Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

DÖVİZ PİYASALARINA RİSK İŞTAHI DAMGASINI VURDU

1 Nisan'la başlayan 2. Çeyrekte global ekonomideki toparlanmanın izleri sürülürken artan faiz ortamı, yavaşlayan global ekonomi gibi unsurlar doğal felaketler ve bölgesel kargaşalarla birleşti. Özellikle Mayıs ayında başlayan riskten kaçınma modu para birimleri cephesinde yatırımcıları güvenli limanlara yöneltti. Dolar'a karşı en fazla kuvvetlenen ilk 9 para birimi içerisinde Yen ve İsviçre Frankı olması da bunun kanıtı.

Faiz artıran Norveç, Brezilya, Polonya gibi ülkelerin para birimlerinin de faiz farkının açılması ve ekonomik büyüme beklentileri sebebiyle Dolar'a karşı güçlendiği gözleniyor. Düşenler tarafında ise güçlü büyüme ve canlı enflasyon dinamiklerine rağmen otoritelerin aldığı önlemler sorgulanan ve para akışı endişelerinin hakim olduğu ülkelerin paraları satıldı. Türk Lirası bu iki özelliği de karşıladığı için en çok değer kaybedenler listesinin başında yer aldı.


EMTİADA HAVA KOŞULLARI VE ARZ ŞOKLARI

İkinci çeyrek boyunca hava koşullarında değişimler ve bölgesel karışıklıklardan çıkan olası arz şoku fiyatlamaları gündeme damgasını vurdu.

En fazla yükselen emtia grubunda şeker, kakao ve risk iştahındaki gerilemeyi gösteren altın olurken iki tip buğdayın da en fazla düşenler olduğu görülüyor.



BOL PARANIN ÇEKİLME SANCILARI İSTİKRARSIZLIK YARATTI

Global ekonomilerde devam eden eşgüdümsüz para politikaları bazı ekonomileri zor durumda bırakıyor. FED'in bol para politikası hala yerinde dururken Gelişen Piyasalar'daki artan faiz ortamı bambaşka bir tabloyu ortaya çıktı. İşte bu dengesizliklerden etilene endeksler farklı fiyatlamalara sahne oldu.

Hızla yükselen Moğolistan ve Ukrayna Endeksleri realizasyona tabi tutulurken Yunanistan endişeleri ile Güney Kıbrıs Borsası'nın da gerilediği görülüyor.



İMKB'DE EN ÇOK KAZANDIRAN VE KAYBETTİRENLER

Mart sonu ve Haziran sonu arasında geçen işlemlerde en çok artan hisselerin belirli bir gruba ait olmadığı ve yatırımcıların seçici alımlarda bulundukları gözlemleniyor. Düşenler tarafında ise sermaye artışı sonrası düşen Doğan hisseleri ve satış süreci beklentileri aşan medya varlıkları bulunuyor. Diğer yandan bir süredir volatil olan ve konsolidasyon yaşanan çimento sektörü hisselerinin de düşenler tarafında olduğu görülüyor.


Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü