Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki olumlu ekonomik veriler ve banka hisselerindeki rallinin küresel ekonominin gücüne ilişkin iyimserliğin artmasıyla, Çin Borsası değerlenerek, haftalık kazancını genişletti.

Industrial Bank Co. ve Shanghai Pudong Development Bank Co.'nun hisseleri, HSBC'nin bankaların likiditeki iyileşmelerle birlikte daha fazla prim yapacağını söylemesi üzerine yüzde 2.7'den fazla artış kaydetti. China Southern Airlines Co., South China Morning Post gazetesinin havayolu şirketlerinin ücretlerini azalttığını yazmasının ardından bu hafta ilk kez değer kazandı. Ancak Çin'de yarın açıklanacak olan enflasyon oranlarının 3 yılın zirvesine işaret edeceği yönündeki spekülasyon, Çin borsasındaki kazançları sınırladı.

Piyasaların Haziran ayı enflasyon rakamlarını yüksek beklemesi ve para politikasında gevşeme olmayacağını düşündüğünü belirten Shanghai Kingsun Investment Management&Consulting Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, bu faktörülerin hisselerdeki yükselişi sınırladığını ifade etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kazançla 2,800.13 puana yükseldi ve önceki yüzde 0.3'lük kayıbını da böylece telafi etmiş oldu. Endeks bu haftayı yüzde 1.5 yukarıda tamamlarken, CSI 300 Endeksi de bugün yüzde 0.4 primle 3,114.56 puandan işlem gördü.

Çin Merkez Bankası, Mayıs ayı enflasyonunun son 34 ayın en yükseğine işaret etmesi üzerine, bu hafta bu yılın başından beri 5. kez faiz artırdı. Şanghay Endeksi bu yılki kayıplarını yüzde 6.7 azalttı. Endeksteki yükselişte Başbakan Jiabao'nun enflasyonun kontrol altında olduğuna ilişkin sözleri ve maliye politikalarının enflasyonun zirveye tırmanmasının ardından gevşeyeceğine yönelik spekülasyonlar etkili oldu.