Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, dünyada sektörün önde gelen oyuncularından biri olan Arçelik'in, ciro itibariyle bakıldığında Avrupa'da beyaz eşya sektöründe 3. büyük oyuncu olduğunu belirterek, geçen yıl 7 milyar doların üzerinde ciro elde ettiklerini bildirdi.

Çakıroğlu, Arçelik Üretim ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Sağır ve Arçelik ARGE Direktörü Cemil İnan, Arçelik'in ARGE bölümünün kuruluşunun 20. yılı dolayısıyla şirketin Çayırova'daki tesislerinde gazetecilerle bir araya geldi.

Şirket ve ARGE çalışmaları hakkında bilgi veren Çakıroğlu, Arçelik'in dünyada sektörün önde gelen oyuncularından biri olduğunu, ciro itibariyle bakıldığında Avrupa'da beyaz eşya sektöründe 3. büyük oyuncu olduklarını ifade ederek, toplam 11 fabrikada faaliyet gösterdiklerini, Türkiye dışında Romanya, Rusya ve Çin'de fabrikaları bulunduğunu, özellikle Türkiye'deki fabrikaların çok büyük kapasite ve verimlilikle çalıştığını anlattı.

Çakıroğlu, 115 ülkeye ihracat yaptıklarını, portföylerinde 10 marka bulunduğunu dile getirerek, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de Arçelik'in marka denilince ilk akla gelen marka olduğunu söyledi.

Beko'nun da uluslararası alanda beyaz eşyadaki en önde gelen ve dünyadaki ilk 10 markadan biri olduğunu, elektronikteki Grundig markasını da yurt dışında pek çok pazarda sattıklarını kaydetti.

Levent Çakıroğlu, Türkiye'de bu markaların hepsinin pazarda görüldüğünü, Arçelik ve Beko'nun beyaz eşya sektöründe önde gelen markalar olduğunu, Grundig'in de elektronik ürünlerde ve son dönemde beyaz eşya ürünleriyle pazarda görülen markalar olduğunu kaydetti.

Geçen yıl 7 milyar doların üzerinde ciro elde ettiklerini ve dünyada sektörün en önde gelen oyuncularından birisi olduklarını vurgulayan Çakıroğlu, şöyle konuştu:

''Arçelik'in bu konumunun, başarısının arkasında pek çok faktör var. Bu başarı faktörleri arasında ikisi çok hakim. Bunlar vizyon ve cesaret. Vizyon ve cesaret Arçelik'te her zaman hakim olan unsurlar. Arçelik'in kuruluşundan bu yana pek çok dönüm noktası var. Türkiye'de ilk çamaşır ve bulaşık makinasını üreten şirket Arçelik. O dönemlerde bu ürünler hem yaşam standardını artıran, müthiş bir konfor getiren ve verimlilik artışına hizmet eden ürünler. Buzdolabı tüketim alışkanlarını değiştiren bir ürün. Ürünlerin daha uzun süre saklanabilmesi tedarik zinciri modelini değiştiren bir ürün. Arçelik'in bu öncü rolü pek çok alanda devam etti ve Türkiye'de sanayinin öncü kuruluşlarından biri olma sorumluluğu ve rolü ile çalışmalarını hala da sürdürmektedir.''



-''ARGE CESUR BİR ADIMDI''-



Çakıroğlu, Arçelik için 20 yıl önce ARGE'nin kuruluşunun da arkasında büyük bir vizyon bulunan cesur bir adım olduğunu ifade ederek, ARGE'nin kuruluşuyla Arçelik lisans kullanma mecburiyetini geride bırakarak kendi teknolojisini geliştirdiğini ve bu şekilde de Arçelik'in tarihindeki dönüm noktalarından biri olan uluslararası açılımın da anahtarının elde edildiğini söyledi.

Levent Çakıroğlu, ''Kendi teknolojimize sahip olduğumuz için istediğimiz her pazarda faaliyette bulunabiliyor ve ürünlerimizi satabiliyoruz. Onun için 115 ülkede ürünlerimiz satılmakta'' dedi.

