Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı George Papandreou'nun parlamentoda güven oyu almasına rağmen kemer sıkma programlarını onaylatmakta güçlük çekeceğine ilişkin spekülasyon üzerine, euro, dolar karşısında kaydetti 1 haftanın zirvesinden düştü.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, Papandreou'nun 78 milyar euroluk kesintiyi öngören kemer sıkma programlarının parlamantoda onaylanmasının öncesinde, 16 önemli para birimin 14'ü karşısında değer kaybetti. Dolar ve yen, Avrupa'daki mali sorunların güvenli varlık arayışını artırmasıyla, yüksek getirili para birimleri karşısında güçlendi.

"Yunanistan başbakanını güven oyu almasının iyi bir işaret olduğunu, ancak hükümet önünde hâlâ onaylatması gereken bir bütçe kesinti programı olduğu"na dikkat çeken Sidney'deki Commonwealth Bank of Australia'nın Döviz stratejistlerinden Joseph Capurso, euronun iyi haberleri fiyatladığını, şimdi bir miktar daha düşüş beklendiğini söyledi.

Euro, dolar karşısında önce 1.4434'e kadar yükselerek 15 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini test etti, ardından 1.4367'ye geriledi. Euro, yen karşısında da yüzde 0.3 değer kaybederek 115.31'den işlem gördü.

Dolar, Avustralya doları karşısında yüzde 0.2 artışla 1.0582'ye yükselirken, Norveç kronu karşısında da yüzde 0.4 güçlendi ve 5.5059 seviyesine çıktı.