Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TCMB'nin politika faizini değiştirmeyerek, yüzde 6.25'te bırakmasının ardından, piyasa uzmanları canlı yayında Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu.

OLGAY BÜYÜKKAYALI (NOMURA) : KARAR BİZİM İÇİN SÜRPRİZ

Nomura Holdings'in başekonomistlerinden Olgay Büyükkayalı, piyasanın genel beklentisinin aksine, Merkez Bankası'nın faiz kararının kendisi için sürpriz olduğunu söyledi.

Enflasyonda yükseliş olduğunu belirten Büyükkayalı, mali taraftaki önlemleri de "enflasyonu besleyecek nitelikte" olarak tanımadı. Büyükkayalı, faizlerin sabit bırakılmasına, "2 hedef 2 politika" retoriği bağlamında bakıldığında şaşırtıcı olduğuna dikkat çekti ve faiz kararının piyasalar için iyi olduğunu düşünmediğini söyledi.

Büyükkayalı aynı zamanda repo faizlerinin yükselmesiyle birlikte tahvilde kötü günlerin yakın olduğunu öngördü. Nomura başekonomisti Büyükkayalı, Merkez Bankası'nın bağımsız olduğunu, ancak bunun hükümetle arasında bir koordinasyon sorunu varmış gibi algılandığını ifade etti.

TCMB'nin "koordine olmayan bir sıkılaştırma politikası yürütmesinden ötürü dünyayla ters bir hareket yaptığını belirten Büyükkayalı, "Piyasada sıkılaştırma algısı oluşmuyor, çok fazla sıkılaştırma da görülmüyor" dedi.

BDDK önlemlerini de değerlendiren Büyükkayalı, yalnızca 2 yıllık kredi faizinin artırılmasının bir değişiklik yaratacağını düşünmediğini aktardı.

Büyükkayalı sözlerine şöyle devam etti:

"Diğer yandan ekonomide ısınmanın önünde giden bir iç talep dinamiği var. Asıl büyük risk, 4. çeyrekte ekonominin tekrar hızlanması. Sonbahardan sonra ekonomide ciddi hızlanma olacaktır. "

UĞUR GÜRSES: POLİTİKA FAİZİ İLE PİYASA FAİZİ FARKLILAŞTI

Merkez Bankası'nın yüzde 6.25 olan politika faizi ile yüzde 7.5-8'lerde seyreden piyasadaki repor faizi arasında fark olduğuna dikkat çeken Radikal Gazetesi Ekonomi Yazarı Uğur Gürses, bunun bir sıkıntıya işaret ettiğini belirtti.

Gürses, faizi düşürmekle, piyasa faizinin aşağı çekilemediğini söyledi.

Yıl sonuna kadar faiz artırımı beklemediğini ifade eden Gürses, "Merkez Bankası uluslararası konjonktür nedeniyle faizleri yükseltmiyor olabilir. Yurt dışı yavaşlarsa, bizim de yavaşlayacağımızı düşünüyor" dedi.

SENGÜL DAĞDEVİREN: BEKLEDİĞİMİZ AÇIKLAMALARI GÖREMEDİK

Merkez Bankası'nın kararında piyasanın beklediği açıklamaların görülmediğini belirten ING Bank Başekonmisti Sengül Dağdeviren, "Varolan belirsiz ortamda, bir miktar daha yön isteyen bir beklenti vardı, onu göremedik. Onun aksine bir önceki görüşlerini tekrarlayan ve daha geniş değerlendirmelerde bulunan bir Merkez Bankası gördük" dedi.

Piyasa için bir miktar negatif etki olabileceğini belirten Dağdeviren, para politikasına güvenin ise hâlâ  devam ettiğini söyledi. Dağdeviren,  uzunca zamandır sermaye akımına karşı duran bir Merkez Bankası izlendiğini, ancak bu faiz kararı raporund bununla ilgili bir düşünce, piyasaların da ihtiyacı olan bir düşüncenin bulunamadığını ifade etti.

"Para politikasının çok kolay yönetilemeyeceği bir noktada" olduğuna dikkat çeken ING BAnk Başekonomisti, piyasaları biraz daha rahatlatacak açıklamalara raporda yer verilmemiş olduğunu belirtti.

"Cari açık kaygısının yansıtılmadığını" söyleyen Sengül Dağdeviren, piyasaların asıl beklentisinin maliye politikaları üzerine odaklandığını vurguladı.

Dağdeviren, Türk Lirası üzerindeki baskıya dikkat çekerek, TL'nin aşağı hareket imkanının ise zor olduğunu söyledi.

GAZİ ERÇEL: POLİTİKA FAİZİ BASKI ALTINA ALAMAZSINIZ

Eski Merkez Bankası Başkanı ve Haber Türk yazarı Gazi Erçel de, TCMB'nin politika faiziyle, piyasa faizinin arasındaki farka dikkat çekti. "Gecelik faizlerin yüzde 7 civarında tutulmasının Merkez Bankası'nın piyasaya API ile para vermesinden kaynaklanıyor" diyen Gazi Erçel, bunun yapılmaması durumunda faizlerin yüzde 10 ila 15'lere çıkabileceğini söyledi.

Merkez Bankası'nın politika faizinin çok önemli olduğunu belirten Gazi Erçel, "onu baskı altına alırsanız, sistem kendisine başka bir düzen bulur" dedi.

CHRISTIAN KELLER: MERKEZ BANKASI İYİ POZİSYON ALDI

BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Barclays Capital Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti Christian Keller, Merkez Bankası'nın kararının sürpriz olmadığını söyledi. Keller "Bazıları bir faiz artışına gidilebileceğini düşünüyordu. Ancak bu olmadı. TL'de zayıflama gözlemledik. Merkez Bankası politikasını çok değiştirmedi. Dışarıdaki yavaşlamanın etkisinin Türkiye'de görülmesini bekliyor" dedi.

Kelleri Merkez Bankası'nın iyi performans gösterdiğini ve iyi pozisyon aldığını söyledi ve "Cari açığın GSYİH'ya oranı yüzde 8. Bu seviyenin yılsonuna kadar sürmesini bekliyoruz. Cari açık sorunu sürüyor. Aslında yapısal bir durum söz konusu. Türkiye'de büyüme cari açık vererek gerçekleşiyor. Ancak Türkiye'nin durumu 2002 yılına ve 2006 yılına göre çok daha iyi. Merkez Bankası, faiz artırımına gitmeden önce son hareket olarak, TL'deki zayıflama ile baş edebilmek için dolar alımını durdurmalı" yorumunda bulundu.

Keller, Türkiye'nin çok iyi mali dinamiklerinin olduğunu ve GSYİH'nın çok iyi seviyelerine geldiğini, Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye'nin çekici ve güvenli bir liman olduğunu vurguladıktan sonra, kısa vadeli makro dengesizliklere de dikkat çekti.