Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Teknik analistler, S&P 500 Endeksi2nin RSI göstergesinin 2001 yılından bu yana en düşük seviyesine inmesinin, bu kadar düşük seviyede normalde tersi olmasına karşın, "al" sinyali vermeyebileceğini kaydediyorlar.

S&P 500 DEndeksi'nin RSI göstergesi dün 16.5'e kadr inerek son 10 yılın en düşük seviyesini gördü. RSI 4 Ağustos'tan bu yana 30 seviyesinin altında ve bu gösterge en son, endeksin son 12 yılın en düşük seviyesine indiği ve Büyük Bunalım'dan bu yana en kötü ayı piyasasının tabanının görüldüğü 9 Mart 2009 tarihinde bu denli uzun süre bu seviyenin altında seyretmişti.

RSı, birbirini aşan kazançlar ve kayıpların derecesini ölçerek, olası dönüş noktalarını belirleyen bir gösterge olarak tanımlanıyor. MF Global Holdings Ltd.'den teknik analist Craig Peskin, RSI için 30 seviyesi ve altının normalde endeksin bir sıçrama yapacağının işareti olarak değerlendirildiğini, ancak mevcut serinin yatırımcıların alım yapmakta isteksiz olduğunu ve bu durumun, süregelen bir ralli ihtimalini düşürdüğünü söyledi.

Peskin, "Piyasa aşırısatış koşuluna tepki vermiyor" dedi ve "Zira durumun yalnızca aşırısatış olması bir sıçrama olacağının garantisi değil. Boğa piyasasında, çok hızlı bir şekilde aşırısatış durumuna gelindiği zaman, piyasa genelde sıçrama yapar. Ayı piyasasında ise, bazen süregelen bir aşırısatış olur ve bu noktada, bunun bir ayı piyasasının başlangıcı olup olmadığını bilemeyiz" yorumunda bulundu.