Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borçlanma sınırının yükseltilmesi konusunda ABD Başkanı Obama ile Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'ın farklı görüşleri savunması üzerine dolar, İsviçre frankı karşısında rekor düşük seviyedeki hareketini sürdürürken, ABD tahvillerinin faizi de 17 ayın zirvesine çıktı.

Avrupa'daki hisseler değer kaybetti; Standard&Poor's 500'de yer alan endeks vadelileri de dalgalandı.

Dolar, 16 önemli para biriminin yalnızca biri hariç hepsi karşısında düşüş kaydetti; İsviçre frankı karşısında ise 80 İsviçre centinin bir miktar altında kaldı. ABD'nin CDS'leri ise 1 baz puan artışla 57 baz puana yükseldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin getirisi 1 baz puan, 10 yıllık Portekiz tahvillerinin faizi ise 21 baz puan arttı.

Stoxx Europe 600 Endeksi de yüzde 0.5'lik düşüşle değer kaybedenler arasında yer aldı. S&P 500'deki vadeli kontratlar ise durgun seyrederek yüzde 0.1'in altında primlendi. Bakır yüzde 1.4 yükseldi.

Obama dün Beyaz Saray'dan ulusa sesleniş konuşması yaparak, borçlanma sınırının 2 Ağustos'a kadar yükseltilememesi hâlinde ABD'nin derin bir ekonomik krize sürüklenebileceğini söyledi. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Boehner ise Obama'nın aynı oranda harcamayı sürdürmek için "temiz bir sayfa"ya ihtiyacı olduğunu savundu.

Diğer yandan İngiltere ekonomisi de ilk çeyrekten bu yana yüzde 0.2 büyüme kaydetti. İngiltere ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0.5 büyümüştü.

Bugün yine dolar satışlarının yoğunlaştığı bir gün olduğunu söyleyen Forex.com'un araştırma direktörü Kathleen Brooks, ABD'li siyasilerin bu tartışmalarını kamuoyunun önünde yapmasının piyasalarda dalgalanmalara sebep olduğunu belirtti.