Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin başkanı Obama, partiler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle bir türlü çözülemeyen borç tavanı ve bütçe konusuna yoğunlaştı.

Obama, federal bütçe kesintileri ve borçlanma limitinin artırılması konusunda kongre Liderleri ile bir araya geldi. Toplantı sonrası konuşan ABD Başkanı Obama, müzakerelerden net bir anlaşma çıkmadığını ifade etti.

Görüşmelerin “oldukça yapıcı” geçtiğini ancak söz konusu sorunların çözümü açısından Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında hala farklar olduğunu söyledi.

Amerikan Başkanı borç tavanı konusunda kısa vadeli bir çözüme karşı olduğunu da yineledi.

Tüm partilerin temerrütten kaçınma konusunda kararlı olduklarını ifade eden Obama, Pazar günü liderler ile tekrar buluşacak.

IMF ve kredi derecelendirme kuruluşları, Amerikan Kongre üyelerine, ülkenin borç limitini artırmaları çağrısında bulunuyor.

IMF, borçlanma limitinin yükseltmesinde anlaşılamaması halinde bunun faiz oranlarında yükselişe ve dolayısıyla küresel piyasalara ve ABD ekonomisinin kırılgan toparlanmasına zarar vereceği uyarısı yapıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşları da "borç tavanı yükseltilmez ise Amerika’nın notu düşebilir veya olası bir düşüş için izlemeye alınabilir" açıklamaları yapıyor.

ABD’de yönetim, 14,3 trilyon dolarlık borç limitine Mayıs ayında ulaştı.

ABD, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, 2 Ağustos’a kadar borç limitinin artırılması konusunda uzlaşmaya varamazsa, dünyanın en büyük ekonomisi borcunu ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalacak.