Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Obama'nın borçlanma sorununun tüm ekonomiyi ciddi anlamda tehdit ettiğini söylemesinin ardından yatırımcılar dolar sattı; Asya paraları Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti öncülüğünde değer kazandı.

Asya'da yen hariç en aktif 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Obama'nın siyasileri politikayı bir kenara bırakarak 2 Ağustos'a kadar borçlanma limitinin artırılmasında bir karara varmaya davet etmesinin ardından yüzde 0.1 yükseldi. Güney Kore wonu, Merkez Bankası'nın büyümenin hızlanacağını söylemesi ve ihracatçıların kazançlarını geri döndürmeye başladığı yönündeki spekülasyon üzerine 2 haftanın en büyük düşüşünden sıçrama kaydetti.

Doların Asya paraları karşısında değer kaybettiğini belirten Credit Suisse Group AG'nin baş ekonomisti Joseph Tan, borç sorununun sürdürülebilirliğine ilişkin birçok endişenin olduğunu, bunun da doları baskıladığını söyledi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değerlenerek 1,052.25 seviyesine yükseldi. Won, dün yüzde 0.4'e varan kayıplar verdi. Malezya ringgiti yüzde 0.3 değerlenerek 2.9628'e çıktı. Singapur doları ve Tayland bahtı ise yüzde 0.2'şer artışla ABD doları karşısında sırasıyla 1.2043 ve 29.70 seviyelerinden işlem gördü.

Dolar Endeksi ise yüzde 0.3 düşüş kaydederek 73.914 puana geriledi.