Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi, Başkan Barack Obama ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in dün yaptığı konuşmalardan sonra, borç limitinin artırılması konusunda anlaşmadan uzak olunduğunun anlaşılması sonrası, son iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

İki yıl vadeli tahviin faizi, bugünkü 35 milyar dolarlık tahvil ihalesi öncesi son iki haftanın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra dalgalanmaya başladı. 10 yıl vadeli tahvil faizi ile enflasyona endeksil kağıdın faizi arasındaki fark, ABD'nin kredi notunun düşürülebileceği endişelerine bağlı olarak, Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar ise İsviçre frangı karşısında tarihinin en düşük seviyesine indi.

Rabobank Groep'in Utrecht ofisinden kıdemli piyasa ekonomisti Philip Marey, "Hazine kağıdı faizlerindeki yükselişin nedeni, borç tavanının yükseltilmesi konusunda yürütülen siyasi tartışmalar" dedi ve "ABD not indirimine doğru yönlenmiş görünüyor. Olası kısa vadeli ya da geçici temerrüt riski piyasaları endişelendiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi 2 baz puan ya da 0.02 yüzde puanı yükselerek, New York saati ile 07:17'de yüzde 3.02'ye çıktı. Mayıs 2021'de vadesi dolacak yüzde 3.125 faizli tahvilin fiyatı ise 5/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 1.56 dolar düşerek 100 27/32'ye geriledi.

10 yıl vadeli kağıdın faizi güniçinde yüzde 3.04'e çıkarak, 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. İki yıl vadeli kağıdın faizi ise, 8 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 0.42'ye çıktıktan sonra yüzde 0.41'e geldi.