Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanyol ve İtalyan devlet tahvilleri, geçen hafta Avrupa Birliği'nin Yunanistan için ikinci kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varmasının piyasaları tatmin etmemesinin ardından gerçekleştirilen ilk borçlanma ihalelerine düşük talep gelmesi sonucu değer kaybetti.

İspanya hazinesi, üç ve altı ay vadeli bono ihalesinde toplam 2.89 milyar euroluk (4.18 milyar dolar) kağıt sattı. İspanya bu ihalelerde maksimum 3 milyar euroluk satış hedefi koymuştu. İtalya hazinesi ise altı aylık bono ihalesinde son üç yılın en yüksek faizinden satış yaptı ve bonolara düşük talep geldi.

Credit Agricole Corporate & Investment Bank'in Londra ofisinden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Peter Chatwell, "Eğer piyasanın geçen haftaki AB zirvesini satın alsaydı, bono ihalelerine daha fazla talep gelirdi" dedi ve "İhalede çıkan faizler öncekilerin oldukça üzerindeydi. İspanya bonolarına talep daha düşük görünüyor" yrumunda bulundu.

İki yıl vadeli İspanya tahvilinin faizi 2 baz puan artarak, Londra saati ile 10:39'da yüzde 4.24'e çıktı. Bu kağıdın faizi erken saatlerde yüzde 4.07'ye kadar düşmüştü. Aynı vadedeki İtalyan tahvilinin faizi 16 baz puan artarak yüzde 4.15'e çıktı.

İtalya, Ağustos ayının ortalarında yapmayı planladığı orta ila uzun vadeli borçlanma ihalelerini, büyük çaplı nakit varlığı ve sınırlı borçlanma ihtiyacı nedeniyle iptal edeceğini duyurmuştu.