Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre 1 puan artarak yüzde 75,4 seviyesinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre ise 1,3 puan azaldı.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve temmuz ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2,645 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen ''imalat sanayinde kapasite kullanım oranı'' sonuçları açıklandı.

Buna göre, geçen yıl temmuz ayında yüzde 74,4 olan kapasite kullanım oranı, bu yılın temmuz ayında yüzde 75,4 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı, geçen ay ise yüzde 76,7 düzeyindeydi.

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı çalışması, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin anket döneminde mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının belirlenmesi amacıyla yapılıyor.

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranlarında, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yatırım malları, dayanıklı tüketim malları, tüketim malları ile gıda ve içeceklerde artış görülürken, ara mallarında düşüş gözlendi. Dayanıksız tüketim malları kapasite kullanım oranı ise bir önceki yılın Temmuz ayı ile aynı seviyede gerçekleşti.

Merkez Bankası tarafından yayımlanan 2011 Temmuz ayına ilişkin ''İmalat Sanayinde Kapasite Kullanım Oranı'' verilerine göre, geçen yılın Temmuz ayına kıyasla dayanıklı tüketim mallarında kapasite kullanım oranı 4,4 puan artışla yüzde 76,1, tüketim mallarında 0,7 puan artışla yüzde 73,1, gıda ve içeceklerde yüzde 0,3 puan artışla yüzde 70, yatırım mallarında da 5,4 puan artışla yüzde 76,3 oldu.

Kapasite kullanım oranı ara mallarında 1,6 puan düşüşle yüzde 78'den yüzde 76,4'e gerilerken, dayanıksız tüketim mallarında bu oran geçen yılın aynı ayına göre değişim göstermedi ve 72,5 seviyesinde gerçekleşti.



-SEKTÖRLERE GÖRE KAPASİTE KULLANIM ORANLARI-



İkili sektörlere göre, bu yılın Temmuz ayında en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 80,9 ile diğer metalik olmayan ürünlerin imalatında görüldü.

Bunu yüzde 79,4 ile ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatı, yüzde 78,2 ana metal sanayi, yüzde 78,1 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, yüzde 77,5 ile de kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı izledi.

Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 67,8 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı, yüzde 69,8 ile tütün ürünleri imalatı, yüzde 69,9 ile gıda ürünlerinin imalatı geldi.