Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bir türlü anlaşmaya varılamayan borçlanma limiti sorunuyla altın fiyatları New York ve Londra'da rekor kırdı.

Londra'daki TheBullionDesk.com'da analist olan James Moore, "Borç sorunları piyasaları etkiliyor. ABD'nin temerrüde düşme olasılığı yatırımcıların güvenli liman altına yönelmesine neden oluyor" diye konuştu.

Ağustos vadeli altının onsu, Comex'te 22.80 dolar veya yüzde 1.4 oranında yükseldi ve 1,624.30 dolar oldu. Spot altın, Londra'da 1,624.07 dolarla rekor kırmasının ardından 1,616.98 dolardan işlem gördü.

Külçe altın, bu yıl yüzde 14 yükselerek on birinci yıllık kazancına ilerledi. MSCI Dünya Endeksi'ndeki hisse senetleri bu yıl yüzde 4.4 değerlenirken 24 emtiadan oluşan S&P GSCI Endeksi ise yüzde 10 artış kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın ''tek seferlik'' yaklaşımının aksine iki aşamalı stratejiden yana olan Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in bu konuda baskısını sürdürmesi bekleniyor. Borç limiti konusundaki anlaşmazlık, ülkenin "AAA" olan kredi notunun da düşmesine neden olabilir. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's bugün Yunanistan'ın kredi notunu 3 basamak düşürerek "Ca"ya indirdi.