Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, Portekiz'e borçları konusunda destek çıktı. Banka, kredi derecelendirme kuruluşları ülkenin kredi notunu daha fazla düşürse bile borçlarının arkasında olduğunun işaretini verdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, yaptığı açıklamada, Moody's'in kredi notu kararının ardından Avrupa Merkez Bankası'nın Portekiz tahvillerine ilişkin olarak asgari kredi notu eşiğini askıya aldığını ifade etti.

Portekiz'in borçlarının teminat altında olduğunu vurgulayan Trichet, eşiğin yeni bir uyarıya kadar askıda kalabileceğini kaydetti.

Trichet, Portekiz hükümetinin, Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu ile müzakere edilen ekonomik ve mali uyumlaştırma programını onayladığını belirtti.

Fiyat istikrarı konusunda yukarı doğru riskler bulunurken tüm gelişmeleri çok yakından izlemeye devam edeceklerini belirten Trichet, bugün yapılan faiz artışıyla birlikte para politikasının uyumlu olmayı sürdüreceğini dile getirdi. Euro  Bölgesinde enflasyona haziran ayında yüzde 2,7 ile Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefinin üzerinde çıktı.

Portekiz'in kredi notunun 4 basamak birden düşürülmesi finansal piyasalarda şaşkınlık yarattı. Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi'ndeki bankalara likidite akışını sağlama konusunda taahhüdü bulunuyor.

Londra'da Barclays Capital Başekonomisti Julian Callow, zayıf büyümenin fiyat baskısının azaltılmasına yardımcı olabileceğini, bununla birlikte bankanın yatırımcıların ve ekonomistlerin daha önce tahmin ettiğinden daha az agresif davranabileceğini düşünüyor.