Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında, ABD Başkanı Barack Obama ile Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner arasındaki borçlanma limiti anlaşmazlığına bağlı olarak, dolar İsviçre frangı karşısında rekor seviyeye düşerken, ABD Hazine tahvilleri de değer kaybetti. Asya hisse senetleri ise, Canon Inc. ve Baidu Inc. gibi şirketlerin iyileşen kar tahminleri sonrası değer kazandı.

ABD para birimi İsviçre frangı karşısında, Tokyo saati ile 13:25'te yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Yen karşısında ise dolar Mart ayından bu yana ilk kez 78 yen seviyesinin altına düştü. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi iki baz puan yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 yükselirken, Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Altın rekor seviye yakınlarında seyrederken, bakır dört günlük düşüşünü tersine çevirdi.

ABD Başkanı Obama, 14.3 trilyon dolarlık borçlanma limitinin artırılmasına yönelik "dengeli bir yaklaşım" üzerinde anlaşmaya varma konusunda yasa koyuculardan siyaseti bir kenara bırakmalarını isterken, Boehner, Başkan'ın harcamalara devam etmek için "açık çek" istediğini kaydetti. Canon'un kar tahminini yüzde 18 artırması ve Çin'in en büyük internet arama motorunun sahibi Baidu'nun satışlara yönelik tahmininin beklenenden iyi çıkması sonucu, Asya hisse senetleri değer kazandı. Güney Kore ve Avustralya merkez bankaları da Asya Pasifik Bölgesi'nde büyümenin iyileşebileceği işaretlerini verdi.

Sydney'de Colonial First State Global Asset Management'tan yatırım piyasaları araştırma müdürü Stephen Halmarick, "İki konuşmadan işittiklerimize göre, ABD'de borç sorununda çözüm yakın değil" dedi ve "Piyasalar sinirli olmaya devam edecek" yorumunda bulundu.

ABD para birimin altı para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 0.5 düştü ve 7 Haziran'dan bu yana en düşük kapanışını yapmaya hazırlanıyor. Dolar İsviçre frangı karşısında 80.23 seviyesinde seyrediyordu ve erken saatlerde 80.06'ya inerek rekor seviyeye düştü. ABD para birimi yen karşısında 78.04 yen seviyesine toparlanmadan önce 77.90'a gerileyerek 17 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.