıçlar, yazılımların da patentlenebileceği yönünde hüküm veriyor. Ben patentleri desteklemekle birlikte, öyle olduğunu düşünmüyorum. Patent sahibi insanlar bunu inovasyonu baltalamak için kullanıyorlar, bizim sorunumuz bu, bunun aşılması lazım.

“SES İLE TERCÜME YAPMAK GİBİ ALANLARDA YENİ UYGULAMALAR OLACAK”

- Google için yeni heyecan verici projeler neler?

- Büyüme bundan sonra mobil internet tarafında olacak. Androidlerle ilgili, akıllı platformlarda ciddi gelişmeler olabilir. Yeni app'larımız olacağı aşikar. Hem google serverlarına bağlanmak, hem de ses ile tercüme yapmak alanlarında yeni uygulamalar olacak.

- Aramayla ilgili en ilginci sesli arama mıdır?

- Biri sesli arama. Ayrıca aramalarınızda size tam doğru cevabı vermeyi başarmak istiyoruz. Bu, şu anda bilgisayar dilinin yapabileceği bir şey. Bizim temel işimiz reklam işi. Kelime odaklı reklamcılıkta çok uzun zamandır aktifiz. Daha iyi aramayla, algoritmalarla pazar payımızı artırmak istiyoruz, rakiplerimizden daha başarılı olmak istiyoruz.

"TÜRK HALKININ GOOGLE'A ULAŞABİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

- Youtube yasağından sonra Google'ın Türk hükümetiyle ilişkileri nasıl?

- Artık bu yasak yok. Biz zaten bunun yanlış olduğunu düşünüyorduk. Yasak boyunca bunun bir hata olduğunu defalarca ifade ettik. Bu kadar önemli bir bilgi merkezine, küçücük sorunların engel olmaması gerekirdi. Google'ın tüm hizmetlerine Türk halkının ulaşabilmesi çok önemli. Bu, Türkiye'nin geleceği açısından da önemli. Google'ın pek çok hükümeti eğitmesi gerekiyor.

-Global ekonomi için değerlendirmeniz nedir?

- İki dipli resesyonun kehanetini yapmak çok basit, çünkü bu çok moda oldu. Yavaş da olsa global iyileşme her yerde söz konusu. Bu yavaş global iyileşme istihdam sorunu yaratıyor. Yavaş gelişmenin temel nedeni de kredi hacmindeki, borçlanmadaki problem. ABD'de ciddi bir mortgage ve tüketici krizi yaşandı. Kısa vadede piyasaları tahmin etmek zor, ama altta yatan global ekonomik büyüme hızının yavaş ama sağlam olduğunu düşünüyorum. CEO olarak Larry Page başa geçtikten sonra hisse senedi fiyatları yüzde 17 düştü. Biz firma olarak hisse senedi fiyatlarına odaklanmıyoruz, kendi temel işimizdeki verilere bakıyoruz. veri geldikten sonra firmayı 7 temel ürün bazında konumlandırdık. Bunun iyi sonuç oluşturacağını, hisse fiyatlarını artıracağını öngörüyoruz.

- ABD Adalet Bakanlığı Google'ın Admeld'i alımını engelleyebilir mi?

- Biz yasal şartları yerine getirdiğimizi gösterdik. Google'ın elbette satın aldığı her firmadan getiri beklentisi var. Sanırım zamanla bu sorun çözülecek....