Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tanaka, yaptığı açıklamada, Libya'dan kaynaklanan petrol arzı kesintisinin etkilerinin, devam ettikçe daha bariz ortaya çıktığını belirterek, petrol piyasasındaki sıkılığın, kırılgan küresel ekonomik toparlanmaya zarar verme tehdidi taşıdığını ifade etti.

Arzdaki kayıp ve mevsimsel olarak talepteki artışla birlikte belli başlı petrol üreticisi ülkelerin üretimlerini artırma niyetlerini duyurmalarını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Tanaka, ''Ancak bu üretim artışları kaçınılmaz olarak zaman alacak ve dünya ekonomileri hala toparlanma sürecinde'' dedi.

Tanaka, günde 2 milyon varil petrolün piyasaya verileceğini kaydetti.

ABD yönetimi ise alınan karar doğrultusunda stratejik rezervinden 30 milyon varil piyasaya vermeye karar verdi. ABD Enerji Bakanı Steven Chu, yaptığı açıklamada, piyasaya petrol verilmesinde, Libya dahil Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanılan sürecin petrol arzında kesintiye uğramasının etkili olduğunu belirtti.

OPEC üyesi Libya, ülkede çıkan karışıklıklardan önce günlük 1,2 milyon varil petrol ihraç ediyordu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 8 Haziran'da yaptığı toplantıda, üretim miktarını artırma kararı almakta başarısız olmuştu.

Uluslararası Enerji Ajansı, kurulduğu 1974 yılından bu yana 3. kez acil rezervlere başvuruyor.

Ajansa üye ülkelerin toplam petrol stokları 4,1 milyar varili aşıyor, bunun neredeyse 1,6 milyar varilini özellikle acil durumlarda kullanılmak üzere tutulan stoklar oluşturuyor.