Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın mali krizinin yayılma riski ile birlikte, İtalya devlet tahvilleri beşinci günde de düşüşünü sürdürdü. Bu düşüş sonrası, İtalyan tahvillerinin faizleri son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İspanya, İrlanda ve Yunanistan tahvilleri de değer kaybetti. 10 yıl vadeli Alman tahvili yerine aynı vadede İtalyan tahvili tutmak için yatırımcıların talep ettiği ekstra faiz, İtalya'da sanayi üretiminin düşmesinin ardından, Euro Bölgesi rekor seviyesine çıktı. Moody's'in 5 Temmuz'da Portekiz'in kredi notunu "çürük" seviyeye indirmesinin ardından, güvenli varlıklara yönelik talebin artmasının etkisi ile, Almanya devlet tahvilleri haftalık kazancını daha da genişletti.

Lloyds Bank Corporate Markets'in Londra ofisinden piyasa strateji müdürü Charles Diebel, "İrlanda, Portekiz ve İspanya'ya yayılan bir Yunanistan temerrüd krizi hakkında konuşuyorsanız, bir sonraki durak İtalya olacak" dedi ve "İtalya'nın borçları rahatsız edecek derecede yüksek" yorumunda bulundu.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 10 baz puan artarak, Londra saati ile 10:06'da yüzde 5.27'ye yükseldi. Bu faiz bir hafta önce yüzde 4.87 seviyesindeydi. İtalyan tahvil faizi böylelikle, temmuz 2002'den bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.