Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Edirneli esnaf krizdeki Yunan komşularına bazen senet, bazende açık hesap veresiye mal veriyor.

Tarihi Alipaşa Çarşısı Esnafları Derneği Başkanı Erdem Erişgen, Edirneli esnafın Yunanlar'ın son dönemdeki krizinin ardından, veresiye isteyenlerin hesaplarına yazarak, veresiye mal verdiklerini söyledi.

Yunanlar'ın dürüst insanlar olduğunu anlatan Erişgen, ''Yunan halkı dürüst insanlar, senet almadan dahi veresiye veriyoruz. Nasıl falanca köydeki Ahmet ağayı tanıyorsak, Yunan Hristoyu da tanıyoruz. Her millette borcuna sadık olmayan insanlar olabilir. Ama Yunanlar'da buna daha az rastlanıyor. Sürekli açık hesap, bazen senetle mal veriyoruz. Gününde getirip borçlarını veriyorlar. Halkımız küçük esnafın kıymetini bilmeli. Bunu alışveriş merkezlerinde yapamazlar. Avrupa'da veresiye diye bir sistem yok. Onlar da şaşırıyor bu itimat ve güvene. Esnafımız o konuda çok sabırlı'' dedi.

Edirneli esnaflardan Kenan Yakar ise, Yunanlar'ın borçlarına sadık insanlar olduğunu ifade ederek, ''Yunanlı dostlarımız eskiye nazaran zor günlerden geçiyorlar. Geçmişte durumları çok iyiydi. Ödeyemedikleri tutarı onları mahcup etmemek için deftere yazıyoruz. Türk toplumu olarak merhametli insanlarız. Onlar bizim komşumuz. Onlara sahip çıkmamız boynumuzun borcu. Yunanlılar borcuna sadık, dürüst insanlar'' diye konuştu.

''BONKÖRLÜK BİTTİ; PAZARLIK BAŞLADI''

Bir başka esnaf Ersun Solmaz ise, Yunanlar'ın krizin ardından bonkörlüğü bırakıp daha pazarlıkçı olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Krizden önce bonkörce para harcayan Yunan komşularımız, şimdilerde pazarlığa başladı. Eskiden etiket üstünde ne yazarsa ödeyen Yunanlar şimdi uzun süre pazarlık etmeye başladılar. Edirne'den baklava, ekmek, yufkanın yanı sıra kıyafet alan Yunanlar, cuma pazarına da büyük ilgi gösteriyor. Yarım avro için pazarlık yapan Yunanlar şu an bir ekonomik krizin içindeler. Biz düşenin yanında oluruz, düşenin de kalkmasını isteriz. Yunan dostlarımızın ekonomisinin düzelmesi bizim için de iyi olur.''

Özellikle Türkiye sınırına yakın bölgelerde oturan Yunanlar Pazarkule Sınır Kapısı'nı kullanarak günü birlik ziyaret ve alışveriş için Edirne'ye geliyor. Yunanlar kimi zaman kendi araçlarıyla kimi zaman da dolmuş taksi sistemiyle Edirne'de yemek yiyip alış veriş yapıyorlar.