Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de mağaza satış ve istihdam verilerinin olumlu gelmesiyle küresel ekonomik toparlanmanın gücüne dair güven arttı; Asya Borsaları haftayı artıda bitirdi.

Dünyanın en  büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.9 değer kazandı. Madencilikte dünya devi olan BHP Billiton Ltd., petrol fiyatlarının akaryakıt talepleriyle destekleneceği düşüncesiyle artması sonucunda yüzde 1.2 prim yaptı. U.S. Shinhan Financial Group Co. ise Korea Deposit Insurance Corp.'un şirketteki 2.9 milyon adet hissesini satmasıyla yüzde 3.3 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 değer kazanarak 138.38 puana yükseldi. Endeks bu haftayı yüzde 2.1 kazançla sonlandırarak, 3. kez üst üste kazançlı bir hafta geçirmiş oldu.

Küresel ekonomik toparlanmanın hâlâ rayında olduğunu belirten Platypus Asset Management'ın yatırım yöneticilerinden Prasad Patkar, son aylarda ABD'ye ilişkin endişelerin olduğunu, ancak şimdi işlerin yolunda göründüğünü ifade etti. Patkar, Asya'daki ihracatçılar için sağlıklı bir talep görünümü bulunduğuna dikkat çekti.

Japonya'daki Nikkei 225 Endeksi, ülkenin cari fazlasının beklentilerin altında düşüş kaydetmesi üzerine yüzde 1 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi ufak bir değişiklik kaydederken, Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi de günü yüzde 1 primle tamamladı.