Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Aselsan ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (AİHSFS) Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi (Dönem-1) Sözleşmesi imzalandığı duyuruldu.

Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, Aselsan ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (AİHSFS) Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi (Dönem-1) Sözleşmesinin dün, 278 milyon 371 bin 118 lira ve 193 milyon 59 bin 102 euro bedelle, Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (OİHSFS) Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi (Dönem-1) Sözleşmesinin ise, 250 milyon 720 bin 295 lira ve 132 milyon 113 bin 714 euro bedelle imzalandığı açıklandı.

Alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemlerinin radarlar, atış kontrol sistemleri, komuta kontrol sistemleri ve haberleşme sistemleri gibi yer sistemlerinin tümü, ana yüklenici ASELSAN tarafından geliştirilecek. Projelerde ROKETSAN füzeden sorumlu alt yüklenici olarak görev alacak. Füzelerde kullanılacak arayıcı başlıklar ve veri linkleri de ASELSAN tarafından geliştirilecek.

ASELSAN tarafından geliştirilecek alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri güncel teknolojiye ve yüksek etkinliğe sahip hava savunma sistemlerine sahip olacak, aynı zamanda sistemlerin yurt içinde geliştirilmesi ve üretilmesi sayesinde hem maliyetlerde tasarruf sağlanacak hem de kaynakların yurt içinde kalması sağlanacak. Böylece Türk savunma sanayiinin ulaştığı teknolojik düzey daha ileriye taşınacak ve TSK'nın ihtiyaçlarının yurtiçi olanaklarla karşılanma düzeyi artacak.

ASELSAN, 20 yıl önce Stinger füzesinin ortak üretim programı ile başladığı, daha sonra Kaideye Monteli Stinger (KMS) Sistemi projesi ile devam ettiği hava savunma alanındaki faaliyetlerini, geçtiğimiz yıllarda Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi;ni (HERİKKS) ve KALKAN Hava Savunma Radarını geliştirerek sürdürdü.

ASELSAN halen SSM ile imzalamış olduğu sözleşmeler kapsamında TSK için 35 mm;lik Kundağı Motorlu Hava Savunma Topu ve Ateş İdare Cihazını geliştiriyor; ayrıca, TSK envanterinde mevcut 35 mm;lik Çekili Hava Savunma Toplarını modernize ediyor.

KOBİ sanayi kuruluşlarının da aktif katılımı planlanıyor

Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, projeler kapsamında komuta kontrol sistemleri, atış kontrol sistemleri, radarlar, elektro optik sistemleri, haberleşme sistemleri ve füzeler yurt içi sanayi ve teknoloji kabiliyeti kullanılmak suretiyle milli olarak tasarlanıp geliştirileceği beliritildi.

Proje çalışmalarına üniversiteler, araştırma kuruluşları ve KOBİ sanayi kuruluşlarının aktif katılımı da planlanıyor.

Açıklamada, ''Böylelikle Türk Silahlı Kuvvetleri son teknolojiye ve yüksek etkinliğe sahip milli hava savunma sistemlerine sahip olurken, güdümlü füzelerde sanayimizin ulaştığı teknolojik yenilik ileri bir aşamaya taşınmış olacaktır'' denildi.