Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, ABD'de Haziran ayında daha fazla kişinin işe alındığını göstermesi beklenen tarım dışı istihdam verisi öncesi alış ağırlıklı seyrediyor. Bu hareket ile birlikte, Stoxx Europe 600 Endeksi ikinci haftayı da artıda kapamaya yönlendi. Asya hisse senetleri yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları fazla bir değişiklik göstermedi.

Lüks ürünler şirketi  PPR SA, Rescats birimi için ek üç alıcı daha geldiğini açıklamasının ardından yüzde 1.6 değer kazandı. Almanya'nın ikinci büyük kamu hizmetleri şirketi  RWE AG, Financial Times Deutschland'ta çıkan, şirketin danışma kurulunun Ağustos ayında hisse satışını görüşebileceği yolundaki haberin ardından yüzde 1.6 geriledi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek, Londra saati ile 08:42'de 276.54 puana çıktı. Endekste, düşen üç hisse karşılığı beş hisse yükseldi. Endeks bu haftayı yüzde 0.6'lık yükselişle kapatmaya yöneldi. Böyle olsa bile, gösterge endeks, Euro Bölgesi borç krizinin ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyeceği endişelerine bağlı olarak, 17 Şubat'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 5 gerilemiş durumda.

Kopenhag'da BankInvest'in strateji müdürü Frank Velling, "Dün ABD'de özel sektör istihdamının beklenenin iki katı daha fazla arttığını gösteren veri, bugünkü tarım dışı istihdam verisi için beklentileri artırdı. Ancak çıtanın yükselmiş olmasından dolayı, bugün veri aynı şekilde güçlü çıksa bile iki katlık bir yükseliş göstermeyebilir" dedi ve "Hatta piyasaların tatmin olması için dünkünden daha fazla bir artışa ihtiyaç duyacağız" yorumunda bulundu.

Gösterge endeks Stoxx 600 dün, ABD'de 70,000 artması beklenirken 157,000 artan ADP özel sektör istihdam verisinin etkisiyle yüzde 0.4 yükseldi. Verinin bu denli güçlü çıkması, küresel ekonomik toparlanmanın gücüne yönelik güveni artırdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.6 yükselirken, Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 düştü.