Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki faiz ve büyüme avantajının sermaye girişini artıracağına yönelik spekülasyon, Asya paralarını Tayland bahtı öncülüğünde değerlendirdi. Asya paraları 2. haftasını da artıda sonlandırmaya yöneldi.

Pheu Thai partisinin Tayland seçimlerini kazanmasıyla ülkedeki siyasi gerilim azaldı, Tayland bahtı 2008 Aralık'ından bu yana en büyük 5 günlük kazancını kaydetti. Çin 6 Haziran'da politika faizini artırdı; Tayland Merkez Bankası'nın da önümüzdeki hafta borçlanma maliyetlerini yükseltmesi bekleniyor. Küresel fonlar geçtiğimiz 4 gün içerisinde 1.9 milyar doların üzerinde Güney Kore, Tayland ve Endonezya varlığı satın aldı.

Asya'da Yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.2 artış kaydetti. Endeks Perşembe günü 119.27 puanla son 14 yılın en yüksek seviyesini test etti. Filipin pezosu, ABD doları karşısında yüzde 1 değerlenmeyle 42.768'e yükselirken, Güney Kore wonu da yüzde 0.7 kazançla 1,059.55 seviyesine çıktı.

Asya ve gelişmiş ekonomiler arasındaki büyüme farkının bölgedeki talebi artırdığını belirten Credit Agricole CIB'ın üst düzey stratejistlerinden Frances Cheung, Asya paralarında yıl sonuna kadar değerlenme öngördü.

IMF, ABD'nin 2011'de yüzde 2.5; Euro Bölgesi'nin yüzde 2 büyüyeceğini öngörürken, bu oranı Asya'daki gelişen ekonomiler için yüzde 8.4 olarak gösteriyor. Hindistan'da faiz oranları yüzde 7.5; Endonezya'da ise yüzde 6.75'te seyrediyor. Bu oran ABD ve Japonya'da ise yüzde 0-0.25 aralığında değişiyor.