Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'DEN NEGATİF KAPANIŞ

Güne negatif bir tonda başlayan ABD endeksleri günün devamında borç
limitinin artırılacağına ilişkin iyimserlikle kayıplarını telafi etse de kapanışa doğru karşılıklı gelen açıklamalarla günü ekside kapattı.


Demokratlar ve Cumhuriyetçiler'in, henüz bir anlaşma zemini olmadığı mesajlarıyla beraber endeksler eksiye döndü ve tahviller düştü. S&P 500
Endeksi % 0.56 gevşeyerek günü 1.337'den tamamladı. Dow Jones Sanayi
Endeksi ise günü 12.592 puandan tamamladı. Boeing ve travelers en çok düşen hisse senetleri olurken Microsoft ve HP gibi teknoloji şirketleri endeksi ayakta tutmaya çalıştı. ABD 10 yıllık tahvilinin faizi günü % 3'ün üstünde tamamladı, son faiz % 3.02. Dolar Endeksi de düşmeye devam ederken gelinen nokta 73.7, Frank ise Dolar'a karşı yeniden rekor seviyeye yükseldi. ABD'de Ulusa Sesleniş konuşması yapan Başkan Obama'nın konuşmasında kısa sürede anlaşılacağına dair bir ipucu olmasa da verilen güven mesajı etkili oldu.


Petrol yükseldi, ABD tipi ham petrol 99.49 Dolar / Varil'e yükselirken Brent petrol 117.95 Dolar'a tırmandı. Baz metallerin de partiye katılması emtia endekslerini yükseltirken altın, gümüş, platin ve paladyum gibi değerli madenlerde ise yatay seyir gözleniyor. Tarım emtiasında ise Hindistan'ın şeker ihracı ve Rusya'nın buğday ihracı haberleri etkili oluyor. Buğday yatay seyrederken en yakın vadeli beyaz şeker kontratında % 1.882'lik geri
çekilme yaşanıyor.

Başkan Obama'nın konuşması sonrasında güne ekside başlayan Asya Borsaları,
önce ilk paragraftaki anlaşma yok kısmına ardından da anlaşmanın olacağına güveniyoruz kısmına bağlı işlem gördüler. Günün ilk saatlerinde gerileyen MSCI Asya Pasifik Endeksi şu sıralar % 1.1 primli. 78 seviyesinin üzerinde sakin seyreden Dolar / Yen'in ihracatçıları şimdilik rahatsız etmemesiyle beraber Nikkei 225 Endeksi % 0.69 yukarıda ve 10 binin üstündeki yerini sağlamlaştırmaya çalışıyor. Dün % 3'e yakın düşen Çin Şanghay Bileşik
Endeksi % 0.02 yukarıda. Asya para birimleri değer kaybeden Dolar'a karşı yükseliyorlar.

Yunanistan'ın kurtarılmasının ardından stresi atlatmaya çalışan Avrupa'da dün İtalya ve İspanya borsaları % 2'ye varan satışlara sahne olmuşlardı.

Bono faizleri de % 4 ve üstünde yükselen iki ülkenin bu haftaki seyri hayli önemli olacak. Dolar'daki kuvvetsizlik ile beraber güne 1.4483'te başlayan Euro / Dolar risk iştahındaki olası canlanmaya destek verir nitelikte.

TL'nin de içinde bulunduğu gelişen kurlar cephesinde % 1'e varan artışlar görülüyor. Macar Forinti, Polonya Zlotisi ve Güney Afrika Randı gibi para birimleri bu bölümde yer alıyorlar.

İÇERİDE DÖVİZ VE TEPKİ GÜNÜN KONUSU

Merkez Bankası'nın yabancı para cinsinden Döviz yükümlülüklerinde 1 yıldan uzun vadeli karşılıklara gevşetme getirmesi ve döviz alım ihalelerini iptal etmesiyle beraber TL sınırlı şekilde kuvvetlendi. Dolar / TL dün gördüğü 1.734'lü seviyelerden gevşerken gelinen nokta Asya seansında 1.7091 oldu.

Euro / TL güçlü kalmaya devam ediyor ve 2.4755'te. Sepet Kur ise 2.092'de ve dünkü seviyelerden fazlaca bir geri çekilme gözlenmiyor. TL tarafındaki en önemli soru alınan önlemlerin etkisinin geçici olup olmayacağı.

İMKB'de ise dipten gelen alımlar etkili oldu. Gün içinde 58.486'ya kadar inen 100 Endeksi günü 2.700 puan ralli yaparak 61.047 puandan tamamladı. Böylece gün içinde işlem yapılan bant % 5'e kadar yükselmiş oldu. Aksa Enerji'nin % 26 hissesinin % 29 primle Goldman Sachs'a satılacağının açıklanması, Dolar bazında endeksin geçen yılın Haziran ayından beri en düşük seviyeye gerilemesi ve teknik desteklerin tutunması ile bileşik endeks sert tepki verdi. Resmen başlamış olan bilanço sezonuna ilişkin olumlu beklentiler de alımlarda rol oynadı.

Kar açıklamaları beklentilerin altında kalan Deutsche Bank ve UBS karlarının ardından bugün takip edilecek veriler şöyle :

- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14:45

- ABD'de Mayıs ayı S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak
16:00 Önceki: 0.8%

- ABD'de Haziran ayı yeni konut satış verileri açıklanacak 17:00
Önceki: -2.1%

- ABD'de Temmuz ayı CB tüketici güveni açıklanacak 17:00

- ABD'de Temmuz ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak 17:00

- IMF Başkanı Lagarde New York'ta konuşacak 15.00

- ABD'de Ford Motor (14:00), UPS (14:45), Amazon, 3M, United States Steel ve Valero Energy bilançoları açıklanacak

- Avrupa'da Xstrata, BP, Fiat ve LVMH kârları bekleniyor.



Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü