Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD borçlanma sınırını yükseltmezse, 2 Ağustos'tan itibaren borcunu ödeyemez hâle gelecek. Ancak temerrüde sadece bir hafta kalmasına rağmen, Kongre üyeleri hâlâ yasal sınırı yükseltme konusunda uzlaşma sağlayamadı.

Kongre'de son olarak Cumhuriyetçi ve Demokrat liderler borçlanma sorununa iki farklı öneri getirdi.

ABD Kongresi’nde savunulan planların her ikisi de hükümetin borçlanma limitini 2012 sonuna kadar yükseltilmesi üzerine kurulsa da, borçlanma artışını izleyen kemer sıkma döneminde ayrışıyorlar. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, vergi ve harcama reformu gereksinimleri konusunda farklı düşünüyorlar.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da sürdürülmekte olan müzakerelerin durumuyla ilgili olarak bugün ilerleyen saatlerde açıklama yapması bekleniyor.

Demokratlar, borçlanma limitini 2.4 trilyon dolar yükseltmeyi ve gelecek 10 yılda 2,7 trilyon dolarlık harcama kesintisi yapmayı öneriyor. Planda yeni vergi artışı, sağlık reformu yer almazken, tasarrufun böyük bölümünün savunma harcamalarından yapılması öngörülüyor.

ABD Başkanı Obama’nın da bu planı desteklediği belirtiliyor. Ancak temsilciler meclisi başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, planın ''aldatıcı" olduğunu savunuyor.

Cumhuriyetçilerin planında ise borçlanma limitinin iki aşamada yükseltilmesi öngörülüyor ve böylece 2012 başkanlık seçimlerinden hemen önce konunun tekrar oylanmasını amaçlanıyor.

Ayrıca Kongre’ye, büyük çapta bir vergi reformu getirilmesi ve sosyal yardım programlarının kırpılması öneriliyor. Savunma harcamalarından kesinti yapılmaksızın 1.2 trilyon dolarlık tasarruf öngörüsünde bulunuluyor.