Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, bölgede ülke borç krizinin sürdüğü bir ortamda, enflasyonla mücadele için, politika yapıcılarının borçlanma maliyetlerini artırmasının ardından, faiz oranının "düşük" kalmaya devam ettiğini söyledi.

Trichet, faiz kararı sonrası düzenlediği basın toplantısında, "Para politikası duruşumuz genişlemeci durumunu koruyor" dedi ve "Son fiyat gelişmeleri bize, orta vadede geniş tabanlı enflasyon baskılarını işaret etmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fizlerin artırılma nedeninin artan enflasyon riski olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı, bu kararın oy birliğiyle alındığını söyledi.

İrlanda, Yunanistan ve Portekiz bankalarını yakından izlediklerini belirten Trichet, Avrupa bankalarına ilişkin yapılan stres testlerinin önemli olduğunun da altını çizdi.

ENFLASYON YÜZDE 2'NİN ÜZERİNDE KALMAYI SÜRDÜRECEK

Enflasyondaki artışın yüksek enerji fiyatlarından kaynaklandığını ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin artmaya devam ettiğini ifade eden Trichet, "Enflasyon yakın gelecekte yüzde 2'nin üzerinde kalmayı sürdürecek" dedi.

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları bugün Frankfurt'ta gerçekleştirdikleri toplantıda, gösterge faizi 25 baz puan artırarak yüzde 1.50'ye yükseltti. Bloomberg'in araştırmasına katılan 55 ekonomistin tümü de bu artırımı bekliyordu. Bu, Mart 2'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Diğer bir Bloomberg araştırmasına göre, Avrupa Merkez Bankası'nın Ekim ayında bir kez daha faiz artırımına gitmesi bekleniyor.