Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citi FX'in teknik analizine göre, petrol vadeli kontratları, 200 günlük hareketli ortalama seviyesindeki desteği aşağı yönde kırarsa, dokuz ay sonra ilk kez, New York'ta, varil başına 75 dolara doğru düşebilir.

New York'ta Citigroup Capital Markets'in bir parçası olan Citi FX'in şef teknik analisti Tom Fitzpatrick, "Petrol, baş-omuz formasyonunun baz seviyesinin hemen üzerinde konsolide oluyor" dedi ve "Baş-omuz formasyonu ve birkaç gündür 200 günlük hareketli ortalama seviyesi yakınlarındaki seyir, Mayıs 2010'da, büyük çaplı bir düşüş öncesi görülmüştü" şeklinde yorumda bulundu.

Fitzpatrick, "Görüşümüz, aşağı yönlü baskının, geçen yıl olduğu gibi, tekrar somutlaşacağı şeklinde" dedi ve "Hareketi genişlemesini ve bizi 75 dolar seviyesine doğru götürdüğünü görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Yukarı trendin tersine döndüğünü gösteren baş-omuz formasyonu, fiyat hareketlerini ortadaki en yüksekte olmak üzere, ard arda üç zirve yapması ile meydana geliyor. Omuzları oluşturan zirveler, Mart başındaki güniçi zirveler ve Mayıs sonu ve Haziran başındaki zirvelerce oluşturulurken, baş kısmı 2 Mayıs'ta ulaşılan bu yılki en yüksek seviye tarafından oluşturuluyor.

Ağustos vadeli petrol 1.24 dolar ya da yüzde 1.3 yükselerek dün varil başına 95.41 dolara çıktı. Bu seviye, 92.51 dolardakş 200 günlük hareketli ortalamanın ve 93.20 dolar civarındaki baş-omuz formasyonunun boyun çizgisinin üzerinde. Fiyatlar, 11 Myaıs ile 20 Mayıs 2010 arasında, hareketli ortalama seviyesi ve boyun çizgisini kırdıktan sonra yüzde 11 düşmüştü.

Fitzpatrick, petrolün 83 dolar ile 84 dolar arasında ara desteğinin olduğunu ve bu seviyelerin 200 haftalık hareketli ortalama ile 15 Şubat'ta görülen güniçi en düşük seviyeyi temsil ettiğini sözlerine ekledi. Fitzpatrick, petrolün düşmemesi durumunda, daha yukarı bir hareket için taban oluşturabilmek için, 55 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 103 doların üzerine çıkabileceğini de belirtti.