Arçelik'in bugünkü konumunun ve başarılarının arkasında sahip olduğu teknolojik gücün, yenilikçi kimliğin önemli olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, ''Gerçekten de sahip olduğumuz ARGE yetkinliklerimizle teknolojimizi sürekli geliştirmekte, yenilemekte ve yenilikçi kimliğimizi de sürdürebilme başarısını gösterebilmekteyiz'' diye konuştu.

Son derece rekabetin yaşandığı sektörde global pazarlarda büyüme hedefiyle çalıştıklarını kaydeden Çakıroğlu, bunu yapabilmek için güçlü markalara ihtiyaçları olduğunu, markaların gücünü tüm pazarlarda yükselttiklerini anlattı.''Şunu da biliyoruz ki güçlü markalar arkasında güçlü teknoloji varsa var olabilir. Bu sebeple biz de ARGE'yi markalarla birlikte odağımızda tutmaya devam ediyoruz'' diyen Çakıroğlu, ARGE yatırımlarının hız kesmeden, artarak devam ettiğini söyledi.

Arçelik'in Türkiye'de en fazla ARGE merkezine ve patent sayısına sahip şirket olduğunu belirten Çakıroğlu, Arçelik'in Türkiye'den Uluslararası Patent ve Fikri Haklar Örgütü'ne yapılan başvuruların üçte birinden fazlasını gerçekleştiren, dünya patent liginde ilk 500'de 95. sırada yer alan tek Türk şirketi olduğunu kaydetti.

Levent Çakıroğlu, ARGE'ye cironun 1-1,5'u kadar kaynak aktardıklarını, bunun da yıllık 70 milyon ile 100 milyon dolar arasında değiştiğini belirterek, ''Yenilikçilik bizim kimliğimizin en önemli unsurlarından birisi. Yenilikçilik kimliğimizi sürdürebilmek için teknolojik kabiliyetlerini artırmak lazım. ARGE'ye yatırım yapmamız şart ve son derece kararlıyız. ARGE yatırımları artarak devam edecek'' dedi.

Çakıroğlu, Ortadoğu, Afrika, Güneydoğu Asya pazarlarına odaklandıklarını belirterek, ''İhraç ürünleriyle bu pazarlarda pay elde etmek istiyoruz. Afrika'da fabrika yatırımı konusunu da değerlendiriyoruz'' dedi.

Arçelik'in ARGE bölümünün kuruluşunun 20. yılı dolayısıyla şirketin Çayırova'daki tesislerinde gazetecilerle biraraya gelen Çakıroğlu, her yıl yurt dışındaki pazar paylarını artırdıklarını, Avrupa'nın en büyük pazarları olduğunu ve toplam 100 birimlik cironun yüzde 40'ının Avrupa pazarlarından geldiğini söyledi.

Her yıl bu pazarlardaki markalı pazar paylarını istikrarlı şekilde artırdıklarını, satışlarının yüzde 80'inin markalı olduğunu belirten Çakıroğlu, şöyle konuştu:

''Bunun yanında bir de bulunmadığımız pazarlara giriyoruz. Ortadoğu, Afrika, Güneydoğu Asya pazarlarına odaklanıyoruz. Geçen dönemde Avustralya ve Yeni Zelanda pazarlarına girme kararı verdik ve oralarda fabrika yatırımı değil, satış pazarlama şirketi kuruyoruz. İhraç ürünleriyle bu pazarlarda pay elde etmek istiyoruz. Konsolidasyon konusunda Arçelik'in güçlü bilançosu, ana hissedar Koç Holding'in stratejisi ve Arçelik'e olan desteğiyle aktif olarak potansiyel satın alma pozisyonlarını da değerlendiriyoruz. Bunları da somutlaştıkça paylaşma fırsatı bulacağız.''

