Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borçlanma limitini yükseltme konusunda hâlâ bir anlaşmanın sağlanamadığı ABD'de, 2 Ağustos'tan sonra görülebilecek temerrüt ihtimali doları aşağı çekiyor. Birçok analist 2 Ağustos'a kadar borçlanma sınırı yükseltilemezse doların daha da baskı altında kalacağını söylüyor; ancak bazı stratejistler bu görüşün tam tersi bir beklentiye sahip.  

Doların 2 Ağustos'a kadar borçlanma sınırı yükseltilemese dahi sonrasında değerlenebileceğini söyleyen stratejistlerin tutumu ise yalnızca bir iyimserlikten ibaret değil. Stratejistler, bunun traderların pozisyonlarıyla ilgili olduğunu ifade ediyor.

Spekülatif traderlar genellikle piyasaları yukarı itmek için kısa vadeli hareketler içinde yer alırken, bu traderlar mevcut durumda doların düşeceği ihtimaline göre pozisyonlarını belirliyor. Aynı zamanda kısa pozisyonları fazla olan yatırımcılar, daha çok riskli varlıklara yöneliyor.

Pazartesi günü dolarda özellikle euro, sterlin, yen ve İsviçre frangı karşısında görülen düşüşe rağmen Citigroup stratejistlerimdem Amdrew Cox, kaldıraçlı yatırımcıların 2 Ağustos'tan sonra ciddi bir risk ve belirsizlik azalması olacağına inandıklarını, bunun da doları destekleyebileceğini aktardı.

Çünkü temerrüt ihtimalinin artması durumunda yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşarak yeniden daha güvenli görülen dolara yöneleceği tahmin ediliyor.

Cox, bunun bir heyecan belirtisi değil, yalnızca teknik bir eğilim olduğunu savundu.