Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Fed'in ABD ekonomisine yönelik büyüme tahminini düşürmesinin küresel ekonomik toparlanmanın yavaşlayacağı endişelerini artırması sonucu değer kaybetti. Bu hareket sonucu, gösterge endeks iki günlük yükselişini tersine çevirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 düşerek, Singapur saati ile 15:41'de 1,110.12 puana geriledi. Endeks bu çeyrekte yüzde 5.2 düştü ve 2010 yılında 30 Haziran ile biten çeyrek dönemden bu yana ilk kez düşüş göstermeye hazırlanıyor. Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.6 düştü ve Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi ise Mart ayından bu yana en hızlı sıçramasını gerçekleştirdi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke dün yaptığı açıklamada, toparlanmanın beklenenden "çok daha yavaş" ilerlediğini kaydetti. Fed ayrıca, faizleri sıfır seviyesi yakınlarında tutmaya devam edeceğini ve 600 milyar dolarlık tahvil alım programını planlandığı gibi Haziran ayı sonunda tamamlayacağını tekrarladı. Öncü satınalma yöneticileri endeksinin işaret ettiği üzere, Çin'de, üretimin yavaşlaması ve ihracat siparişlerinin düşmesi ile birlikte, imalat sanayi Haziran'da son 11 ayın en yavaş büyümesini gösterebilir.

Kuala Lumpur'da Avenue Invest Bhd'den Lye Thim Loong, "Dünyanın en büyük ekonomisi yavaşlıyor, dünyanın kalan kısmı da buna bağlı hareket edebilir" dedi.

Cirosunun yüzde 30'unu Kuzey Amerika'dan elde eden LG Electronics Inc., Seul'de yüzde 0.6 düştü. Güney Kore'nın en büyük oto üreticisi Hyundai Motos Co.2nun yüze 3.2 ve Kia Motors Corp.'un yüzde 2.6 düşmesi ile birlikte, tüketici ile ilşkili hisseler, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti.