Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın kreditörleri 28 milyar euroluk tasarruf paketinin yetersiz olduğunu söylemesinin ardından, Yunanistan ekstra harcama kesintileri yapmayı kabul etti. Daha önceden öngörülen 28 milyar euroya ek kesintiler yapılmasını isteyen kreditörler, önümüzdeki haftaki oylamanın öncesinde Atina'nın 5.5 milyar euro değerindeki açığını kapatması gerektiğini belirtti.

Yunanistan Başbakanı George Papandreou, AB ve IMF tarafından 5. dilim ödemenin yapılmasına şart koştuğu 28 milyar euroluk tasarruf bütçesini bakanlar kurulundan geçirmekte de zorlanıyor. Muhalefetin sert tepkileriyle karşılaşan Yunan başbakan, geçtiğimiz günlerde kıl payı farkla güven oylamasını kazandı.

Ancak bu hafta Atina'ya giden Troyka Heyeti, Yunanistan'da öngörülen 4 yıllık mali ve yapısal reformlar için 5.5 milyar euroya daha ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bir Yunan yetkilisi, Yunanistan'ın bütçe hedeflerini tutturabilmesi için bu yılın sonuna kadar 600 milyon dolarlık tasarruf yapmasının gerekeceğini söyledi.

Brüksel'de toplanan ve Yunanistan'a ikinci bir kurtarma paketinin çıkarılmasını da görüşen AB liderleri, borç krizinin aşılması için Yunanistan'ın ulusal birliğinin çok önemli olduğuna da dikkat çekti ve tüm siyasi partileri işbirliğine çağırdı.

Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, bu yılın sonuna kadar ekstra 400 milyon euro daha tasarruf yapmayı umduklarını belirtti. Ekstra tasarrufların, yüksek gelirlilere uygulanan ve diğer vergi kaynaklarından finanse edileceği tahmin ediliyor.