Çakıroğlu, bir soru üzerine, patentlerin bir kısmının üründe kullanıldığını, bir kısmının daha sonra kullanmak için, bir kısmının da teknolojiyi koruyabilmek amaçlı alındığını ifade ederek, stratejilerini bu çerçevede yönettiklerini, patentle ilgili ihlalleri de yakından takip ettiklerini ve gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

Genel olarak Afrika ülkelerine ihracat yaptıklarını ve büyümeye devam ettiklerini, bu bölgelerde fabrika yatırımı konusunu da değerlendirdiklerini belirten Çakıroğlu, ''Ülke pazarlarının dinamizmine, büyüme potansiyeline, çevre ülkelere satış potansiyeline bakıp değerlendiriyoruz ve fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Tarih verebileceğim somut bir proje yok. Pazar büyüdükçe o pazarın kaldırabileceği fabrika yatırımlarına ihtiyaç olabilir'' diye konuştu.



-''TÜRKİYE'DE ARÇELİK, İHRACATTA BEKO LİDER''-



Çakıroğlu, marka itibariyle ciro paylaşımı bilgisini veremeyeceğini dile getirerek, Türkiye'de Arçelik, ihracatta Beko'nun lider olduğunu kaydetti.

Bir gazetecinin ''Bir rakibinizin tasarruflu ürünlerde ÖTV indirimi yapılmasına ilişkin önerisini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Enerji verimliliği yüksek ürünlerin sağladığı enerji tasarrufunu gördük. Buzdolabında yüzde 70'leri aşan tasarruf söz konusu. Enerji ihtiyacımız her geçen gün artıyor ve enerjiyi sağlamak pahalı hale geliyor. Enerji verimliliği yüksek ürünlerin kullanılması hem ülke ekonomisi hem de çevre için çok faydalı. Bu ürünlerin kullanımının artışı paralel olarak karbon emisyonunu da önemli ölçüde azaltacak. Avrupa Enerji Komisyonu'nun yaptığı çalışmalarda ileriye dönük olarak karbon emisyonunu azaltma konusunda en önemli faktörlerden birisi olarak evlerdeki enerji verimliliği yüksek ürünlerin kullanımının artırılması. Enerji verimliliği yüksek ürünler hemen hemen bütün gelişmiş ülkelerde teşvik ediliyor, farklı yöntemlerle satışına özel teşvikler veriliyor. Elbette Türkiye'de de böyle bir teşvik yöntemi olmasını arzu ediyoruz ve bu öneriyi destekliyoruz. Bunun, enerji ihtiyacının azaltılmasına doğrudan katkısı olacağı açık.''



-''BUZDOLABINDA İNGİLTERE'DE PAZAR LİDERİYİZ''



Arçelik Genel Müdürü Çakıroğlu, ''Londra'da Beko markalı buzdolaplarında sorun çıkmıştı. Bu buzdolapları nerede üretildi? Bu olay İngiltere'deki pazar payını etkiler mi?'' sorusu üzerine, bu buzdolaplarının 2006 yılından önce Eskişehir fabrikasında üretildiğini ve Türkiye'de satılmadığını söyledi.

Söz konusu buzdolabının da bağımsız test kuruluşları tarafından test edilen ve onaylanan bir ürün olduğunu, elektrikli ürünlerde bu tip risklerin olabileceğini belirten Çakıroğlu, ''Bu olayda sorumlu bir üretici olarak risk ortaya çıkar çıkmaz ilgili otoritelerle hızlı bir şekilde işbirliğine gidip riski nasıl azaltabiliriz diye çalıştık ve ürünleri alanlara ulaştık. Çok basit bir işlemle ürünler üzerinde gerekli düzeltmeyi yapıyoruz'' dedi.

Yaşanan olayın iyiniyetli ve sorumlu gayretleri dikkate alındığında marka imajına olumsuz etki yapmasını beklemediğini dile getiren Çakıroğlu, ''Buzdolabında İngiltere'de pazar lideriyiz ve bu güçlü konumu devamı konusunda rahat ve güvenliyim. Çünkü bizim ürünlerimiz gerçekten güvenli, kaliteli ve dünya standartlarında ürünlerdir'' diye konuştu.

Levent Çakıroğlu, demir-çelik fiyatlarındaki artışın fiyatları artırıp artırmayacağına ilişkin soru üzerine, ''Demir-çelik ürünlerde ve diğer hammadelerde önemli fiyat artışları oldu. Biz tüm ürünlerimizde sürekli verimlilik artışıyla çalışıyoruz. Bu nedenle fiyatları da zam yapmadan yönetmeye gayret ediyoruz. Zammın ötesinde çok agresif kampanyalarla ürünlerin piyasada olduğunu göreceksiniz'' diye konuştu.

