Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında düşerken, İtalya'nın ülke tahvillerinin sigorta priminin (CDS) rekor seviyeye çıkması ile birlikte İtalyan tahvilleri ve bankaları değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları ise tarım dışı istihdam verisi öncesi hafifçe düştü.

Euro dolar karşısında yüzde 0.8 düşerek, Londra saati ile 11:20'de 1.4253 dolar seviyesine indi. İtalya'nın 10 yıl vadeli devlet tahvilinin faizi 15 baz puanlık bir sıçrama gerçekleştirdi. 15 ülkenşn CDS'lerini takip eden Markit iTraxx SovX Batı Avrupa Endeksi rekor seviyeye yükseldi. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düşerken, Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.4 yükseldikten sonra önceki kapanış seviyesine çekildi. Milano Borsası'nda  UniCredit SpA hisselerinde işlemler, yüzde 6.6'lık düşüşün ardından durduruldu.

Bir iç AB dökümanına göre, bu yılki Avrupa Birliği stres testlerini geçemeyen bankalar, sermaye açıklarını kapatabilmek için Eylül ayının sonuna kadar bir plan sunmak durumunda kalabilir. Bloomberg News'un elde ettiği bu dökümana göre, bankalara bu planı uygulamak ve ihtiyaç duydukları sermayeyi sağlamak için üç ay daha ek süre verilebilir. 

Avrupa bankalarının hisse senetleri bu haberlere bağlı olarak düştü ve bu düşüşe UniCredit, Intesa Sanpaolo SpA ve Banco Popolare SC hisseleri öncülük etti. Stoxx 600 Banka Endeksi yüzde 0.7 geriledi.

İtalyan tahviller beşinci günde de düşüşünü sürdürdü ve bu hareket sonucu 10 yıl vadeli İtalyan devlet tahvilinin faizi son dokuz yılın en yüksek seviyesine çıktı. 10 yıl vadeli Alman tahvili yerine aynı vadede İtalyan tahvili tutmak için yatırımcıların talep ettiği ekstra faiz, euroya geçilen tarih olan 1999'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 10 yıl vadeli Yunan tahvilinin faizi ise 17 baz puan yükselirken, İrlanda ve İspanya tahvillerinin faizleri de yukarı yönde hareket etti.

Dün ABD'de ADP özel sektör istihdam verisinin beklenenden çok daha iyi çıkmasının ardından ekonomistler, bugün açıklanacak olan Haziran ayı tarım dışı istihdam verisinin Mayıs ayındaki seviyesinin iki katı üzerinde çıkmasını bekliyorlar.