Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan'da Başbakan Yorgo Papandreu'nun geçen Cuma yeni kabinesini belirlemesinin ardından parlamentoda bu gece yapılması beklenen güven oylaması çerçevesinde halk bir kez daha meydanlara inmek üzere randevulaştı.

İnternet üzerinden son 27 gündür haberleşerek başkent Atina'nın Yunan parlamentosunun da bulunduğu ''Sindagma'' meydanında toplanan ''Bıkkınlar'' bugün de eylemlerini sürdürerek, ''güvenoyu vermemeyi'' kararlaştırdılar.

Bıkkınlar halka toplu halde meydanlara inerek hükümetin sert ekonomik önlemlerini protesto etme çağrısında da bulundular.

Bıkkınlar yaptıkları açıklamada, ''Başbakan Papandreu 'yeni' kabinesi için güvenoyu istiyor. Yavaş yavaş yok olmakta olduğumuz söyleniyor. Bizim sayımız her Pazar daha da artıyor. Sindagma'da biz de kendi sandığımızı kuruyor, güven oyu vermiyoruz. Kaç sandalyenin değiştiği bizi ilgilendirmiyor. Orta vadeli program geçmeyecek. Tüm dostlar ile mücadele arkadaşlarımızı, işçiler, işsizler, çiftçi, tüccar, Yunanlı, göçmen, analar, çocuklar ve yaşlıları Yunanistan'ın meydanlarını doldurmaya çağırıyoruz. Hükümet-troyka-borç gitmeden de gitmiyoruz'' ifadelerine yer verdiler.

Bu arada, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu, kamu ile KİT çalışanlarına Bıkkınların gösterilerinde yer almaları çağrısında bulundu.

ADEDY ile İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (GSEE), Orta Vadeli Program'ın parlamentoya sunulacağı 28 Haziran'da da 48 saatlik greve gitmeyi kararlaştırdıkları bildirildi.

Sendika yetkilileri, yeni kabinenin yemin etmesi ve yeni programın bildirilmesinin, izlenen politikada değişiklik olduğu anlamına gelmediği, aksine halk karşıtı siyasetin devamında diretme demek olduğu değerlendirmesinde bulundular.

Öte yandan, yeni kabinenin güvenoyu alması halinde, kesintileri ay sonuna kadar onaylamasının gerektiği yoksa yeni yardım paketinin Yunanistan'a verilmemesi olasılığının olduğuna dikkat çekilen haberlerde, AB-Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Troykası ekibinin bugünden itibaren Maliye Bakanlığı'nın yeni liderliğiyle Orta Vadeli Programı görüşmek amacıyla Atina'ya 48 saatlik ziyaret gerçekleştirdikleri kaydedildi.

Hükümet Sözcüsü İlias Mosyalos'un ise açıklamasında ''Orta Vadeli Program'ın genel ekonomik hedef çerçevesinin ülkenin ekonomik istikrarını tehlikeye sokmayacak şekilde belirleneceğini'' ve ''ülkenin makro ekonomik istikrarı sabote edilmeden genel hedefler çerçevesinde değişiklikler ve uygulamalar yapılacağını'' söylediğine işaret edildi.

Mosyalos, bugün yaptığı basın toplantısında ise ''Orta Vadeli Program'ı PASOK'un 155 milletvekilinin de onaylayacağını'' belirterek, tüm muhalefet partilerinin oylamadan çekilmeleri halinde dahi daha az milletvekili tarafından onaylanmasının sözkonusu olmadığını söyledi.

Başbakan Papandreu'nun Avrupalı liderler ile temaslarına da değinen Mosyalos, Atina'da kalmakla kritik konular ile mücadele verilemeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

Yunan hükümetinin, 28 Haziran'da 28 milyar euroluk harcama kesintisi paketini parlamentodan geçirmesi, IMF-AB yardımının 12 milyar euroluk diliminin yolunu açacak.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının hafta sonu yaptığı toplantıda, 12 milyar euroluk yardımla ilgili kararın, ek harcama kesintileri ve özelleştirme programı netleşene kadar beklenmesi kararlaştırıldı.

Yunanistan'ın, devasa borçlarını ödeyebilmesi için toplam 110 milyar euroluk IMF-AB yardım paketinin son dilimine temmuz ayı itibariyle ihtiyacı bulunuyor.

Yunan parlamentosunun tasarruf önlemlerini desteklemesi durumunda, Euro  Bölgesi maliye bakanlarının 3 Temmuz'da bir araya gelerek, son dilimi serbest bırakması bekleniyor.