''Avrupa'da ne kadar süre içinde pazar lideri olmayı hedefliyorsunuz?'' sorusuna Çakıroğlu, şu yanıtı verdi:

''Türkiye'de zaten açık ara pazar lideriyiz. Pazar lideri olduğumuz başka pazarlar da var. Zaman vermek çok zor. Önümüzdeki dönemde hedeflediğimiz veya planladığımız konuların zamanlamasına, gerçekleşmesine bağlı. Rekabet de durmuyor, herkes büyümeye çalışıyor. Bizim için hedef sadece pazarda belli bir sırada olmak değil, fark yaratan, kullanıcının konforunu artıran, yenilikçi ürünleri pazara sunabilmek. Bunu yaptığınız sürece pazar payı da artacaktır.''

Çakıroğlu, Türkiye'de beyaz eşya sektörünün 2011 yılında büyümesinin devam ettirmesini beklediklerini, yüzde 10'lar civarında büyüme gerçekleşebileceğini ifade ederek, dünyada ise pazarların farklılık gösterdiğini ama dünyada da sektörün büyüyeceğinin görüldüğünü söyledi.

Levent Çakıroğlu, Yunanistan'a olan ihracatta çok büyük bir düşüş yaşanmadığını, tahsilatla ilgili de sıkıntı olmadığını belirtti.



-ARGE DİREKTÖRÜ CEMİL İNAN-



Arçelik ARGE Direktörü Cemil İnan, Arçelik'in Türkiye'de beyaz eşya, tv ve klimada pazar lideri olduğunu, Avrupa'da ilk 3'te ve dünyada ilk 10'da yer aldığını belirterek, şirketin dünyaya ihraç edilen Türk markaları arasında başta geldiğini vurguladı.

Şirketin 3,5 milyar avro net satış cirosu olduğunu, bunun yarısını ihracattan elde ettiklerini ve çalışan sayısının 19 bini aştığını belirten İnan, 4 ülkede 11 üretim işletmesine sahip olduklarını, 18 ülkede satış ve pazarlama kanalı bulunduğunu ve 115 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.

ARGE'nin ''Dünyaya saygılı dünyada saygın olmak'' vizyonuyla hareket ettiğini ifade eden İnan, çalışmalarını 7 ARGE merkezinde sürdürdüklerini, Türkiye'de en fazla ARGE merkezine sahip şirket olduklarını, hedeflerinin, yaratıcı ve buluş içeren, rekabetçi, konfor ve müşteri memnuniyetini sağlayan, kullanımı kolay ve çevre dostu ürün ve teknoloji geliştirmek olduğunu kaydetti.

İnan, 1990'lı yıllarda ozon tabakasına zarar vermeyen buzdolabı üretimine ABD ve Japonya'dan çok önce Avrupa ile eş zamanlı olarak geçtiklerini belirterek, sektörde öncülük ettikleri ürünlerini şöyle anlattı:

''1995-2000'li yıllarda zamanının en sessiz ve enerji harcayan orbital çamaşır makinası ve orbital buzdolabı ürettik. Bununla birinci Teknoloji Ödülü'nü kazandık. 2000'lı yıllarda dünyanın en az enerji tüketen buzdolabını ürettik ve AB Çevre Ödülü ile Enerji Plus Ödülü'nü kazandık. BM'nin Arjantin'de düzenlediği Dünya İklim Konferansı'nda dünya ile paylaştık. Dünyanın ilk Türk kahve makinasını ürettik ve bu üründe teknolojimiz 18 patent ile korunmaktadır. En az su tüketen ekolojik bulaşık makinasını ürettik ve AB Çevre ikincilik ödülü kazandı. Birinciliği de buzdolabı ile almıştık. Bölünebilir soğutma teknolojisini dünyaya tanıttık ve en az enerji harcayan çamaşır makinasını ürettik. Yağ tutmayan fırın camı, 3 boyutlu pişirme tekniğini yaptık. Bütün fonksiyonları tek tuşla yöneten bulaşık makinası, çamaşırı tanıyan makina ürettik. 1996'dan bugüne bütün ürünlerde enerji tüketimini yüzde 70'lere varan oranda, su tüketimini çamaşır makinasında yüzde 62'ye, bulaşık makinasında yüzde 78'e düşürdük. Bu değerleri daha da aşağı çekmek için güç veriyoruz. Rekor kırmaya bir kere başladık mı durmamak zorundayız, durmayacağız.''

