Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times gazetesine makale yazan Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, borç krizindeki Yunanistan’ın kısa ve uzun vadeli yeni bir plana ihtiyacı olduğunu belirtti.

Derviş, Yunanistan ve Avrupa Birliği’nin borç yapılandırmasına yönelik alınacak bir kararın temerrütle sonuçlanarak piyasalarda kırılmaya neden olmaması gerektiğine dikkat çekti.

Yapısal reformlara hız verilerek en kısa sürede Yunanistan'da işsizliğin azaltılması gerektiğinin altını çizen Derviş, ekonominin canlandırılması gerektiğini vurguladı.

Kemal Derviş, Yunanistan'ın toparlanması için ekonomik temelleri esas alan çözümler üretilmesi gerektiğini savunarak, ülkenin toparlanmasının büyüme ve istihdam yaratmaktan geçtiğini savundu.

"Büyüme olmadan borç/milli hasıla oranı daha da yükselebilir" diyen Derviş, bunun da en büyük etkinin paydaki borç oranından çok, paydadaki milli hasıladan kaynaklanacağının altını çizdi.

Türkiye'nin 2011 krizinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini de yönetmiş olan Derviş, istihdam yaratmanın aynı zamanda Yunanistan'ın sosyal olarak da sürdürülebilir bir ekonomik programı uygulaması bakımından önemli olduğunu ifade etti.

Derviş, Yunanistan'da bir yandan finansal düzenlemeler yapılırken, diğer yandan daha kapsamlı makro ekonomik düzenlemelere odaklanmanın, ülkenin uzun süreli kalkınmasını sağlamak için gerektiğini belirtti.

Kemal Derviş, Yunanistan'ın ihtiyacının yalnızca niceliksel değil, "niteliksel" bir düzeltme olduğunu vurguladı.