Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası'nı sterlinde yaptığı spekülasyonla devalüasyona gitmek zorunda bırakmasıyla ünlenen milyarder George Soros, 25.2 milyar dolarlık fonuna dışarıdan gelen yatırımcıların paralarını geri vererek, 40 yılı aşkın süredir sürdürdüğü hedge fonu yöneticiliğini bırakıyor.

Konu hakkında bilgiye sahip iki kaynak, gelecek ay 81 yaşına girecek olan Soros'un, yıl sonuna kadar, dışarıdaki yatırımcılardan gelen 1 milyar dolara yakın bir parayı geri vereceğini kaydetti. Yatırımcılara gönderilen bir mektuba göre, Soros'un şirketi, yalnızca Soros ve ailesi için varlık yönetiminde odaklanacak. Eş başkan yardımcığı görevinde bulunan Soros'un oğulları Jonathan ve Robert tarafından imzalanan mektupta, Şubat 2008'den bu yana baş yatırım uzmanı olarak görev yapan 51 yaşındaki Keith Anderson'ın görevi bıraktığı kaydedildi.

Mektupta "Sermayelerini yatırıma yöneltmek için yaklaşık 40 yıldır Soros Fund Management LLC'yi seçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Kararınız için iyi ödüllendirildiğinizi hissettiğinizden eminiz" denildi.

Bu hareket, böylelikle, 1992'de İngiltere Merkez Bankası'nın sterlini devalüe etmek zorunda kalacağına oynayarak 1 milyar dolar para yapan bir spekülatörün, yazılarında bahsettiği üzere, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra London School of Economics'te eğitim gören bir Macar göçmeni olarak kendine biçtiği ilk rol olan hayırsever bir devlet adamına dönüşmesini tamamlayacak. Soros, yazdığı son makalesinde, son 30 yılda, demokrasi ve ifade özgürlüğünün geliştirilmesi, eğitimin iyileştirilmesi ve yoksullukla savaş için 8 milyar doların üzerinde bağış yaptığını kaydetmişti.