Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam Haziran ayında, beklenenin oldukça altında, 18,000 arttı ve son dokuz ayın en düşük artışını gösterdi. İşsizlik oranı ise beklenmedik bir şekilde yükselerek yüzde 9.2'ye çıktı. Bu durum, ABD'de istihdam piyasasındaki güçlüklerin sürdüğünü işaret ediyor.

Mayıs ayı tarım dışı istihdam artışı ise yarı yarıya aşağı yönde revize edilerek 25,000'e çekildi. Bloomberg'in araştırmasına göre, tarım dışı istihdamın Haziran ayında 105,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise yüzde 9.2'ye yükselerek, bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Kamu kuruluşlarındaki istihdamın dahil edilmediği rakam ise Mayıs 2010'dan bu yana en zayıf seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam artışının güçlü bir şekilde gerçekleşememesi, Haziran ayında kazançların durgunlaşmasına neden oldu ve bu durum, ekonominin yüzde 70'ini kapsayan tüketici harcamalarının üzerinde baskı oluşturabilir. İstihdamda yılın ikinci yarısında görülen yavaşlama, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin toparlanmanın "can sıkıcı bir şekilde yavaş" olduğu yolundaki açıklamasının altını çizdi.

Philadelphia'da Janney Montgomery Scott LLC'nin şef sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Guy LeBas, "Tüketici talebi belirsiz olduğu dönemlerde, firmalar yeni sitihdam konusunda isteksiz oluyor" dedi ve "Bu durum, tüketici talebinin zayıflamakta olduğunu işaret ediyor. Aşağı yönde revize edilmiş üçüncü çeyrek tahminleri göreceğiz" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 85 ekonomistin istihdam artışı tahminleri 40,000 ile 175,000 arasında değişti.

İşsizlik oranının ise Haziran ayında yüzde 9.1'de kalması bekleniyordu. Bu veri için tahminler yüzde 8.9 ile yüzde 9.2 arasında değişti.