Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finans dünyasının önde gelen isimlerinden John Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Steve Hanke, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, "Yunanistan iflas etti, bu gerçekle yüzleşmek gerek" dedi.

Yunanistan'ın elinde bulunandan fazla para harcayıp iflasa sürüklendiğini belirten Hanke, ülkenin geçmişte de birçok kez iflas ettiğini, dolayısıyla bunun yeni bir durum olmadığını ifade etti.

Hanke, konuyla ilgili olarak, "Aslında yapılacak tek şey bu gerçekle yüzleşmek. Yunanistan iflas etti ve artık oyun oynamayı bırakarak iflasını kabul etmeli. Ülke ekonomisinde iyi bir işleyiş yok, bu nedenle A'dan Z'ye yeniden yapılandırma gerekiyor" açıklamasını yaptı.

"YUNAN KRİZİNİN DİĞER ÜLKELERE BULAŞMA RİSKİ VAR"

Yunanistan'ın eski para birimi drahmi'ye dönmesinin meseleyi daha kötü hale getireceğini bildiren ekonomist, "Bu durumda para birimi develüasyona uğrar ve özel şirketler de iflas eder. Çünkü tüm şirketler euro üstünden faaliyet gösteriyor" dedi.

Ülkedeki krizin diğer ülkelere yayılmasının mümkün olduğunu söyleyen Prof. Hanke, "Yunanistan ekonomisinde derin problemler yatıyor. Bunlar çözülmediği müddetçe ne zaman ve nasıl olur bilmiyorum ama her zaman yayılma riski söz konusu" diye konuştu.

Hanke, IMF'nin ülkede yüzde 1.1'lik büyüme olacağına dair tahminlerini ise 'imkansız' olarak niteledi.