İnan, 1991 yılında 30 kişinin çalıştığı ARGE'de 2010 yılında 870 kişiye ulaştıklarını belirterek, aynı yıllar içinde 4 olan patent başvurusunun 1200'ye, 20 milyon dolar olan ihracatın 2,34 milyar dolara, net satışların ise 734,7 milyon dolardan 4,62 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Arçelik Üretim ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Sağır, bir buzdolabının yılda 500 kilovat saat tasarruf yapabildiğini belirterek, ''Türkiye'deki 17 milyon haneyi yıllık 500 kilovatsaat ile çarptığımızda enerjiye olan katkıyı göreceğiz. Bir buzdolabının bile Keban Barajı kadar tasarrufun Türkiye'ye geldiğini gösteriyor. Bu diğer ürünlerle birlikte daha da çok oluyor'' dedi.



-MERKEZ HAKKINDA-



Konuşmaların ardından Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Arçelik ARGE Direktörü Cemil İnan ve Arçelik Üretim ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Sağır ile birlikte Arçelik'in Çayırova'daki Merkezi ARGE binasını gazetecilere gezdirdi ve 20 yıl sonunda ilk kez basın mensuplarına kapıları açılan ARGE merkezinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İlk olarak merkezin Titreşim ve Akustik Bölümü'ne gezen gazeteciler, burada bulaşık ve çamaşır makinalarının sessiz çalışması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirildi.

Arçelik'in ''akıllı ev''ine yapılan ziyaret, gelecekte beyaz eşyaların nasıl olacağını gözler önüne serdi. Yetkililer, güneş enerjisiyle aydınlatma sağlanan, yağmur sularını biriktiren ve sulamada kullanılmasını sağlayan, buzdolabını güneş enerjisiyle soğutan sistemlerle donatılan akıllı evdeki sistemi anlattı. Arçelik ARGE merkezinde üzerinde çalışılan ve yakın bir gelecekte evlerde de kullanıma sunulacak akıllı şebeke hakkında bilgi veren yetkililer, akıllı evdeki beyaz eşyaların internet bağlantısının olduğu her yerde nasıl kontrol edilebildiğini gösterdi.

Yetkililer, bilgisayar veya cep telefonları aracılığıyla bir dokunuşla bulaşık veya çamaşır makinasını, fırını, kombiyi veya klimayı çalıştıran sistemin evlere yerleştirilmesi konusunda inşaat şirketlerinden teklifler geldiğini ve görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Akıllı evde bulunan akıllı şebeke sayesinde de akıllı ürünler elektriğin ucuz olduğu zaman çalışıyor, pahalı olduğu zaman çalışmıyor.

Merkezi ARGE'de kiri pişirmeyen, sadece tencereyi ısıtan indüksiyon ocaklar da üzerinde yumurta pişirilerek tanıtıldı.

Arçelik, 20 yıllık ARGE yolculuğunu ve bu yolculuğun öğrettiklerini ''Bir ARGE Yolculuğu - Bilim, Teknoloji ve Rekabetin Sularında Yaratıcılığı Yönetmek'' adlı bir kitapta bir araya getirdi.

Kitap, ARGE bölümünün kurucularıyla ve bu süreçteki ilk yol arkadaşlarıyla yapılan söyleşilerin yanı sıra Koç Holding ve Arçelik'in yöneticileri ile Arçelik ARGE ekibinin bilgi, anı ve tanıklıklarıyla hazırlandı. Kitap, Arçelik ARGE'nin öyküsü yanında Türkiye'de ARGE kavramının oluşması ve ARGE çalışmalarının kurumsallaşması sürecinin ipuçlarını da sunuyor.