Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa’daki bankalar, regulatörlere, stres testlerindeki son dakikalardaki ani değişikliklerden ötürü tepki duyuyor. Mart ayından bu yana hazırlanan stres testlerine, 1 ay önce getirilen ekstra uygulamalar, Avrupa’daki bankaların eleştirilerinin hedefi oldu.

Bankacı ve analistler, çoğunluğu İspanya, Almanya ve Yunanistan’da olmak üzere birçok bankanın testleri geçememiş olduğunu düşünüyor. Başarısız olan bir İspanyol bankası, regulatörleri, bazı İspanyol bankalarının sonuçlarının kötü gelmesini istemekle suçladı ve “böylece yeterince sert uygulamalarda bulunduklarını dünyaya göstermek istiyorlar” dedi.

BNP Paribas, Deutsche Bank ve Barclays gibi büyük bankalar da Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin bankalara önce kendi risk değerlendirmelerini yapmalarını istemiş olduklarını belirterek, eleştirdi.

Geçtiğimiz ay Almanya’daki BaFin bankasının regulatörlerinden Jochen Sanio da bankacılık otoritesini eleştirerek, kuruluşu “yasal çerçevede” hareket etmemekle itham etmişti. Özellikle İspanya ve Almanya’daki bankalar, regulatörlerin “Avrupa’da tutarlı davrandıklarını göstermek” adına, bu ülkelerdeki sermaye standartlarını ve kişiye özel kredi karşılıklarının görmezden gelindiğini ifade ediyor.

Bir Alman bankacı ise, bankaları kendi ülkelerinde farklı kuralları varken Avrupa standardına göre değerlendirmenin hatalı ve zor olduğunu belirtti.

Avrupa’daki regulatörler, daha önce de uygulamalarının çok hafif olarak değerlendirilmesinden ötürü küresel finans otoriteleri tarafından sıkça eleştirilmiş, bunun üzerine son dakikada daha “muhafazakar” testler uygulamaya karar vermişti.