Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin başbakanı Wen Jiabao, Çin'in hem enflasyonu kontrol altına alıp, hem de güçlü büyümeyi sürdüreceklerini savundu

Financial Times gazetesinde bir makale kaleme alan Çin Başbakanı Wen Jiabao, Çin'deki fiyat artışının bu yıl kontrol altına alınacağını söyledi. Dünyanın hâlen daha küresel krizin etkilerinden sıyrılmaya çalıştığını belirten Wen, bir yandan toparlanma kaydedilirken, diğer yandan da yeni zorlukların ortaya çıktığını ifade etti.

Wen Jiabao, bu şoklar ve riskler karşısında tüm ülkeleri yakın temasa ve işbirliğine davet etti.

Çin'in enflasyonu bir süredir hızlanarak ilerliyor ve yüzde 5'in üzerinde seyrediyor. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinde, enflasyonu yavaşlatmak için, ekonomiyi yavaşlatma pahasına birçok önlem alınıyor.

Dünya genelinde de artan enflasyon riski, bir yandan küresel toparlanmayı riske atarken, diğer yandan özellikle yüksek gıda ve enerji fiyatlarının halkı da isyan etmeye sürükleyebileceği endişelerine sebep oluyor.

BU riskleri azaltmaya çalıştıklarını ifade eden Çin Başbakanı, "Çin'in aynı anda hem hızlı büyümesini sürdürüp hem de enflasyonu aşağı çekip çekemeyeceğine ilişkin endişeler var. Ama evet, yapabiliriz" dedi.

Çin'de enflasyon Mayıs ayında son 34 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Ancak Wen Jiabao, Çin'in 1 yıldır sürdürdüğü sıkılaştırma politikalarının fiyatları düşürmekte işe yaradığını iddia ediyor.

Çin Merkez Bankası geçtiğimiz yıl Ekim ayından bu yana 4 kez faiz oranlarını artırdı; 2010'dan bu yana ise 12 kez munzam karşılık artışına gitti.